Kdo je to?
Kdo byl Jiří Raška? Životopis Jiří Raška, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jiří Raška

Kdo byl Jiří Raška? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jiří Raška byl český skokan na lyžích a olympijský vítěz. Raška se narodil ve Frenštátu pod Radhoštěm. Měl další tři sourozence. V devíti letech mu zemřel otec na leukémii. Raška v mládí hrával fotbal, házenou a věnoval se cyklistice. Ke skokům na lyžích jej přivedl strýc a bratranec.
Raška se dostal do skvělé party, kterou tehdy vedl trenér Zdeněk Remsa. Této partě se začalo přezdívat Remsa Boys. Později dostal Raška od Remsy přezdívku Franta podle chůze skokana Františka Felixe.
Raška měl nastoupit na povinnou vojenskou službu na Šumavu, což by však zpomalilo Jiřího kariéru. Místo toho jej převeleli do vojenského klubu Dukla Liberec, kde mohl trénovat. Po vojně se dostal jako náhradník na Zimní Olympijské hry v rakouském Innsbrucku v roce 1964. O dva roky později se umístil na čtvrtém místě na Mistrovství světa 1966 a o rok později získal stříbrnou medaili na Intersport turné. Roku 1968 odjel na Zimní Olympijské hry ve francouzském Grenoblu, kde díky svým skokům 79 metrů a 72,5 metrů získal první historické zlato ve skoku na lyžích. Z velkého můstku si odvezl ještě stříbrnou medaili. V témže roce zvítězil v šesti závodech v řadě.
V roce 1969 skočil rekordních 164 metrů a překonal jeden den starý rekord norského skokana Wirkoly. Nicméně další den Raškovi rekord sebral německý skokan Manfred Wolf se skokem dlouhým 165 metrů.
Poté získal Raška stříbrnou medaili z Mistrovství světa 1970, roku 1971 opět zvítězil v Intersport turné a na prvním Mistrovství světa v letech na lyžích získal bronz. V roce 1972 se zúčastnil svých třetích Zimních Olympijských her v Sapporu, kde skončil na pátém místě na středním můstku a na desátém místě na velkém můstku. V roce 1974 začal trénovat nadějné talenty a svou profesionální kariéru ukončil roku 1976. V letech 1994-1996 působil jako trenér české reprezentace.
Český klub fair play daroval Raškovi hlavní cenu za celoživotní činnost (2005). O šest let později mu prezident Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy (2011). Spisovatel Ota Pavel napsal v roce 1974 životopis Jiřího Rašky s názvem Pohádka o Raškovi.
Jiří Raška zemřel v roce 2012 ve věku 70 let.



Kdo byl Jiří Raška? Životopis Jiří Raška, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Jiří Raška

Národnost: česká
Datum narození: 4. 2. 1941
Místo narození: Frenštát pod Radhoštěm, Protektorát Čechy a Morava
Datum úmrtí: 20. 1. 2012

Zaujala vás biografie osobnosti Jiří Raška? Potom se podělte s vašimi přáteli na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru    

Znáte termín Bivakování? Znáte termín Downův syndrom? Vzpomenete si na definici slova Pracovní smlouva? Víte, co je to Zdraví?

Klíčová slova: nežijící, Jiří Raška, kde se narodil Jiří Raška?, kdo je Jiří Raška?, zajímavosti, sport, kdy se narodil Jiří Raška?, životopis, datum narození, datum úmrtí, Kdy zemřel Jiří Raška, osobnost, národnost, informace, vysvětlení, lexikon

Pojem Jiří Raška je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Zkusit najít pojem Jiří Raška ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat frázi Jiří Raška ve Wikislovníku

Hledat videa s názvem Jiří Raška na Youtube

Zkusit najít slovo Jiří Raška ve vyhledávači Yandex

Najít slovo Jiří Raška na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Jiří Raška například v metavyhledávači Info.com, v projektu slovnik.cz, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Biografie, životopis, kdo je to Jiří Raška?

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo byl Jiří Raška? Kdy se narodil Jiří Raška? Kde se narodil Jiří Raška? Kdy zemřel Jiří Raška? Jiří Raška je v kategorii Sport

Napsáno redaktory Superia.cz. Provozovatel neručí za správnost či přesnost obsahu webových stránek. Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Doporučujeme vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Jiří Raška dejme tomu například v internetové Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jiří Raška i v jiné kategorii než je sport.