Kdo je to?
Kdo je Alena Vitásková? Životopis Alena Vitásková, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Alena Vitásková

Kdo je Alena Vitásková? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Alena Vitásková je česká manažerka, která svou profesní dráhu spojila s energetikou. Narodila se 11. prosince 1956 v Bohumíně. Po střední škole se rozhodla pokračovat ve studiu na Fakultě pozemních staveb Vysokého učení technického v Brně.
Po ukončení studia nastoupila jako řadový zaměstnanec do Severomoravské plynárenské, kde se postupně propracovala až na post generální ředitelky a místopředsedkyně představenstva. V letech 2001 až 2003 působila na pozici generální ředitelky a předsedkyně představenstva ve společnosti Transgas. Od roku 2004 do 2006 byla předsedkyní představenstva Pražské teplárenské. V červenci 2011 ji kabinet Petra Nečase jmenoval na šest let předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Krátce po svém jmenování Alena Vitásková sestavila tým odborníků, jenž měl za úkol prozkoumat stovky solárních investic, kdy mělo dojít k čerpání neoprávněných dotací. Velký objem těchto materiálů byl předán na Nejvyšší státní zastupitelství a část těchto materiálů se dostala do rukou policie pro podezření ze spáchání trestného činu.
V roce 2013 pak sama stanula před soudem. Státní zástupce ji a dalších devět osob viní z dotačního podvodu, jenž se měl týkat dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku. Ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě dostavěny, dostaly licenci. V roce 2016 si pak vyslechla rozsudek brněnského krajského soudu, jenž jí uložil nepodmíněný trest v trvání 8,5 let nepodmíněně. Odvolací soud ji však nakonec v roce 2018 definitivně osvobodil.
V roce 2015 čelila také obvinění z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. To pro jmenování Renáty Vesecké na post místopředsedkyně ERÚ. I v tomto případě však byla osvobozena. Před nástupem do funkce ERÚ prodala své dvě firmy rodinným příslušníkům. Policii se však dostaly do rukou materiály, které dokazují, že i poté dostávala k odsouhlasení platby obou společností a zároveň jí byl odesílán přehled o finančních transakcích.
Alena Vitásková se pokoušela v roce 2016 uspět také ve volbách do Senátu jako nestraník za hnutí Úsvit. Skončila však na čtvrtém místě, když získala 12,16 % hlasů. V lednu 2022 oznámila, že by ráda kandidovala v prezidentských volbách 2023. Dne 7. listopadu však prohlásila, že kandidovat nebude. A to i přesto, že nasbírala téměř 65 000 podpisů.
Během svého života se Vitásková věnovala podpoře dobročinných akcí a působila v dozorčích radách Rehabilitačního ústavu Hrabyně či Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových.



Kdo je Alena Vitásková? Životopis Alena Vitásková, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Základní informace o osobě Alena Vitásková

Národnost: česká
Datum narození: 11. prosince 1956
Místo narození: Bohumín

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Alena Vitásková? s dalšími lidmi na specializovaných společenských sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Znáte termín Blesk? Znáte pojem Nugát? Vzpomenete si na definici slova Ostění? Vzpomenete si na definici slova Josta?

Klíčová slova: informace, zajímavosti, osobnosti, biografie, kdy se narodila Alena Vitásková?, vysvětlení, lexikon, národnost, život, kdo je Alena Vitásková?, politika, životopis, datum narození, narození, politika, Alena Vitásková

Pojem Alena Vitásková je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Hledat pojem Alena Vitásková v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit najít pojem Alena Vitásková ve vyhledávači Qwant

Najít termín Alena Vitásková ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Zkusit najít Alena Vitásková ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat pojem Alena Vitásková ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Alena Vitásková například v metavyhledávači Info.com, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve ruském vyhledávači Yandex, ve Wikislovníku nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Biografie, životopis, kdo je to Alena Vitásková?

Nyní již víte Kdo je to Alena Vitásková? Kdy se narodila Alena Vitásková? Kde se narodila Alena Vitásková? Alena Vitásková se nachází v sekci Politika

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Neručíme za eventuální chyby v textech. Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Můžete též zkusit najít informace osobnost, osobu, člověka Alena Vitásková řekněme třeba v projektu Wikipedia.cz, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Alena Vitásková i v jiné kategorii než je politika.