Kdo je to?
Kdo je Vladimír Remek? Životopis Vladimír Remek, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Vladimír Remek

Kdo je Vladimír Remek? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Vladimír Remek je bývalý československý kosmonaut a vojenský pilot. Působil též jako politik a diplomat.
Studoval na Vyšším leteckém učilišti v Košicích a následně Vojenské letecké akademii J.A. Gagarina v SSSR. V Československé lidové armádě tak působil jako vojenský pilot.
V roce 1976 probíhal výběr kosmonautů, kteří poletí do vesmíru v rámci sovětského programu Interkosmos. Remek se dostal do užšího výběru a nakonec to byl on, kdo v roce 1978 absolvoval let do vesmíru. Stal se tak jediným československým kosmonautem a také prvním člověkem mimo velmoci SSSR a USA, který byl ve vesmíru. Let započal 2. března 1978, na palubě lodi Sojuz 28 byl spolu s Vladimírem Remkem sovětský kosmonaut Alexej Gubarev. Na Zemi se kosmonauté v pořádku vrátili 10. března.
Po úspěšném letu do vesmíru se Vladimír Remek stal v Československu, ale i obecně v zemích východních bloku populární osobností, z čehož těžil i komunistický režim. Remek působil na vedoucích pozicích, například ve Výzkumném ústavu letectva.
Po roce 1989 byl ředitelem Vojenského muzea letectví a kosmonautiky. Postupně však přecházel do byznysové sféry, kde těžil především ze znalostí a kontaktů ze své předchozí kariéry a navazoval obchodní vztahy v Ruské federaci.
V letech 2004-2013 působil jako poslanec Evropského parlamentu (zvolen jako nestraník za KSČM). Od roku 2013 až do roku 2018 pak zastával funkci českého velvyslance v Ruské federaci.
Je držitelem celé řady ocenění a vyznamenání: mimo jiné Řádu Bílého lva, nejvyššího vyznamenání České republiky, či ruské medaile Za zásluhy o dobývání kosmu.



Kdo je Vladimír Remek? Životopis Vladimír Remek, osobnosti, slavný člověk z kategorie politika

Základní údaje o osobě Vladimír Remek

Národnost: česká
Datum narození: 26. září 1948
Místo narození: České Budějovice

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Vladimír Remek s bližními na veřejných sociálních sítích (Facebook, Pinterest, Reddit či Twitter).

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Víte, co je to Štěpkovač? Pamatujete si definici pojmu Územní rozhodnutí? Vzpomněli byste si na význam slova Překlenovací úvěr? Vzpomněli byste si co znamená slovo Poetika?

Klíčová slova: zajímavosti, osobnost, informace, politika, wikipedie, biografie, wiki, datum narození, vysvětlení, Vladimír Remek, kde se narodil Vladimír Remek?, život, místo narození, kdy se narodil Vladimír Remek?, politika, narození

Pojem Vladimír Remek je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Jiné doporučené zdroje informací

Vyhledat termín Vladimír Remek ve Wikislovníku

Najít slovo Vladimír Remek ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat výraz Vladimír Remek v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Najít termín Vladimír Remek ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít heslo Vladimír Remek ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Vladimír Remek například ve Wikipedii, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve Wikislovníku nebo v Lingea slovnících.

Často hledané výrazy, osobnosti, termíny a odborné pojmy

Životopis, kdo je Vladimír Remek? Stručná biografie

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku Kdo je to Vladimír Remek? Kdy se narodil Vladimír Remek? Kde se narodil Vladimír Remek? Vladimír Remek se nachází v sekci Politika

Kategorie politika, ministryně žena, vladimír Remek, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Zveřejněné texty, byly pečlivě kontrolovány. Nicméně i tak mohou obsahovat nesprávné, nepřesné nebo neaktuální informace, za což se předem moc omlouváme. Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Můžete též vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Vladimír Remek kupříkladu v české Wikipedii, kde můžete najít podrobný popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Vladimír Remek i v jiné kategorii než je politika.