Kdo je to?
Kdo je Adam Ondra? Životopis Adam Ondra, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Adam Ondra

Kdo je Adam Ondra? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Adam Ondra je český veleúspěšný lezec, olympionik, čtyřnásobný mistr světa a čtyřnásobný držitel ocenění Salewa Rock Award. Ondra se narodil v Brně, kde navštěvoval Gymnázium Matyáše Lercha. K lezení jej přivedli už v šesti letech oba rodiče, kteří byli také dobrými lezci. Když mu bylo teprve dvanáct let (2005), zařadil se mezi deset nejlepších světových lezců na obtížnost. Celkem dvakrát získal zlatou medaili v Evropském poháru juniorů v letech 2007 a 2008. V roce 2008 také zvítězil v italském závodě Val di Mello. Soutěž vyhrál ještě čtyřikrát v letech 2009-11 a 2015.
Mezi dospělé se poprvé dostal v šestnácti letech (2009) v závodě v Číně, kde skončil na úžasném druhé místě a dokonce poprvé vyhrál Světový pohár v lezení na obtížnost. Světový pohár poté vyhrál ještě dvakrát v letech 2010 a 2015.
Zlatou medaili na Mistrovství České republiky získal Ondra v roce 2009, 2011 a 2017.
Ondra je dokonce čtyřnásobným mistrem světa z let 2014 (2x), 2016 a 2019. V soutěži Arco Rock Master se mu podařilo zvítězit celkem sedmkrát (2010, 2011, 2015, 2x 2016, 2017 a 2018). Ondra také zvítězil na Mistrovství Evropy v Edinburghu (2019).
Celkem šestkrát se stal Horolezcem roku během let 2010-15, čtyřikrát získal ocenění Salewa Rock Award (2008, 2010, 2011 a 2013).
Podle celosvětové ankety IWGA se stal Sportovcem roku 2014. Jako první lezec v historii tohoto sportu totiž získal titul Mistra světa v lezení na obtížnost a v boulderingu.
V roce 2017 získal Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského, což je nejvyšší ocenění Českého olympijského výboru.
Roku 2016 dokončil bakalářské studium oboru podnikový management na Ekonomicko-správní fakultě na Masarykově univerzitě v Brně.
Na Letních olympijských hrách v Tokiu 2020 skončil Adam Ondra na šestém místě.



Kdo je Adam Ondra? Životopis Adam Ondra, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Adam Ondra

Národnost: česká
Datum narození: 5. 2. 1993
Místo narození: Brno, Československo

Sdílejte tuto stránku s osobností Adam Ondra s blízkými na specializovaných společenských sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Víte, co je to Laidó? Znáte pojem Topůrko? Vzpomněli byste si na význam slova Apostrofa? Vzpomenete si na definici slova Jazylka?

Klíčová slova: život, sport, Adam Ondra, wiki, zajímavosti, místo narození, osobnosti, osobnost, kde se narodil Adam Ondra?, národnost, vysvětlení, datum narození, informace, sport, wikipedie, narození

Pojem Adam Ondra je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další informační zdroje

Zkusit najít pojem Adam Ondra ve Wikislovníku

Hledat videa s názvem Adam Ondra na Youtube

Najít výraz Adam Ondra ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít heslo Adam Ondra ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledejte bez špehování slovo Adam Ondra ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Adam Ondra například ve fulltextu Yahoo.com, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve Wikipedii, v evropském vyhledávači Qwant nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Biografie, životopis, kdo je to Adam Ondra?

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Adam Ondra? Kdy se narodil Adam Ondra? Kde se narodil Adam Ondra? Adam Ondra je v kategorii Sport

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. Přesto se však může stát, že zde objevíte chybu nebo překlep. Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Adam Ondra kupř. na stránkách projektu Wikipedia, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Adam Ondra i v jiné kategorii než je sport.