Kdo je to?
Kdo je Peter Forsberg? Životopis Peter Forsberg, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Peter Forsberg

Kdo je Peter Forsberg? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Peter Mattias Forsberg, přezdívaný Foppa, je bývalý švédský profesionální hokejový útočník, olympijský vítěz, mistr světa a jeden z nejlepších hráčů v historii hokeje. Forsberg se narodil ve švédském městě Örnsköldsvik do rodiny hokejového trenéra. Díky svému otci se malý Peter dostal k lednímu hokeji v útlém věku.
V nejvyšší švédské hokejové lize debutoval teprve v 16 letech v sezóně 1989-1990 za tým MODO Hockey. V MODO Hockey působil v letech 1989-1994. Na konci roku 1994 přestoupil do zámořské NHL, kde polovinu sezóny 1994-1995 oblékal dres Quebec Nordiques.
Z Quebecu přestoupil do týmu Colorado Avalanche, kde následně hrál 9 let (1995-2004). Za 9 sezón v Coloradu slavil 2x Stanley Cup (1995-1996, 2000-2001) a roku 2003 obdržel Art Ross Trophy pro nejlepšího hráče NHL v poštu bodů a také Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny.
Sezóna 2004-2005 byla v NHL zrušena, a tak se na rok Forsberg vrátil do švédského MODO Hockey.
Po sezóně se vrátil do NHL, tentokrát do týmu Philadelphia Flyers, kde odehrál jeden a půl sezóny (2005-2007). Následně působil půl roku v týmu Nashville Predators (2006-2007). Odtud se vrátil zpět do Colorada, ale kvůli zranění odehrál jen pár zápasů (2007-2008). V roce 2008 se vrátil do klubu MODO Hockey, kde strávil své poslední dvě sezóny v kariéře (2008-2010). Profesionální hokejovou kariéru ukončil ve věku 36 let. Během kariéry nosil na dresu číslo 21. Tohle číslo Colorado Avalanche po Forsbergově konci vyřadilo a nikdo ho již nemůže nosit.
Ve švédské hokejové reprezentaci hrál od roku 1992 nejprve jako junior na MSJ 1992 (stříbro) a MSJ 1993 (stříbro). V roce 1992 odehrál taktéž své první MS mezi muži. Od té doby vyhrál s reprezentací 2x zlato na Mistrovství světa (1992, 1998) a 2x na Zimních olympijských hrách (1994, 2006). Na ZOH 1994 v Lillehammeru rozhodl finálové utkání s Kanadou tak, že při rozhodujícím nájezdu udělal nejprve kličku a následně skóroval pouze jednou rukou. Tento moment se později objevil ve Švédsku na poštovních známkách. V letech 1993-1994 získal cenu Zlatý puk pro nejlepšího hokejistu švédské ligy.
Od roku 1996 patří mezi tzv. Triple Gold Club. Patří zde hráči, kteří vyhráli 3 největší hokejové trofeje (Stanley Cup, Mistrovství světa a Olympijské hry).
Při výročí 100 let NHL v roce 2017 byl Forsberg zařazen mezi 100 nejlepších hráčů NHL v historii.
Forsberg je ženatý s Nicole Nordin, se kterou má 3 děti (Lennox, Lily, Diego).
Od roku 2018 žije Peter Forsberg s rodinou ve švýcarském městě Zug.



Kdo je Peter Forsberg? Životopis Peter Forsberg, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Peter Forsberg

Národnost: švédská
Datum narození: 20. 7. 1973
Místo narození: Örnsköldsvik, Švédsko

Líbí se stručný životopis s osobou Peter Forsberg? Pak se podělte s přáteli na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Rozumíte pojmu Inflace? Rozumíte pojmu Advent? Znáte definici termínu Botnet? Znáte pojem Inflace?

Klíčová slova: život, biografie, Peter Forsberg, osobnosti, sport, wiki, wikipedie, místo narození, osobnost, národnost, kde se narodil Peter Forsberg?, zajímavosti, kdo je Peter Forsberg?, vysvětlení, informace, sport

Pojem Peter Forsberg je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Hledejte bez špehování slovo Peter Forsberg ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat videa s názvem Peter Forsberg na Youtube

Vyhledat výraz Peter Forsberg v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit najít Peter Forsberg ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít slovo Peter Forsberg ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Peter Forsberg například v Microsoft Bing, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve fulltextu Google.cz nebo v Google překladači.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Biografie, životopis, kdo je to Peter Forsberg?

Nyní již víte Kdo je to Peter Forsberg? Kdy se narodil Peter Forsberg? Kde se narodil Peter Forsberg? Peter Forsberg patří do kategorie Sport

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Pokuste se vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Peter Forsberg řekněme třeba v projektu Wikipedia, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Peter Forsberg i v jiné kategorii než je sport.