Kdo je to?
Kdo je František Straka? Životopis František Straka, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

František Straka

Kdo je František Straka? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

František Straka je bývalý československý fotbalista a současný český fotbalový trenér.
František se narodil 28. května 1958 v Českých Budějovicích. Ve svém rodném městě také začínal a za mládežnický a juniorský klub zde hrál od roku 1966 do roku 1977. Při vojně hrál za fotbalový klub Tachov (1977-1979). Potom se již dostal do Sparty Praha, kde hrál v letech 1979-1988 a odehrál zde úctyhodných 223 zápasů. Poté získal zahraniční angažmá a vystřídal několik německých klubů - např. Borussie Mönchengladbach, FC Hansa Rostock, Wuppertaler SV nebo Viktorie Kolín nad Rýnem. Když v roce 2000 ukončil profesionální kariéru fotbalisty, hned se vrhl na trénování. Začínal tentokrát v Německu, a to u klubu, kde předtím i hrál - Wuppertaler SV, byl zde hrajícím trenérem. Poté se vrátil do Čech a trénoval nejprve svěřence v FK Teplice, dále působil ve Spartě, se kterou dosáhl několika úspěchů (např. účast v základní skupině Ligy mistrů UEFA 2004/05 nebo vedení v extralize), ze Sparty byl však odvolán vlastníkem Danielem Křetínským a na jeho místo pak nastoupil Jaroslav Hřebík. Straka odešel trénovat zpět do Německa, a to klub LR Ahler. Od té doby trénoval ještě mnoho českých i zahraničních klubů, jako Viktorii Plzeň, Dynamo České Budějovice, FC Wacker Tirol, MFK Rožumberok, North Queensland Fury, SK Slavia Praha, 1. FK Příbram aj.
Kromě hraní a trénování účinkoval také v televizní reality show „Ano, trenére!“ v roce 2015. V televizi se prosadil i jako fotbalový expert, naposledy komentoval zápasy MS v Kataru v roce 2022.
Známý je také z politického života - měl kandidovat za KDU-ČSL v Karlovarském kraji do voleb do poslanecké sněmovny v roce 2006, na kandidátce se však nakonec jeho jméno neobjevilo. Mohlo to být způsobeno i tím, že se v jedné z televizních debat nešťastně vyjádřil ohledně vietnamské menšiny u nás.
V osobním životě je ženatý, jeho manželka se jmenuje Zdena, a mají spolu dceru Terezu.



Kdo je František Straka? Životopis František Straka, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě František Straka

Národnost: česká
Datum narození: 28. 5. 1958
Místo narození: České Budějovice

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou František Straka sdílet s vašimi kamarády na komunitních sítích Facebook, Síť X, Reddit a Pinterest prostřednictvím tlačítek Sdílet.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Vzpomenete si na definici slova Státní dluh? Vzpomněli byste si co znamená slovo Intubace? Vzpomněli byste si co znamená slovo Flobertka? Víte co je Granit?

Klíčová slova: místo narození, vysvětlení, osobnost, informace, kdo je František Straka?, lexikon, kde se narodil František Straka?, popis, sport, národnost, kdy se narodil František Straka?, wiki, osobnosti, František Straka, zajímavosti, biografie

Pojem František Straka je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste zjistit více informací o slovu František Straka v následujících zdrojích

Vyhledat pojem František Straka ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít termín František Straka ve Wikipedii

Zkusit najít pojem František Straka ve Wikislovníku

Hledat videa s názvem František Straka na Youtube

Najít výraz František Straka na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo František Straka například ve videích na Youtube, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Náhodných výběr osobností, hesel, pojmů a odborných termínů

Životopis, kdo je František Straka? Stručná biografie

Na této webové stránce jste se dozvěděli Kdo je to František Straka? Kdy se narodil František Straka? Kde se narodil František Straka? František Straka je v sekci Sport

Kategorie sport, hokejistka, františek Straka, ilustrační obrázek

Text vytvořen pro Superia.cz. Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost údajů uveřejněných na webu. Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka František Straka třeba v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost František Straka i v jiné kategorii než je sport.