Kdo je to?
Kdo byla Marta Gottwaldová? Životopis Marta Gottwaldová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Marta Gottwaldová

Kdo byla Marta Gottwaldová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Marta Gottwaldová, rozená Marie Holubová, byla manželkou prezidenta Klementa Gottwalda a první dámou Československa v letech 1948 až 1953.
Marta (Marie) se narodila 17. září 1899 v Kopřivnici jako nemanželské dítě Rosalie Holubové. Její otec čeledín Augustin Žitník zemřel ještě dříve, než se narodila. Dítě bylo pojmenováno Marie, ale z dosud nezjištěných příčin si v pozdějším věku začala říkat Marta. Nejprve se chtěla vyučit jako číšnice, později však začala pracovat jako služka. S Gottwaldem se potkali již v roce 1919. V roce 1920 se jim narodila dcera Marta, ale Gottwald se do ženění nijak nehrnul, a tak ji vychovávala sama. Jejich vztah se rozvinul v roce 1924, kdy spolu začali žít, ale vzali se až v roce 1928. Ačkoliv Gottwald sám byl jedním z nejdůležitějších členů KSČ, ona sama do strany nikdy nevstoupila. Jakmile byla KSČ po nástupu druhé republiky v roce 1938 rozpuštěna, odletěla s manželem do Moskvy, kde se stal tajemníkem Komunistické internacionály. Po válce se vrátili domů, Gottwald měl asi největší význam při komunistickém puči v únoru 1948. Díky tomu se také stal prezidentem a jeho žena první dámou. Ačkoliv se snažila ve všem napodobovat svou předchůdkyni Hanu Benešovou, nikdy se jí nepodařilo být tak elegantní a půvabnou. Možná však na tom měla podíl i její nemoc štítné žlázy, kvůli níž trpěla obezitou a na tuto nemoc pravděpodobně i zemřela, ačkoliv se v tehdejším tisku uvádělo, že měla rakovinu ženských orgánů.
Pohřbena je na Olšanských hřbitovech.
Jejich dcera Marta se vdala za Alexeje Čepičku, který byl armádním generálem a také ministrem v Gottwaldově vládě.



Kdo byla Marta Gottwaldová? Životopis Marta Gottwaldová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Základní informace o osobě Marta Gottwaldová

Národnost: česká
Datum narození: 17. 9. 1899
Místo narození: Kopřivnice
Datum úmrtí: 28. 10. 1953

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Marta Gottwaldová? s vašimi přáteli na sociálních sítích jako je Facebook, Pinterest, Síť X nebo Reddit. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Víte, co je to Předsudek? Znáte definici termínu Mega? Vzpomněli byste si na význam slova Čest? Pamatujete si definici pojmu Jogamatka?

Klíčová slova: kde se narodila Marta Gottwaldová?, vysvětlení, místo narození, informace, politika, Marta Gottwaldová, životopis, národnost, wiki, osobnosti, lexikon, život, politika, narození, Marta Gottwaldová, popis

Pojem Marta Gottwaldová je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Vyhledat výraz Marta Gottwaldová v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledat výraz Marta Gottwaldová ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat termín Marta Gottwaldová na Google.cz

Najít heslo Marta Gottwaldová ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat slovo Marta Gottwaldová ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Marta Gottwaldová například ve Wikislovníku, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo v Google překladači.

Náhodná hesla, významy slov, odborné termíny, výrazy, pojmy, osobnosti

Biografie, životopis, kdo je to Marta Gottwaldová?

Na této webové stránce jste se dozvěděli Kdo byla Marta Gottwaldová? Kdy se narodila Marta Gottwaldová? Kde se narodila Marta Gottwaldová? Kdy zemřela Marta Gottwaldová? Marta Gottwaldová je v kategorii Politika

Kategorie politika, náčelník muž, marta Gottwaldová, ilustrační obrázek

Text vytvořen pro server Superia.cz. Provozovatel neručí za aktuálnost a úplnost informací. V textech mohou být věcné a technické nepřesnosti a gramatické či typografické chyby. Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Pokuste se vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Marta Gottwaldová kupř. ve známé Wikipedii, kde naleznete podrobnější popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Marta Gottwaldová i v jiné kategorii než je politika.