Kdo je to?
Kdo je Wayne Gretzky? Životopis Wayne Gretzky, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Wayne Gretzky

Kdo je Wayne Gretzky? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Wayne Gretzky byl hokejista a hokejový trenér, obecně je považován za nejlepšího hokejistu všech dob. Hokejistou byl rovněž jeho otec, který syna zapsal do místního amatérského klubu. Gretzky od počátku převyšoval všechny spoluhráče. Nebyl výjimečně silný ani rychlý, ale dokázal skvěle předvídat hru a pohyby puku. Tato schopnost ho provázela po celou kariéru. V roce 1978 se dostal do týmu Indianapolis Racers, který hrál ligu WHA. Po několika zápasech přešel do klubu Edmonton Oilers ze stejné soutěže. WHA konkurující NHL se však rozpadla, takže v ní Gretzky odehrál jediný rok. Edmonton Oilers po rozpadu ligy v roce 1979 přešli do NHL a Gretzky navázal na dobré výkony, přestože mnozí komentátoři pochybovali, že se dokáže v NHL prosadit.
Hned v první sezóně 1979–1980 vyhrál Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. O rok později získal celkem 164 kanadských bodů a vyhrál Art Ross Trophy pro nejlépe bodovaného hráče ročníku. Už v prvních sezónách v NHL překonal řadu starých rekordů, mnohé jeho rekordy platí dodnes. Je například jediným hráčem NHL, který dokázal v jedné sezóně získat více než 200 bodů, protože v sezóně 1981–1982 nasbíral 212 bodů. V roce 1984 získal s Edmontonem svůj první Stanley Cup, další tituly přišly v letech 1985, 1987 a 1988. Éra v 80. letech s Gretzkym v čele je nejslavnějším a nejúspěšnějším obdobím klubu Edmonton Oilers. To je dáno také tím, že Gretzky na sebe nestrhával všechnu pozornost a kladl důraz na týmovou hru.
V roce 1988 přišla překvapivá výměna, když se Gretzky přesunul z Edmontonu do Los Angeles. Odchod národního hrdiny do amerického klubu nesli Kanaďané těžce a terčem výčitek se někdy stával také Gretzky, ale výměna byla dána finančními problémy majitele klubu. Přestup měl vliv na růst popularity hokeje v jižní části Ameriky, kde hokej nemá dlouhou tradici. Los Angeles se s Gretzkym dokázalo jednou dostat do finále, ale NHL nikdy nevyhrálo. Klub se následně dostal do finančních potíží a Gretzky přestal být v týmu spokojený. Na rok přešel do týmu St. Louis Blues a poté si tři sezóny zahrál za New York Rangers. Jednou tým dovedl do finále konference a v roce 1999 ukončil hokejovou kariéru. Na Zimních olympijských hrách v roce 2002 působil jako manažer kanadské reprezentace, která dokázala vybojovat zlaté medaile. Byl rovněž spolumajitelem klubu Phoenix Coyotes a od roku 2006 hlavním trenérem, ale v roce 2009 na funkci rezignoval.



Kdo je Wayne Gretzky? Životopis Wayne Gretzky, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Wayne Gretzky

Národnost: kanadská
Datum narození: 26. ledna 1961
Místo narození: Brantford, Ontario, Kanada

Líbí se stručný životopis s osobou Wayne Gretzky? Pak se podělte s kamarády na Twitteru, Pinterestu nebo Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Víte co je Polyfázový spánek? Víte co je Evangelium? Rozumíte pojmu Zabijačka? Vzpomněli byste si co označuje výraz Dual core?

Klíčová slova: lexikon, informace, život, místo narození, wiki, sport, biografie, kde se narodil Wayne Gretzky?, Wayne Gretzky, wikipedie, osobnost, vysvětlení, Wayne Gretzky, narození, datum narození, popis

Pojem Wayne Gretzky je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné doporučené zdroje informací

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Wayne Gretzky ve Wikimedia Commons

Zkusit najít termín Wayne Gretzky ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít výraz Wayne Gretzky ve vyhledávači Yahoo

Hledat videa s názvem Wayne Gretzky na Youtube

Vyhledat slovo Wayne Gretzky ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Wayne Gretzky například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v projektu slovnik.cz, ve videích na Youtube, ve Wikislovníku nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Často žádané pojmy, osoby, výrazy, osobnosti, odborné termíny a slova

Životopis, kdo je Wayne Gretzky? Stručná biografie

Z předchozího textu jste se dozvěděli Kdo je to Wayne Gretzky? Kdy se narodil Wayne Gretzky? Kde se narodil Wayne Gretzky? Wayne Gretzky se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, gymnastka, wayne Gretzky, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Provozovatel neručí za správnost a aktuálnost zde uvedených informací. Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Wayne Gretzky dejme tomu například v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete podrobnější popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Wayne Gretzky i v jiné kategorii než je sport.