Kdo je to?
Kdo byl Turk Broda? Životopis Turk Broda, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Turk Broda

Kdo byl Turk Broda? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Walter Edward Broda, přezdívaný Turk, byl hokejový brankář a trenér. Narodil se 15. května 1914 v kanadském městě Brandon do ukrajinské rodiny.
Zpočátku hrál za týmy jako Brandon Athletics a Brandon Native Sons. Sezónu 1933–1934 odehrál s Winnipeg Monarchs. Poté strávil jednu sezónu v Detroit Farm Crest. Detroit Red Wings jej pozval na předsezónní kemp, ale v týmu pro něj bohužel nebylo místo. Svou profesionální kariéru proto zahájil s jiným mužstvem. Byli jím Detroit Olympics. Ve 47 zápasech, které s nimi během sezóny 1935–1936 odehrál, zaznamenal 26 výher.
V sezóně 1936–1937 začal Broda hrát za Maple Leafs. Torontský tým za něj tehdy zaplatil 7 500 dolarů. Během své páté sezóny v Torontu již patřil mezi nejlepší brankáře NHL. Ve 48 zápasech zaznamenal 28 vítězství. Následující sezónu, tj. 1941–1942, vyhráli s mužstvem Stanley Cup. O rok později vstoupil do armády. Do Toronto Maple Leafs se vrátil po dvou a půl letech. Také díky němu tým získal Stanley Cup v letech 1947, 1948, 1949 a 1950. V další sezóně 1951–1952 odehrál jen jeden zápas a odešel ve svých 38 letech do hráčského důchodu.
I když už Turk Broda aktivně nehrál, zůstal součástí hokejové komunity jako trenér týmu Ottawa Senators. Později se stal hlavním trenérem u Toronto Marlboros, které dovedl k výhře trofeje Memorial Cup v letech 1955 a 1956.
Patnáct let po konci své hráčské kariéry byl Broda uveden do Hokejové síně slávy. V roce 1998 se objevil na seznamu kanadského časopisu The Hockey News mezi stovkou nejlepších hokejistů v historii. V roce 2017 se stal součástí stovky nejlepších hráčů NHL v historii.
Turk Broda zemřel 17. října 1972 na infarkt. Bylo mu 58 let.



Kdo byl Turk Broda? Životopis Turk Broda, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Turk Broda

Národnost: kanadská
Datum narození: 15. května 1914
Místo narození: Brandon
Datum úmrtí: 17. října 1972

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Turk Broda? s kamarády na komunitních sítích Facebook, Síť X, Reddit a Pinterest prostřednictvím tlačítek Sdílet.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Víte, co je to Gustin? Vzpomněli byste si co znamená slovo Skipas? Vzpomněli byste si na význam slova Marže? Víte co je Francouzské okno?

Klíčová slova: Turk Broda, datum úmrtí, osobnost, národnost, místo narození, wikipedie, Kdy zemřel Turk Broda, kdy se narodil Turk Broda?, osobnosti, zajímavosti, životopis, život, narození, kdo to je, vysvětlení, datum narození

Pojem Turk Broda je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Najít slovo Turk Broda ve vyhledávači Yandex

Hledat termín Turk Broda ve vyhledávači Qwant

Hledat termín Turk Broda ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat výraz Turk Broda v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit najít frázi Turk Broda na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Turk Broda například v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve fulltextu Yahoo.com nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr z náhodných odborných pojmů, osobností, hesel, termínů

Životopis, kdo je Turk Broda? Stručná biografie

Teďka už zajisté víte Kdo byl Turk Broda? Kdy se narodil Turk Broda? Kde se narodil Turk Broda? Kdy zemřel Turk Broda? Turk Broda se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, hokejistka, turk Broda, ilustrační obrázek

Text vytvořen pro Superia.cz. Provozovatel neručí za to, že informace uvedené na portálu, nebo na stránkách na které portál odkazuje, jsou správné, úplné a aktuální. Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Turk Broda dejme tomu třeba ve známé Wikipedii, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Turk Broda i v jiné kategorii než je sport.