Kdo je to?
Kdo byla Eva Bosáková? Životopis Eva Bosáková, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Eva Bosáková

Kdo byla Eva Bosáková? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Eva Bosáková Hlaváčková, rodným jménem Věchtová, byla česká sportovní gymnastka, československá reprezentantka, olympijská vítězka a dvojnásobná vítězka mistrovství světa. Bosáková se narodila do rodiny sokolského gymnasty a olympionika Aloise Věcheta v Mladé Boleslavi. Od malička ji otec učil gymnastice, později ji začal trénovat Luboš Ogoun. I když byla výborná krasobruslařka a házenkářka, nakonec si zvolila gymnastiku jako sport číslo jedna. V osmnácti letech skončila na prvním místě mezi dorostenkami v Československém přeboru obce sokolské (1949). V následujícím roce reprezentovala Československo na mezinárodním utkání s výběrem Rumunska.
Po základní škole se učila na gymnáziu. Po maturitě na gymnáziu začala studovat Institut tělesné výchovy a sportu.
Když měla 21 let, startovala na svých prvních olympijských hrách v Helsinkách (1952). Díky jejím výkonům skončilo Československé družstvo na třetím místě. V roce 1954 začala tajně spolupracovat s StB pod krycím jménem Doktor. Roku 1956 se podruhé zúčastnila olympijských her. Hry se konaly v australském Melbourne, kde za svůj výkon na kladině získala stříbrnou medaili.
Při Mistrovství světa v Moskvě roku 1958 ukázala při finále jako první v sestavě salto vzad v prostných. Díky svému výkonu získala zlatou medaili. Druhou medaili z tohoto šampionátu získala také na kladině. O dva roky později na Letních olympijských hrách v Římě vybojovala zlato na kladině. Bosáková v prostných družstev předvedla výkon, který ji stačil na čtvrté místo, a díky tomu získala československá družina stříbrné medaile. Po úspěšném roce získala Bosáková ocenění v kategorii Nejlepší sportovec roku ČSSR. V roce 1962 se v Praze konalo Mistrovství světa v gymnastice, na kterém získala zlatou medaili z kladiny, stříbrnou medaili z bradel a s výběrem Československa přidala do sbírky další stříbrnou medaili.
O čtyři roky později se měla vydat na svou třetí olympiádu do japonského Tokia (1964). Z neznámých důvodů se však musela vzdát reprezentace. Následně vyzkoušela práci v lední revue a v letech 1965-1966 cestovala a vystupovala s basketbalovým uskupením Harlem Globetrotters, kteří provozují exhibiční basketbalové zápasy. Když se vrátila domů, pracovala pod agenturou Pragokoncert. Díky agentuře pracovala v zahraničních zábavních programech, vedla vlastní kurz gymnastiky pro ženy.
Ke gymnastice se vrátila na konci sedmdesátých let jako trenérka v tréninkovém středisku mládeže, kde trénovala nové talenty. Od roku 1989 pracovala na projektu polyfunkčního domu krásy pro ženy.
Dne 11. ledna 1991 během návštěvy pražské vinárny U Fausta na Karlově náměstí omdlela. Ani po zásahu lékařů nereagovala. Smrt způsobila prasknutá krční tepna v místě rozšířené tepny (aneurysma). Eva Bosáková zemřela ve věku 59 let.



Kdo byla Eva Bosáková? Životopis Eva Bosáková, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Základní informace o osobě Eva Bosáková

Národnost: česká
Datum narození: 18. 12. 1931
Místo narození: Mladá Boleslav, Československo
Datum úmrtí: 10. 1. 1991

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Eva Bosáková? s jinými lidmi na Pinterestu, Redditu, Twitteru či Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Víte co je Kancionál? Vzpomenete si na definici slova Šifon? Rozumíte pojmu ČVOP? Vzpomněli byste si na význam slova Pravěk?

Klíčová slova: sport, kde se narodila Eva Bosáková?, narození, život, sport, informace, národnost, kdo je Eva Bosáková?, nežijící, Eva Bosáková, zajímavosti, datum narození, Kdy zemřela Eva Bosáková, vysvětlení, wiki, biografie

Pojem Eva Bosáková je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Internetové odkazy na vyhledávače

Hledat frázi Eva Bosáková ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít heslo Eva Bosáková ve Wikipedii

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Eva Bosáková ve Wikimedia Commons

Hledat výraz Eva Bosáková ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít frázi Eva Bosáková v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Eva Bosáková například v metavyhledávači Info.com, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve vyhledávači Seznam.cz, ve Wikipedii nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Životopis, kdo je Eva Bosáková? Stručná biografie

Nyní již víte Kdo byla Eva Bosáková? Kdy se narodila Eva Bosáková? Kde se narodila Eva Bosáková? Kdy zemřela Eva Bosáková? Eva Bosáková patří do kategorie Sport

Sepsáno redaktory Superia.cz. Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Zkuste hledat informace osobnost, osobu, člověka Eva Bosáková dejme tomu třeba ve známé Wikipedii, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Eva Bosáková i v jiné kategorii než je sport.