Kdo je to?
Kdo je Bernard Hinault? Životopis Bernard Hinault, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Bernard Hinault

Kdo je Bernard Hinault? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Bernard Hinault je bývalý profesionální cyklista. Mimořádný talent a zájem o cyklistiku projevoval už od dětství. V mládí se živil jako topenář. Své první závody vyhrál již v 15 letech a o tři roky později se stal amatérským mistrem Francie v silniční cyklistice.
V roce 1977 podepsal profesionální smlouvu s týmem Renault-Gitane-Elf a hned v roce 1978 vyhrál své první velké závody, Grand Tour: Vuelta a Tour de France. O rok později, v roce 1979, získal Hinault svůj druhý z pěti titulů v Tour de France, nejslavnějším cyklistickém závodě na světě. Hinault si titul obhájil i v následujících dvou letech a v roce 1982 dokonce vyhrál všechny tři největší závody – Tour de France, Giro d’Italia a Vuelta a España. Je jedním se sedmi cyklistů, kteří vyhráli všechny tři závody Grand Tour. Spolu s Alberto Contadorem jsou jedinými závodníky, kteří vyhráli každý z těchto závodů více než jednou. Celkem vyhrál 28 etap, z toho 13 byly individuální časovky.
Získal přezdívku La Blaireau, což v překladu znamená jezevec. Údajně je to zvíře, které chytí a svou kořist již nepustí.
Hinault byl znám svou tvrdohlavostí a vůlí vyhrát za každou cenu. V roce 1985 se dokonce postavil proti svému týmovému kolegovi Gregu LeMondovi, který se stal prvním Američanem, který vyhrál Tour de France. Hinault na posledním stoupání Tour de France v roce 1985 prohlásil, že LeMond není dostatečně silný na to, aby získal titul a že se rozhodl pomoci svému týmovému kolegovi. To vyvolalo vlnu kritiky a řada lidí se domnívala, že Hinault se choval nesportovně.
20. dubna 1980 podniknul 244 kilometrů dlouhou pouť z Lutychu do Bastogne a zpět. Celou trasu zvládlo jen 21 závodníků ze 174.
Po sezóně 1986 se Hinault rozhodl ukončit svou aktivní kariéru. Přestěhoval se na svou farmu, kde mu pomáhal bratranec René. Byl jedním z mála cyklistů, kteří se po své kariéře nestali manažeři týmu.
Jeho manželkou je Martine, kterou potkal na svatbě sestřenice, kde si ihned padli do oka. Mají spolu dva syny, Michaela (1975) a Alexandre (1981).
Hinault si udržuje blízké vztahy se svou rodinou a věnuje se také aktivitám mimo cyklistiku, jako například rybaření a lov. Je známý tím, že má rád zvířata, zejména koně a psy. Věnuje se chovu poníků na svém venkovském sídle v Bretani, o rozloze 48 ha. Podniká v zemědělství, pracuje pro pořadatele TdF a má vlastní značku kola Hinault.
I po ukončení kariéry zůstal aktivním členem cyklistického světa a dále se podílel na organizaci a podpoře cyklistických závodů a akcí.



Kdo je Bernard Hinault? Životopis Bernard Hinault, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Bernard Hinault

Národnost: francouzská
Datum narození: 14. listopadu 1954
Místo narození: Yffiniac, Francie

Sdílejte tuto stránku s osobností Bernard Hinault s kolegy, přáteli a partnery na různých sociálních sítích – Facebooku, Pinterestu, Redditu nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si co znamená slovo Veřejná služba? Vzpomněli byste si na význam slova Revitalizace? Víte, co je to Loftový byt? Znáte definici termínu Migréna?

Klíčová slova: datum narození, osobnosti, kdo je Bernard Hinault?, sport, sport, zajímavosti, biografie, informace, životopis, Bernard Hinault, popis, wiki, kdy se narodil Bernard Hinault?, lexikon, život, Bernard Hinault

Pojem Bernard Hinault je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Hledat videa s názvem Bernard Hinault na Youtube

Vyhledat termín Bernard Hinault ve Wikislovníku

Hledat frázi Bernard Hinault na Google.cz

Zkusit najít heslo Bernard Hinault ve Wikipedii

Vyhledat slovo Bernard Hinault ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Bernard Hinault například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve videích na Youtube, v Google obrázcích nebo v Google překladači.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Biografie, životopis, kdo je to Bernard Hinault?

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Bernard Hinault? Kdy se narodil Bernard Hinault? Kde se narodil Bernard Hinault? Bernard Hinault je v sekci Sport

Text napsán pro Superia.cz. Provozovatel neručí za správnost a úplnost informací na těchto webových stránkách. Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Můžete také vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Bernard Hinault kupř. na stránkách projektu Wikipedia, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bernard Hinault i v jiné kategorii než je sport.