Kdo je to?
Kdo byl Eusébio? Životopis Eusébio, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Eusébio

Kdo byl Eusébio? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Eusébio da Silva Ferreira, zvaný též jako Černá perla z Mosambiku nebo Černý panter, byl slavný portugalský fotbalista. Eusébio se narodil v hlavním městě Mosambiku v Maputu, kde vyrůstal v chudinské čtvrti s rodiči a třemi bratry. Jeho otec byl běloch a pocházel z Angoly, zatímco matka byla domorodá černoška. Otec zemřel, když měl Eusébio 8 let. V 15 letech začal hrát za mosambický klub FC Sporting Lourenço Marques, kde v letech 1957-1960 vstřelil 77 branek.
Odtud v 19 letech Eusébio přestoupil do portugalského klubu FC Benfica Lisabon. V Lisabonu hrával v letech 1961-1975 a stal se nejslavnějším hráčem v klubové historii. Za 14 let v klubu odehrál 440 zápasů, ve kterých nastřílel neuvěřitelných 473 branek. Svými výkony pomohl Benfice k 11 mistrovským titulům, 5 portugalským pohárům a 1 vítězství v Poháru vítězů pohárů (dnešní Liga Mistrů). Ve finále ročníku 1961-1962 přispěl dvěma góly proti Realu Madrid (5:3).
Eusébio obdržel v roce 1965 Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy. Po sezóně 1967-1968 měl na kontě 42 ligových branek a vysloužil si tak Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského kanonýra. Stejnou cenu získal o 5 let později po sezóně 1972-1973, kdy nastřílel 40 branek.
Za portugalskou reprezentaci hrál od roku 1961 až do roku 1973. Odehrál 64 mezistátních utkání a připsal si 41 gólů (více mají na kontě už jen Pauleta a Cristiano Ronaldo). Eusébio na Mistrovství světa 1966 v Anglii dal za Portugalsko 9 gólů, čímž se stal nejlepším střelcem turnaje. Portugalsko nakonec vybojovalo bronzové medaile, když porazili Sovětský svaz 2:1. Eusébio otevřel skóre z penalty na 1:0.
Po roce 1975 opustil Lisabon a v následujících čtyřech letech oblékal dresy různých klubů z USA, Mexika a Portugalska. S hráčskou kariérou skončil v roce 1979 kvůli zdravotním problémům. Jako hráč musel během kariéry podstoupit 7 operací svých kolen.
Poté začal působit jako trenér, hledač talentů a v komisi pro portugalský národní tým. Navíc propagoval fotbal všude po světě. Roku 2004 obdržel portugalský Řád za Zásluhy.
Od roku 1965 byl Eusébio ženatý s Florou Bruheimovou, se kterou vychovával 2 dcery (Carla a Sandra).
Eusébio prodělal na Mistrovství Evropy v Polsku v roce 2012 mozkovou příhodu. Zemřel o dva roky později na infarkt (2014). V den smrti mu bylo 71 let.



Kdo byl Eusébio? Životopis Eusébio, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Eusébio

Národnost: portugalská
Datum narození: 25. 1. 1942
Místo narození: Maputo, Mosambik
Datum úmrtí: 5. 1. 2014

Popis osobnosti Eusébio můžete sdílet s kolegy, přáteli a partnery na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Víte, co je to Plugin? Pamatujete si definici pojmu Blue Lagoon? Vzpomněli byste si na význam slova Hotspot? Vzpomněli byste si co znamená slovo Secese?

Klíčová slova: místo narození, biografie, zajímavosti, datum narození, kdo to je, osobnosti, popis, život, kdo je Eusébio?, wikipedie, Eusébio, sport, nežijící, národnost, wiki, sport

Pojem Eusébio je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné weby a vyhledávače

Najít slovo Eusébio ve vyhledávači Yandex

Najít termín Eusébio ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Eusébio v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Vyhledat heslo Eusébio na Google obrázcích

Hledejte bez špehování slovo Eusébio ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Eusébio například ve fulltextu Google.cz, v Google překladači, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Doporučené pojmy, slova, osobnosti, odborné termíny a výrazy

Biografie, životopis, kdo je to Eusébio?

Teďka už zajisté víte Kdo byl Eusébio? Kdy se narodil Eusébio? Kde se narodil Eusébio? Kdy zemřel Eusébio? Eusébio je v sekci Sport

Kategorie sport, vodní pólista, eusébio, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Informace obsažené na našich webových stránkách byly pečlivě zkontrolovány. I přesto však nepřebíráme odpovědnost za případné chyby. Informace uvedené zde mohou být zastaralé či neaktuální. Texty neaktualizujeme pravidelně. Zkuste hledat informace osobnost, osobu, člověka Eusébio řekněme třeba na webovkách projektu Wikipedia, kde můžete najít podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Eusébio i v jiné kategorii než je sport.