Kdo je to?
Kdo je Rafael Nadal? Životopis Rafael Nadal, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Rafael Nadal

Kdo je Rafael Nadal? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Rafael Nadal je jedním z nejslavnějších tenistů současnosti. Je olympijským vítězem, třináctkrát vyhrál French Open v mužské dvouhře, dvakrát zvítězil ve Wimbledonu, je držitelem titulu na Australian Open 2009 a čtyř titulů z US Open a výčet jeho úspěchů by mohl pokračovat. Je přezdíván "antukový král" (The King of Clay).
Pochází ze španělského ostrovu Mallorca. Mezi jeho strýce patří slavný fotbalista i tenisový trenér, právě on rozpoznal jeho talent. Ve třech letech se tak Nadal začal věnovat tenisu, ale také fotbalu. V obou sportech byl úspěšný, ale sportovní vytížení vedlo ke špatným výsledkům ve škole. Musel si proto vybrat jen jeden sport a nakonec se rozhodl pro tenis. V 15 letech se stal profesionálním tenistou a hned vyhrál turnaj na okruhu ATP, což byl vzhledem k jeho věku výjimečný úspěch. O rok později se v juniorské kategorii dostal do semifinále Wimbledonu. Roku 2003 získal cenu ATP pro nováčka roku. V témže roce se poprvé představil na seniorském Wimbledonu a na antukovém turnaji Croatia Open v Umagu získal první titul ATP ve čtyřhře. V roce 2004 získal také první titul ATP ve dvouhře, když zvítězil na varšavském Prokom Open. V Davis Cupu přispěl ke španělskému titulu, když ve finále porazil Andyho Roddicka, druhého hráče světového žebříčku.
V roce 2005 vyhrál French Open a získal tak první grandslamový titul. Po tomto vítězství se stal v pouhých 19 letech třetím hráčem ve světovém žebříčku. V roce 2006 titul obhájil, když ve finále porazil Rogera Federera, což se zopakovalo i v roce 2007. Následující rok znamenal vyvrcholení předchozích úspěchů. Nadal totiž v roce 2008 vyhrál zlatou olympijskou medaili, znovu obhájil titul z French Open, poprvé vyhrál Wimbledon a sezónu zakončil na prvním místě žebříčku. Po skvělé sezóně neusnul na vavřínech, ale pokračoval v úspěšné kariéře. V roce 2009 poprvé vyhrál Australian Open, roku 2010 přidal druhý titul na Wimbledonu a v letech 2010, 2013, 2017 a 2019 vyhrál US Open. Nejúspěšnější však byl na French Open. V roce 2009 sice po čtyřech titulech v řadě nedokázal zvítězit, ale mezi lety 2010 a 2020 přidal dalších devět titulů. Celkově vyhrál dvacet grandslamů, tedy nejvíce v historii.
Díky rekordním úspěchům se Nadal stal jedním z nejpopulárnějších sportovců na světě a vytvořil si velkou fanouškovskou základnu. Během let o sobě prozradil řadu zajímavostí. Před zápasy si kvůli výkonnosti dává ledové sprchy a dodržuje mnoho dalších rituálů. Prozradil také, že ho silně zasáhl rozvod rodičů z roku 2009 a výrazně to ovlivnilo jeho výkonnost na kurtech. Během kariéry se v důležitých zápasech často střetával s Federerem, ale navzdory sportovní rivalitě si vybudovali přátelský vztah a vzájemný respekt.



Kdo je Rafael Nadal? Životopis Rafael Nadal, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Rafael Nadal

Národnost: španělská
Datum narození: 3. června 1986
Místo narození: Manacor, Mallorca, Španělsko

Tento text (Rafael Nadal) můžete samozřejmě sdílet s přáteli na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Pamatujete si definici pojmu Větný celek? Znáte termín Antispam? Znáte termín Droga? Víte, co je to Selfie?

Klíčová slova: národnost, kdy se narodil Rafael Nadal?, datum narození, místo narození, osobnosti, popis, lexikon, wikipedie, kde se narodil Rafael Nadal?, informace, kdo je Rafael Nadal?, vysvětlení, zajímavosti, biografie, osobnost, narození

Pojem Rafael Nadal je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Rafael Nadal ve Wikimedia Commons

Vyhledat výraz Rafael Nadal ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít frázi Rafael Nadal ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat výraz Rafael Nadal ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít heslo Rafael Nadal na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Rafael Nadal například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve ruském vyhledávači Yandex, ve Wikipedii nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Biografie, životopis, kdo je to Rafael Nadal?

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Rafael Nadal? Kdy se narodil Rafael Nadal? Kde se narodil Rafael Nadal? Rafael Nadal patří do kategorie Sport

Napsáno redaktory Superia.cz. Za uvedené informace neručíme. Přes veškerou pečlivost se mohou v textech objevit chybné údaje nebo pravopisné chyby. Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Můžete též zkusit najít informace osobnost, osobu, člověka Rafael Nadal kupř. v české verzi Wikipedia.cz, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Rafael Nadal i v jiné kategorii než je sport.

Víte, co znamená IP adresa a jak ji zjistíte?