Kdo je to?
Kdo je Helena Fibingerová? Životopis Helena Fibingerová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Helena Fibingerová

Kdo je Helena Fibingerová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Helena Fibingerová je bývalá atletka, která reprezentovala Československo ve vrhu koulí, sportovní funkcionářka, členka rady České Televize a podnikatelka. Fibingerová se narodila ve Víceměřicích. Již během základní školy ji přivedl učitel tělesné výchovy k atletice. Připojila se tedy k atletickému oddílu ve Zlíně (tehdejší Gottwaldov). Po základní škole nastoupila na gymnázium ve Veselí nad Moravou a po večerech trénovala.
Po úspěšné maturitě dostala práci jako investiční účetní v Ostravě ve Vítkovických železárnách. V Ostravě se připojila k atletickému oddílu TJ VŽKG, kde ji trénoval reprezentant Jaroslav Šmíd.
Když měla Fibingerová 16 let, vyhrála v jihomoravském přeboru dorostenkyň závody ve vrhu koulí s hodem přes 13 metrů. Již v od osmnácti let reprezentovala Československo v německém Rostocku, kde na závodě Družba roku 1967 skončila na druhém místě. Tehdy vylepšila svůj rekord na 14,25 metrů. Téhož roku reprezentovala Československo na mezistátním zápase s reprezentací Maďarska ve slovenských Košicích, kdy svým nejlepším hodem 14,60 metrů porazila obě maďarské závodnice a vylepšila opět svůj rekord.
V roce 1969 poprvé překonala československou rekordmanku ve vrhu koulí – Vladimíru Srbovou hodem dlouhým 16,01 metrů v utkání se Švédskem v Praze. Díky tomuto úspěchu se nominovala na Mistrovství Evropy v Athénách.
Československou rekordmankou se stala o rok později výkonem 16,32 metrů na závodech v Ostravě (1970). O dva roky později vylepšila svůj rekord o více než dva metry (18,70 metrů) opět v Ostravě na závodě Zlatá tretra. Na Olympiádě v Mnichově svůj rekord vylepšila o 11 centimetrů (18,81 metrů), ale na medaili to nestačilo. Chvíli po Olympiádě rekord vylepšila až na 19,18 metrů.
Od roku 1972 studovala v Přerově pedagogickou školu, kterou úspěšně ukončila roku 1975 jako kvalifikovaná tělovýchovná instruktorka.
V roce 1974 vylepšila své rekordy na 20,36 metrů a poté na 20,75 metrů. Světovou rekordmankou se stala v témže roce v závodě ve Zlíně hodem dlouhým 21,57 metrů.
Na Olympiádě v Montrealu v Kanadě vylepšila svůj rekord na 21,89 metrů a získala tak bronzovou medaili (1976). Ještě na konci sezóny svůj rekord vylepšila na 21,99 metrů a opět utvořila nový světový rekord. Roku 1977 zaznamenala nový světový halový rekord se vzdáleností 22,50 metrů a rovněž světový rekord mimo halu na závodě v Nitře s hodem dlouhým 22,32 metrů. Její halový rekord 22,50 metrů doposud nikdo z žen nepřekonal.
Helena Fibingerová zvítězila celkem osmkrát na Halovém mistrovství Evropy a jednou na Mistrovství světa (1983).
Po konci kariéry vlastnila pekárnu, stala se funkcionářkou Českého atletického svazu a také místopředsedkyní Rady České televize.
Dne 28. 10. 2015 získala z rukou prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.



Kdo je Helena Fibingerová? Životopis Helena Fibingerová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Helena Fibingerová

Národnost: česká
Datum narození: 13. 7. 1949
Místo narození: Víceměřice, Československo

Popis osobnosti Helena Fibingerová můžete sdílet s vašimi přáteli na Pinterestu, Facebooku, Twitteru, Redditu nebo na zde neuvedených společených sítích.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Vzpomněli byste si co znamená slovo Humanismus? Rozumíte pojmu Krokvice? Víte, co je to Poptávka? Znáte pojem Blue ray?

Klíčová slova: narození, sport, místo narození, wikipedie, informace, kdo je Helena Fibingerová?, wiki, životopis, osobnost, národnost, Helena Fibingerová, Helena Fibingerová, vysvětlení, biografie, popis, datum narození

Pojem Helena Fibingerová je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné online zdroje a weby

Vyhledat výraz Helena Fibingerová ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledejte bez špehování slovo Helena Fibingerová ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Helena Fibingerová ve Wikimedia Commons

Hledat videa s názvem Helena Fibingerová na Youtube

Hledat slovo Helena Fibingerová ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Helena Fibingerová například ve fulltextu Google.cz, v Lingea slovnících, ve fulltextu Yahoo.com, v metavyhledávači Info.com nebo v Google překladači.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Biografie, životopis, kdo je to Helena Fibingerová?

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Helena Fibingerová? Kdy se narodila Helena Fibingerová? Kde se narodila Helena Fibingerová? Helena Fibingerová je v kategorii Sport

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Nemůžeme ručit za přesnost, správnost a aktuálnost informací. Veškeré zde uvedené informace jsou bez záruky. Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Můžete též vyzkoušet hledat informace osobnost, osobu, člověka Helena Fibingerová například na webovkách projektu Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Helena Fibingerová i v jiné kategorii než je sport.