Kdo je to?
Kdo byl Raymond Kopa? Životopis Raymond Kopa, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Raymond Kopa

Kdo byl Raymond Kopa? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Raymond Kopaszewski, známější jako Raymonda Kopa, byl francouzský fotbalový záložník, reprezentant a držitel ankety Zlatý míč. Kopa se narodil ve městě Nœux-les-Mines na severovýchodě Francie do rodiny horníka původem z Polska. Od 10 let hrál za místní fotbalový klub Nœux-les-Mines (1941-1949). Stejně jako jeho otec, tak i Raymond chvíli pracoval jako horník, nicméně se chtěl stát profesionálním fotbalistou. V roce 1949, když mu bylo 18 let, se dostal do druholigového francouzského klubu Angers SCO, kde hrál následující 2 sezóny (1949-1951), ve kterých přispěl 15 góly. Odtud jej v roce 1951 vykoupil prvoligový klub Stade de Reims, kde hrál Kopa dalších 5 let (1951-1956). Během 5 sezón nastřílel 48 branek.
Ze Stade de Reims se Kopa přesunul do slavného španělského velkoklubu Real Madrid, kde působil 3 sezóny (1956-1959), během kterých s týmem vyhrál 2x ligový titul (1957, 1958) a 3x Pohár mistrů evropských zemí (1957-1959). V roce 1958 vyhrál jako první Francouz anketu Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Za Real Madrid vstřelil v průběhu tří sezón 24 branek.
Z Madridu se Kopa vrátil zpět do Stade de Reims, kde působil následujících 8 let (1959-1967). V Reims za tu dobu přispěl 36 góly. Fotbalovou kariéru ukončil v 35 letech.
Kopa začal hrát za francouzskou reprezentaci ve 20 letech. Svou zemi reprezentoval v letech 1952-1962. Ve 45 mezistátních utkáních dal celkem 18 branek. Na Mistrovství světa 1958 ve Švédsku pomohl svými výkony k zisku bronzové medaile.
Za svůj život obdržel několik ocenění jako Šampion šampionů L’Équipe, rytíř Řádu čestné legie (1970) nebo důstojník Řádu čestné legie (2007).
Raymond Kopa byl ženatý s Christiane Kopa, se kterou měl tři děti – Denis, Sophie a Nadine.
Kopa zemřel v roce 2017 ve věku 85 let.



Kdo byl Raymond Kopa? Životopis Raymond Kopa, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Raymond Kopa

Národnost: francouzská
Datum narození: 13. 3. 1931
Místo narození: Nœux-les-Mines, Francie
Datum úmrtí: 3. 3. 2017

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Raymond Kopa s vašimi kamarády na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si na význam slova Pohádka? Znáte pojem Mensa? Víte co je Canisterapie? Vzpomenete si na definici slova Ban?

Klíčová slova: kdo je Raymond Kopa?, narození, místo narození, popis, zajímavosti, osobnost, wiki, informace, národnost, datum narození, wikipedie, lexikon, životopis, život, kdy se narodil Raymond Kopa?, biografie

Pojem Raymond Kopa je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte v dalších zdrojích

Zkusit najít termín Raymond Kopa ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat slovo Raymond Kopa ve vyhledávači Yandex

Najít výraz Raymond Kopa ve Wikipedii

Najít termín Raymond Kopa v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledat videa s názvem Raymond Kopa na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Raymond Kopa například v Google obrázcích, v Google překladači, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Životopis, kdo je Raymond Kopa? Stručná biografie

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo byl Raymond Kopa? Kdy se narodil Raymond Kopa? Kde se narodil Raymond Kopa? Kdy zemřel Raymond Kopa? Raymond Kopa je v sekci Sport

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Přes veškerou snahu mohou texty obsahovat faktické i pravopisné chyby za což se předem omlouváme. Pochopte prosím, že definice nemohou být pravidelně aktualizovány. Zkuste též najít informace osobnost, osobu, člověka Raymond Kopa dejme tomu v projektu Wikipedia, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Raymond Kopa i v jiné kategorii než je sport.