Kdo je to?
Kdo byl Bobby Moore? Životopis Bobby Moore, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Bobby Moore

Kdo byl Bobby Moore? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Robert Frederick Chelsea Moore, známější jako Bobby Moore, byl anglický fotbalový obránce a mistr světa z roku 1966. Moore se narodil v Barkingu v hrabství Essex. Nejdříve chodil na školu Westbury Primary School Barking. Poté docházel na Tom Hood School v Leytonstone, kde začal s fotbalem.
V 15 letech se připojil k londýnskému týmu West Ham United (1956). Po dvou letech v dorosteneckém týmu se probojoval mezi seniory (1958). Ve West Hamu hrál dalších 16 sezón (1958-1974), ve kterých odehrál 544 ligových utkání (24 branek) a 10 let působil v týmu jako kapitán. S West Hamem vyhrál v sezóně 1963-1964 FA Cup, když ve finále porazili Preston North End 3:2. V té době se Moore úspěšně léčil z rakoviny varlat. Roku 1964 byl také vyhlášený fotbalistou roku podle Asociace fotbalových novinářů. S londýnským klubem v roce 1965 vyhrál Pohár vítězů pohárů (PVP), když ve finále porazili německý tým Mnichov 1860.
V roce 1974 přestoupil do dalšího londýnského klubu FC Fulham, kde zůstal až do roku 1977. V roce 1976 odešel na hostování do amerického týmu San Antonio Thunder. Po konci ve Fulhamu odehrál několik zápasů v týmech Seattle Sounders, Herning Fremad (dnešní FC Midtjylland) a Carolina Lightning.
Moore se v 19 letech dostal do juniorské anglické reprezentace do 23 let (1960). Od roku 1962 hrál již v seniorské reprezentaci a dokonce si v onom roce zahrál na Mistrovství světa v Chile. Anglie vypadla ve čtvrtfinále s Brazílií. O 4 roky později na MS 1966 v Anglii se podílel Moore na prvním titulu mistrů světa, když ve finále porazili v prodloužení výběr Západního Německa (NSR) poměrem 4:2. V roce 1970 si zahrál ještě na MS v Mexiku.
Bobby Moore se v anketě Zlatý míč umístil v roce 1966 na 4. místě a roku 1970 na 2. místě.
Po konci hráčské kariéry působil jako trenér v týmech Oxford City, Eastern AA a Southend United.
Bobby Moore byl ženatý s Tinou Moore, se kterou měl dvě děti (Dean a Roberta).
Moore zemřel v roce 1993 na rakovinu ve věku 51 let.



Kdo byl Bobby Moore? Životopis Bobby Moore, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Bobby Moore

Národnost: anglická
Datum narození: 12. 4. 1941
Místo narození: Barking, Essex, Anglie
Datum úmrtí: 24. 2. 1993

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Bobby Moore s vašimi známými a kamarády na sociálních sítích jako je Facebook a Twitter.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Znáte definici termínu Router? Vzpomněli byste si co znamená slovo Bulgur? Vzpomněli byste si co označuje výraz Soundbar? Víte co je Facelift?

Klíčová slova: lexikon, nežijící, informace, místo narození, vysvětlení, kdy se narodil Bobby Moore?, narození, biografie, datum úmrtí, kde se narodil Bobby Moore?, kdo je Bobby Moore?, kdo to je, osobnosti, wikipedie, wiki, popis

Pojem Bobby Moore je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné informační zdroje o frázi Bobby Moore

Hledat videa s názvem Bobby Moore na Youtube

Zkusit najít termín Bobby Moore ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít heslo Bobby Moore ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat pojem Bobby Moore ve fulltextu Seznam.cz

Najít heslo Bobby Moore ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Bobby Moore například ve videích na Youtube, v projektu slovnik.cz, ve fulltextu Google.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v Lingea slovnících.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Bobby Moore

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo byl Bobby Moore? Kdy se narodil Bobby Moore? Kde se narodil Bobby Moore? Kdy zemřel Bobby Moore? Bobby Moore se nachází v sekci Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Provozovatel neručí za úplnost, pravdivost či aktuálnost informací na těchto webových stránkách. Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. Můžete též vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Bobby Moore dejme tomu třeba v české Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bobby Moore i v jiné kategorii než je sport.