Kdo je to?
Kdo byla Marta Gottwaldová? Životopis Marta Gottwaldová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Marta Gottwaldová

Kdo byla Marta Gottwaldová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Marta Gottwaldová, rozená Marie Holubová, byla manželkou prezidenta Klementa Gottwalda a první dámou Československa v letech 1948 až 1953.
Marta (Marie) se narodila 17. září 1899 v Kopřivnici jako nemanželské dítě Rosalie Holubové. Její otec čeledín Augustin Žitník zemřel ještě dříve, než se narodila. Dítě bylo pojmenováno Marie, ale z dosud nezjištěných příčin si v pozdějším věku začala říkat Marta. Nejprve se chtěla vyučit jako číšnice, později však začala pracovat jako služka. S Gottwaldem se potkali již v roce 1919. V roce 1920 se jim narodila dcera Marta, ale Gottwald se do ženění nijak nehrnul, a tak ji vychovávala sama. Jejich vztah se rozvinul v roce 1924, kdy spolu začali žít, ale vzali se až v roce 1928. Ačkoliv Gottwald sám byl jedním z nejdůležitějších členů KSČ, ona sama do strany nikdy nevstoupila. Jakmile byla KSČ po nástupu druhé republiky v roce 1938 rozpuštěna, odletěla s manželem do Moskvy, kde se stal tajemníkem Komunistické internacionály. Po válce se vrátili domů, Gottwald měl asi největší význam při komunistickém puči v únoru 1948. Díky tomu se také stal prezidentem a jeho žena první dámou. Ačkoliv se snažila ve všem napodobovat svou předchůdkyni Hanu Benešovou, nikdy se jí nepodařilo být tak elegantní a půvabnou. Možná však na tom měla podíl i její nemoc štítné žlázy, kvůli níž trpěla obezitou a na tuto nemoc pravděpodobně i zemřela, ačkoliv se v tehdejším tisku uvádělo, že měla rakovinu ženských orgánů.
Pohřbena je na Olšanských hřbitovech.
Jejich dcera Marta se vdala za Alexeje Čepičku, který byl armádním generálem a také ministrem v Gottwaldově vládě.



Kdo byla Marta Gottwaldová? Životopis Marta Gottwaldová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Hlavní informace o osobě Marta Gottwaldová

Národnost: česká
Datum narození: 17. 9. 1899
Místo narození: Kopřivnice
Datum úmrtí: 28. 10. 1953

Popis osobnosti Marta Gottwaldová můžete sdílet s ostatními na webových službách typu Pinterest, Facebook, Twitter nebo Reddit.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Víte, co je to Předsudek? Pamatujete si definici pojmu Underground? Vzpomněli byste si na význam slova Čest? Vzpomněli byste si co znamená slovo Cameo?

Klíčová slova: kde se narodila Marta Gottwaldová?, život, datum narození, kdo to je, osobnost, wikipedie, osobnosti, národnost, popis, místo narození, Kdy zemřela Marta Gottwaldová, politika, Marta Gottwaldová, nežijící, wiki, narození

Pojem Marta Gottwaldová je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Linky na jiné informační zdroje

Hledat výraz Marta Gottwaldová ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledejte bez špehování slovo Marta Gottwaldová ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Marta Gottwaldová ve Wikimedia Commons

Najít slovo Marta Gottwaldová v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledat termín Marta Gottwaldová ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Marta Gottwaldová například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve videích na Youtube nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr z náhodných odborných pojmů, osobností, hesel, termínů

Stručná biografie, resp. životopis osoby Marta Gottwaldová

Teď už znáte odpověď na otázku Kdo byla Marta Gottwaldová? Kdy se narodila Marta Gottwaldová? Kde se narodila Marta Gottwaldová? Kdy zemřela Marta Gottwaldová? Marta Gottwaldová je v sekci Politika

Kategorie politika, vlajka tři barvy, marta Gottwaldová, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Informace obsažené na našich webových stránkách byly pečlivě zkontrolovány. I přesto však nepřebíráme odpovědnost za případné chyby. Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. Pokuste se také najít informace osobnost, osobu, člověka Marta Gottwaldová např. ve Wikipedii, kde můžete najít podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Marta Gottwaldová i v jiné kategorii než je politika.