Kdo je to?
Kdo je Marek Holeček? Životopis Marek Holeček, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Marek Holeček

Kdo je Marek Holeček? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Marek Holeček je český horolezec, fotograf, cestovatel, kameraman, dokumentarista a jediný český držitel ocenění Piolet d’Or (Zlatý cepín). Holeček se narodil v Praze. Lezení se začal věnovat v pěti letech. Po základní škole absolvoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Praze.
Ve 23 letech se připojil k české horolezecké reprezentaci (1997). Od té doby má za sebou desítku prvovýstupů na horách v Pákistánu, Jižní Americe, Nepálu, Indii, Afghánistánu, Kyrgyzstánu. Holeček doposud získal celkem 7 čestných uznání od Českého horolezeckého svazu a devětkrát jej ČHS (Český horolezecký svaz) ocenil Výstupem roku (2000, 2002, 2003, 2006, 2008, 2013, 2017, 2018, 2019).
Holeček je dvojnásobným držitelem prestižní ceny Piolet d’Or, kterou získal v letech 2018 a 2020 za své prvovýstupy alpským stylem na hory Gašerbrum I. (8 080 m. n. m.) v Pákistánu v pohoří Karákoram a Čamlang (7 319 m. n. m.) v Nepálu. Při obou výstupech byl jeho spolulezcem Zdeněk Hák.
Celkem pětkrát se Holeček pokusil o výstup na horu Gašerbrum I., a to v letech 2009, 2013, 2015, 2016 a 2017. V roce 2013 během sestupu zemřel jeho spolulezec Zdeněk Hrubý. Na pátý pokus nakonec pokořil horu dne 30. července 2017 alpským stylem společně se Zdeňkem Hákem. Tento výstup nazvali „Satisfaction!“ (angl. Zadostiučinění) a věnovali jej zesnulému Zdeňkovi Hrubému.
Holeček doposud spolupracoval na vzniku několika dokumentárních filmů o horolezectví - Sen (2003), Dotknout se nebe (2009), Chytnout nebe za kšandy (2011), The Elements (2016), UFO Life, Naked Mountain (2019), Everest – najťažšia cesta, Boys 1970 (2020), S legendou přes hory, Mára jde do nebe (2022).
Dále se Holeček věnuje psaní článků pro různé weby a časopisy, přednáší pro veřejnost a firmy, objevuje se v diskuzních pořadech v rádiích nebo v televizi.
Je autorem úspěšné knihy s názvem České himalájské dobrodružství II. Zápisky Marouška blázna (2015).
Marek Holeček žije v Praze a je ženatý s Klárou Janíkovou, se kterou má dceru Viktorii (*2010).



Kdo je Marek Holeček? Životopis Marek Holeček, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Marek Holeček

Národnost: česká
Datum narození: 5. 11. 1974
Místo narození: Praha, Československo

Líbí se stručný životopis s osobou Marek Holeček? Pak se podělte s vašimi kamarády na Redditu, Facebooku, Pinterestu nebo na jiných tzv. sociálních sítích.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Znáte definici termínu Adware? Znáte termín Meandr? Vzpomněli byste si co označuje výraz Dataismus? Víte, co je to Kadidlo?

Klíčová slova: Marek Holeček, osobnosti, národnost, datum narození, narození, lexikon, biografie, wiki, informace, kdy se narodil Marek Holeček?, vysvětlení, sport, zajímavosti, kdo je Marek Holeček?, místo narození, Marek Holeček

Pojem Marek Holeček je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné doporučené zdroje informací

Hledat pojem Marek Holeček ve vyhledávači Yandex

Najít heslo Marek Holeček ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít pojem Marek Holeček na Google obrázcích

Vyhledat termín Marek Holeček ve Wikipedii

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Marek Holeček ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Marek Holeček například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve videích na Youtube nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Životopis, kdo je Marek Holeček? Stručná biografie

Nyní již víte Kdo je to Marek Holeček? Kdy se narodil Marek Holeček? Kde se narodil Marek Holeček? Marek Holeček je v sekci Sport

Napsáno redaktory Superia.cz. Provozovatel neručí za aktuálnost a přesnost informací v textech. Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Marek Holeček dejme tomu třeba v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Marek Holeček i v jiné kategorii než je sport.