Kdo je to?
Kdo je Romário? Životopis Romário, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Romário

Kdo je Romário? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Romário de Souza Faria, známý především jako Romário, je bývalý brazilský fotbalový útočník, mistr světa z roku 1994 a druhý nejlepší střelec ve fotbalové historii. Romário se narodil ve slamu v brazilském Rio de Janeiru. Ve třinácti letech se připojil k fotbalovému klubu Olario, kde strávil jednu sezónu (1979-1980).
Jeho snem bylo hrát za brazilský klub CR Vasco da Gama. Když spolu týmy hrály přátelské utkání, Romário vstřelil 4 branky a Vasco da Gama mu nabídlo smlouvu. V letech 1981-1985 hrál za mládežnické kluby a v letech 1985-1988 za A-tým. Ve 125 zápasech nasázel celkem 80 gólů.
V létě 1988 reprezentoval Brazílii na Letních olympijských hrách v Soulu. V 7 zápasech skóroval sedmkrát. Ve finále dal gól, přesto Brazílie prohrála 2:1 se Sovětským svazem. Za své výkony si vysloužil přestup do nizozemského klubu PSV Eindhoven.
V Eindhovenu hrál Romário celkem 5 let (1988-1993). Za tu dobu získal s týmem třikrát mistrovský titul (1988-1989, 1990-1992) a dvakrát Nizozemský pohár (1989, 1990). Ve 149 utkáních vsítil 128 branek. Romário se stal prvním hráčem, kterého PSV Eindhoven uvedlo do síně slávy.
Z Nizozemska přestoupil do španělského velkoklubu FC Barcelona. Hned první sezóna 1993-1994 byla pro Romária nejlepší v kariéře. Během ní vstřelil úctyhodných 5 hattricků. Pro rok 1994 se stal Nejlepším hráčem světa podle FIFA. Za dvě sezóny dal 34 gólů.
Z Barcelony se vrátil zpět do Brazílie, kde oblékal v letech 1995-1999 dres týmu Flamengo. V sezóně 1996-1997 odehrál 11 zápasů za španělskou Valencii.
V letech 2000-2002 hrál za svůj mateřský klub Vasco da Gama. Následovalo dvouleté angažmá v konkurenčním klubu Fluminese (2002-2004). V roce 2003 si odskočil do Kataru, kde nastoupil ke třem zápasů za tým Al-Sadd. Po roce 2005 se podruhé vrátil do týmu Vasco da Gama. Během roku 2006 odehrál 25 zápasů v americkém klubu FC Miami (19 gólů) a za australský klub Adelaide United odehrál další 4 zápasy.
Potřetí se vrátil do Vasco da Gama v roce 2007. Kariéru ukončil v týmu America-RJ v roce 2008 ve věku 42 let. Podle fotbalové federace FIFA má za svou kariéru na kontě 930 gólů. Podle Romária překonal metu 1000 gólů.
S brazilskou reprezentací dvakrát vyhrál Copa América (1989 a 1997) a MS 1994 v USA. Za reprezentaci má bilanci 74 utkání a 56 vstřelených branek.
V kariéře se stal 14krát nejlepším střelcem ligy (nejvíce v historii). Po českém hráči Josefu Bicanovi je Romário druhým nejlepším střelcem ve fotbalové historii.
Po fotbalové kariéře se dal na dráhu politika. V roce 2010 se stal poslancem a roku 2014 senátorem.
Brazílii reprezentoval také na mistrovství světa v plážovém fotbale FIFA Beach Soccer World Cup 2005, kde pomohl k zisku bronzové medaile.
Romário má celkem šest dětí (Raphael, Romarinho, Daniellinha, Ivy, Moniquinha a Isabellinha). Syn Romarinho hrál rovněž za klub Vasco da Gama.



Kdo je Romário? Životopis Romário, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Romário

Národnost: brazilská
Datum narození: 29. 1. 1966
Místo narození: Rio de Janeiro, Brazílie

Líbí se stručný životopis s osobou Romário? Pak se podělte s ostatními na Twitteru, Redditu, Pinterestu, Facebooku nebo na jiných, zde neuvedených sociálních sítích.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Znáte pojem Počasí? Znáte termín Bazální stimulace? Pamatujete si definici pojmu Single? Víte, co je to Difúze?

Klíčová slova: zajímavosti, místo narození, popis, kdo je Romário?, sport, Romário, datum narození, sport, životopis, vysvětlení, kdy se narodil Romário?, osobnost, wikipedie, informace, život, biografie

Pojem Romário je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací o slovu Romário

Vyhledat heslo Romário ve vyhledávači Yahoo

Hledat videa s názvem Romário na Youtube

Vyhledat heslo Romário ve vyhledávači Qwant

Hledat termín Romário na Google obrázcích

Hledat termín Romário na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Romário například ve videích na Youtube, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve vyhledávači Seznam.cz, ve fulltextu Yahoo.com nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Podívejte se také na tyto osobnosti, odborné výrazy, pojmy, termíny a slova

Stručná biografie, resp. životopis osoby Romário

Teďka již bezesporu víte Kdo je to Romário? Kdy se narodil Romário? Kde se narodil Romário? Romário je v sekci Sport

Kategorie sport, vodní pólista, romário, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Na texty zde uvedené neposkytujeme žádnou záruku. Mohou obsahovat pravopisné i faktické chyby, za které se předem omlouváme. Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. Pokuste se vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Romário řekněme v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete podrobně vysvětlený popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Romário i v jiné kategorii než je sport.