Kdo je to?
Kdo je Oleksandr Usyk? Životopis Oleksandr Usyk, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Oleksandr Usyk

Kdo je Oleksandr Usyk? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Oleksandr Usyk je ukrajinský profesionální boxer těžké váhy a také mistr světa. Usyk se narodil v Simferopolu na Krymu do rodiny vojáka. Oleksandr má další dva mladší sourozence.
Od mala se věnoval sportu a hlavně fotbalu, který hrál až do svých patnácti let ve fotbalové akademii klubu SC Tavrija Simferopol. Poté se v roce 2002 začal věnovat boxu. Později vystudoval Státní univerzitu tělesné kultury ve městě Lvov.
Během své amatérské boxerské kariéry dokázal zvítězit celkem 335krát a jen 15krát prohrál. První větší úspěch zaznamenal roku 2006, když se probojoval do semifinále na Mistrovství Evropy v bulharském Plovdivu, odkud si přivezl bronzovou medaili ve střední váze. V roce 2008 získal dvě zlaté medaile, a to z Strandža Cupu z Plovdivu v polotěžké váze a z evropského šampionátu v Liverpoolu. Ve stejném roce získal stříbro v těžké váze na Světovém šampionátu v Moskvě. Ve stejném roce se zúčastnil Olympijských her v Pekingu, kde vypadl ve čtvrtfinále. O rok později získal stříbro v těžké váze ze světového šampionátu v Miláně (2009) a o dva roky později získal zlatou medaili v Baku. V roce 2012 se podruhé zúčastnil Olympijských her, tentokrát v Londýně, kde vybojoval zlatou medaili.
Do profesionálního boxu se dostal v roce 2013. Od té doby má za sebou 20 zápasů s bilancí 20 výher (celkem 13 KO) a žádná prohra. Ve svém desátém zápase porazil polského boxera Krysztofa Glowackiho, díky čemuž se stal mistrem světa organizace WBO v polotěžké váze (2016). O dva roky později si po zápase s Lotyšem Mairisem Briedisem zajistil pás organizace WBC (2018). Pásy organizací WBA a IBF přidal do sbírky ve stejném roce díky výhře nad Rusem Muratem Gasijevem. Sjednotil tak všechny pásy a stal se absolutním šampionem v polotěžké váze.
Následně přestoupil do těžké váhy. 26. září 2021 vyzval britského šampiona těžké váhy Anthonyho Joshuu. Usyk vyhrál 2:1 na body a získal tak všechny jeho pásy organizací WBA, IBF, WBO a IBO. Odvetný zápas se konal 20. srpna 2022, který dokázal Usyk vyhrát opět 2:1 na body.
Oleksandr Usyk je ženatý a se svou ženou má tři děti. Když byl Krym napaden Ruskem v roce 2014, odmítl ruské občanství. Po ruské invazi v únoru 2022 se Usyk přihlásil do ukrajinské armády.
V příštím roce se pravděpodobně utká s neporaženým britským boxerem Tysonem Furym.



Kdo je Oleksandr Usyk? Životopis Oleksandr Usyk, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Oleksandr Usyk

Národnost: ukrajinská
Datum narození: 17. 1. 1987
Místo narození: Simferopol, Krym, SSSR

Líbí se stručný životopis s osobou Oleksandr Usyk? Pak se podělte s vašimi sledujícími na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Vzpomněli byste si co znamená slovo Hlubinná psychologie? Vzpomněli byste si co označuje výraz Tonik? Víte, co je to Tortilla? Znáte termín Zbruf?

Klíčová slova: místo narození, kdy se narodil Oleksandr Usyk?, kde se narodil Oleksandr Usyk?, narození, wiki, lexikon, sport, sport, vysvětlení, životopis, národnost, wikipedie, kdo je Oleksandr Usyk?, popis, biografie, osobnosti

Pojem Oleksandr Usyk je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte pojem Oleksandr Usyk v následujících vyhledávačích

Vyhledat heslo Oleksandr Usyk ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít frázi Oleksandr Usyk ve fulltextu Seznam.cz

Hledat heslo Oleksandr Usyk v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledejte bez špehování slovo Oleksandr Usyk ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat výraz Oleksandr Usyk ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Oleksandr Usyk například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, v Google obrázcích nebo v Google překladači.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Stručná biografie, resp. životopis osoby Oleksandr Usyk

Nyní již víte Kdo je to Oleksandr Usyk? Kdy se narodil Oleksandr Usyk? Kde se narodil Oleksandr Usyk? Oleksandr Usyk patří do kategorie Sport

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Na informace uvedené na těchto stránkách neposkytujeme záruku. Texty mohou obsahovat nepřesnosti a chyby za které se předem omlouváme. Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Oleksandr Usyk např. v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Oleksandr Usyk i v jiné kategorii než je sport.