Kdo je to?
Kdo byl Josef Bican? Životopis Josef Bican, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Josef Bican

Kdo byl Josef Bican? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Josef Bican, s přezdívkou Josef „Pepi“ Bican, byl český (česko-rakouský) fotbalista a později trenér, jeden z nejlepších fotbalistů 20. století.
Josef se narodil 25. září 1913 ve Vídni v tehdejším Rakousko-Uhersku. Jeho otec František Bican byl také profesionálním fotbalistou. O zaměření syna tak bylo předem rozhodnuto. Protože byl Josef narozen na území Rakouska, začínal hrát za rakouskou reprezentaci. Hrál nejprve za Rapid Vídeň, později za Admiry Vídeň. V roce 1937 však přestoupil do Slávie Praha, ve které již zůstal do konce své fotbalové kariéry (s krátkými přestávkami ke konci kariéry, které strávil ve Vítkovicích a Hradci Králové). Již v roce 1938 se Slávia stala vítězem Středoevropského poháru a tehdy byl právě Bican nejproduktivnějším hráčem. Za svou kariéru nastřílel 676 ligových gólů a celkem 821 gólů ve všech oficiálních zápasech. Jen za Slávii (+ Vítkovice) nastřílel 447 gólů.
Svou hráčskou kariéru ukončil v úctyhodných 46 letech a stal se vyhledávaným trenérem. Jeho rukama prošli svěřenci takových klubů, jako je Slávie, Liberec, Brno nebo Kladno. V zahraničí pak trénoval belgický Tongeren. Zajímavostí je, že do některých zápasů tehdy mohl naskočit i jako hrající trenér, a dokonce se mu několikrát podařilo i vsítit gól.
V osobním životě byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla Květa Trlová, kterou si vzal na začátku války v roce 1939. Ta však již za dva roky nato zemřela. Bican se potom oženil podruhé, a to s Jarmilou Lokajovou, která s ním vydržela až do jeho smrti a ještě jej přesně o 10 let přežila.
Mezi Bicanovy koníčky kromě fotbalu patřilo rybaření, nohejbal, tenis a byl velkým milovníkem koček.
Pohřben je na vyšehradském hřbitově, kde má i stylizovaný náhrobek.
Největší poctou pro něj bylo, když byl v roce 2013 in memoriam uveden do Síně slávy československého fotbalu, a dále to, že v roce 1998 (tedy ještě za jeho života) po něm byla pojmenována jedna planetka - Pepibican.



Kdo byl Josef Bican? Životopis Josef Bican, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Josef Bican

Národnost: česká
Datum narození: 25. 9. 1913
Místo narození: Vídeň
Datum úmrtí: 12. 12. 2001

Tento text (Josef Bican) můžete samozřejmě sdílet s bližními prostřednictvím níže uvedených buttonků na sociálních sítích Facebook, Reddit, Pinterest nebo Twitter.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Pamatujete si definici pojmu Tyfus? Znáte definici termínu Prvočíslo? Znáte termín Bumerang? Pamatujete si definici pojmu Narážecí nástroj?

Klíčová slova: životopis, život, národnost, vysvětlení, popis, místo narození, Kdy zemřel Josef Bican, wikipedie, datum úmrtí, nežijící, Josef Bican, sport, kdy se narodil Josef Bican?, osobnost, zajímavosti, sport

Pojem Josef Bican je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další informace o pojmu Josef Bican hledejte v níže uvedených zdrojích

Hledejte bez špehování slovo Josef Bican ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat výraz Josef Bican na Google obrázcích

Hledat videa s názvem Josef Bican na Youtube

Hledat heslo Josef Bican ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít slovo Josef Bican ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Josef Bican například v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Yahoo.com, v evropském vyhledávači Qwant nebo v Lingea slovnících.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Životopis, kdo je Josef Bican? Stručná biografie

Text na této internetové stránce vám umožnil zjistit Kdo byl Josef Bican? Kdy se narodil Josef Bican? Kde se narodil Josef Bican? Kdy zemřel Josef Bican? Josef Bican se nachází v sekci Sport

Kategorie sport, jezdec formule, josef Bican, ilustrační obrázek

Text vytvořen pro server Superia.cz. Při tvorbě obsahu (textů a obrázků) bylo postupováno s maximální péčí, ale přesto nelze zcela vyloučit možnost výskytu chyb. Informace nemohou být pravidelně updatovány, proto mohou být zastaralé, neplatné, neaktuální či nepřesné. Doporučujeme vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Josef Bican dejme tomu v české verzi Wikipedia.cz, kde naleznete nejspíš komplexnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Josef Bican i v jiné kategorii než je sport.