Kdo je to?
Kdo je Ken Rosewall? Životopis Ken Rosewall, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ken Rosewall

Kdo je Ken Rosewall? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Ken Rosewall je bývalý australský profesionální tenista.
Rosewall se tenisu věnoval od útlého dětství a první tituly začal sbírat už v adolescentním věku.
Už v 17 letech se dostal do čtvrtfinále U.S. Championships (dnešní US Open). O rok později už vyhrál jak Australian Championships, tak French Championships a ve Wimbledonu došel do čtvrfinále.
Až do roku 1957 však Rosewall stále hrál jako amatér. Až do roku 1968 byly totiž tenisové soutěže rozdělené na ty určené amatérským hráčům a na ty profesionální. Mezi profesionální tenisty vstoupil Rosewall právě v roce 1957. I v tomto období byl Rosewall na vrcholu - dokázal vyhrávat profesionální turnaje, včetně těch nejprestižnějších (např. French Pro a Wembley Pro v roce 1960). Právě během 60. let byl Rosewall světovou jedničkou. Jeho forma byla až neuvěřitelná, málokterou sezónu z tohoto období lze označit za slabší.
Pak přišel rok 1968 a výrazné změny ve světovém tenisu - začala tzv. Open era (otevřená éra), která propojila amatérské a profesionální turnaje a dala tenisu jako sportu nové uspořádání, které známe až dodnes. Rosewallovi bylo 34 let a dalo by se říct, že byl na konci kariéry. Přesto dokázal vyhrát ještě čtyři grandslamy v rámci otevřené éry. Ten první hned v roce 1968 - Frech Open. V roce 1970 poté přidal titul na US Open a v následujících dvou letech dvakrát zvítězil na Australian Open (a dodnes (2023) drží rekord nejstaršího šampióna tohoto grandslamu - bylo mu 37 let a dva měsíce). Ještě v roce 1974, tedy bezmála ve 40 letech, hrál Rosewall finále ve Wimbledonu a na US Open, v obou však byl poražen Jimmy Connorsem.
V roce 1971 Rosewall získal Order of the British Empire a v roce 1979 Order of Australia. Do Mezinárodní tenisové síně slávy byl Rosewall uveden v roce 1989.
Dodnes jde o jednu z největších tenisových a sportovních ikon.



Kdo je Ken Rosewall? Životopis Ken Rosewall, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Ken Rosewall

Národnost: australská
Datum narození: 2. listopadu 1934
Místo narození: Sydney

Popis osobnosti Ken Rosewall můžete sdílet s kolegy na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si co označuje výraz Expirace? Víte, co je to Svobodné zednářství? Znáte pojem Melanom? Rozumíte pojmu Kalendářní čtvrtletí?

Klíčová slova: lexikon, místo narození, sport, osobnost, kdy se narodil Ken Rosewall?, Ken Rosewall, wiki, osobnosti, sport, život, popis, wikipedie, kde se narodil Ken Rosewall?, Ken Rosewall, biografie, kdo je Ken Rosewall?

Pojem Ken Rosewall je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Vyhledat výraz Ken Rosewall ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít heslo Ken Rosewall ve vyhledávači Qwant

Hledejte bez špehování slovo Ken Rosewall ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat heslo Ken Rosewall na Google obrázcích

Vyhledat heslo Ken Rosewall na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Ken Rosewall například v Google obrázcích, v Lingea slovnících, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v evropském vyhledávači Qwant nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Biografie, životopis, kdo je to Ken Rosewall?

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Ken Rosewall? Kdy se narodil Ken Rosewall? Kde se narodil Ken Rosewall? Ken Rosewall patří do sekce Sport

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Zveřejněné texty nemohou sloužit jako stoprocentní zdroj informací a mohou se v nich objevovat faktické chyby. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Ken Rosewall například ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ken Rosewall i v jiné kategorii než je sport.