Kdo je to?
Kdo byla Jarmila Nygrýnová? Životopis Jarmila Nygrýnová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Jarmila Nygrýnová

Kdo byla Jarmila Nygrýnová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jarmila Nygrýnová Strejčková byla atletka reprezentující Československo ve skoku dalekém a dvojnásobná vítězka na halovém mistrovství Evropy. Nygrýnová se narodila v Plzni, ale na základní školu chodila v Blovicích. Po základní škole začala studovat na Blovickém gymnáziu, odkud po maturitě odešla studovat do Plzně na Pedagogickou fakultu. Později studovala také na Karlově Univerzitě, kde studovala jak na Filosofické fakultě, tak na Fakultě tělesné výchovy a sportu.
Od dětství trénovala v Blovicích v oddíle lehké atletiky a ve 14 letech začala trénovat v oddíle TJ Škoda Plzeň. V letech 1975-1980 působila v pražském oddíle Rudá hvězda Praha. Roku 1981 se vrátila do oddílu TJ Škoda Plzeň.
Nygrýnová zaznamenala obrovský úspěch, když na Mistrovství Evropy juniorů v Paříži roku 1970 získala zlatou medaili. Od té doby získala v seniorské reprezentaci na evropských šampionátech celkem 10 cenných kovů (3 zlaté, 5 stříbrných a 2 bronzové medaile). Roku 1972 vybojovala v Grenoblu bronzovou medaili. O rok později přidala do sbírky stříbro z Rotterdamu (1973). Zlatý kov získala na Světové letní univerziádě v Římě (1975). Následovalo stříbro z Mnichova (1976) a roku 1977 získala druhou zlatou medaili v halovém Mistrovství Evropy ve španělském San Sebastianu. Ve stejném roce ještě získala 2 stříbrné medaile (z bulharské Sofie a ze světového poháru v Düsseldorfu). Třetí a poslední zlatý kov si přivezla z halového Mistrovství Evropy v Miláně (1978). V témže roce vybojovala bronzovou medaili Mistrovství Evropy v Praze na stadionu Evžena Rošického (1978). Poslední medailí v kariéře bylo stříbro ze šampionátu ve Vídni (1979). Její nejdelší skok předvedla roku 1982 v Praze. Skočila 689 cm a vytvořila tak Národní rekord.
Za svůj život závodila na třech Letních Olympijských hrách, a to v Mnichově (1972), v Montrealu (1976) a v Moskvě (1980). Na posledních dvou olympiádách skončila na šestém místě.
V halovém mistrovství České republiky se stala vítězkou celkem desetkrát (1971-73, 1975-80 a 1984).
Od roku 1980 byla manželkou herce Alfréra Strejčka, se kterým měla dvě dcery (Kristinu a Lenu). Nygrýnová byla některými sportovci podezřívaná z užívání dopingu. Jarmila Nygrýnová Strejčková zemřela na rakovinu roku 1999 ve věku 45 let.



Kdo byla Jarmila Nygrýnová? Životopis Jarmila Nygrýnová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Jarmila Nygrýnová

Národnost: česká
Datum narození: 15. 2. 1953
Místo narození: Plzeň, Československo
Datum úmrtí: 5. 1. 1999

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Jarmila Nygrýnová sdílet s kolegy, přáteli a partnery na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Víte co je Capín? Pamatujete si definici pojmu Fosilie? Rozumíte pojmu Test? Vzpomněli byste si co znamená slovo Základní kapitál?

Klíčová slova: životopis, vysvětlení, Jarmila Nygrýnová, kdo je Jarmila Nygrýnová?, Jarmila Nygrýnová, národnost, kdo to je, kdy se narodila Jarmila Nygrýnová?, kde se narodila Jarmila Nygrýnová?, nežijící, Kdy zemřela Jarmila Nygrýnová, osobnost, wiki, osobnosti, narození, wikipedie

Pojem Jarmila Nygrýnová je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další informační zdroje

Najít pojem Jarmila Nygrýnová na Google obrázcích

Zkusit najít Jarmila Nygrýnová v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Najít pojem Jarmila Nygrýnová na Google.cz

Vyhledat termín Jarmila Nygrýnová ve vyhledávači Qwant

Vyhledat termín Jarmila Nygrýnová ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Jarmila Nygrýnová například v metavyhledávači Info.com, v Google překladači, ve Wikipedii, v Microsoft Bing nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Biografie, životopis, kdo je to Jarmila Nygrýnová?

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byla Jarmila Nygrýnová? Kdy se narodila Jarmila Nygrýnová? Kde se narodila Jarmila Nygrýnová? Kdy zemřela Jarmila Nygrýnová? Jarmila Nygrýnová je v sekci Sport

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost údajů uveřejněných na webu. Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. Můžete též vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Jarmila Nygrýnová například v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jarmila Nygrýnová i v jiné kategorii než je sport.