Kdo je to?
Kdo byl Andy Bathgate? Životopis Andy Bathgate, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Andy Bathgate

Kdo byl Andy Bathgate? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Andy Bathgate, celým jménem Andrew James Bathgate, byl kanadský hokejista. Narodil se 28. srpna 1932 v kanadském Winnipegu.
Po sezónách v juniorské soutěži, kde hrál za tým Guelph Biltmores se v letech 1952–1954 objevoval střídavě v dresu New York Rangers, hrajících NHL, a Vancouver Canucks, kteří hráli v té době WHL. Od sezóny 1954–55 se však definitivně zabydlel v týmu New York Rangers, kde nakonec odehrál deset sezón a stal se tamější legendou. Poté, co v sezóně 1958–1959 nasázel 40 branek, získal Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže NHL. V sezóně 1961–1962 se o post vítěze kanadského bodování přetahoval s Bobbym Hullem, jenž nakonec získal Art Ross Trophy za vyšší počet vstřelených branek. V roce 1963 přestoupil z v té době průměrného týmu Rangers do Toronta (Toronto Maple Leafs) a odměnou mu byl zisk Stanley Cupu. V následujícím roce se přesunul do Detroit Red Wings, s nímž se dostal až do finále. V roce 1967 si ho vybral tým Pittsburgh Penguins a Bathgate se stal jeho historicky prvním střelcem v NHL. Poté se na dvě sezóny vrátil do WHL do týmu Vancouver Canucks. V sezóně 1969–1970, kdy hrál za tento tým, si připsal úctyhodných 108 kanadských bodů v 72 zápasech. Za to získal George Leader Cup, jenž se uděluje nejlepšímu hráči sezóny ve WHL. Poté se ještě krátce objevil v dresu Pittsburghu, což byla z jeho strany poslední sezóna v zámoří. V následujícím roce si vyzkoušel coby hrající trenér také evropské kluziště, a to konkrétně ve švýcarském HC Ambrì–Piotta. O tři roky později se ještě krátce objevil na soupisce Vancouver Blazers, kde předtím také krátce trénoval.
V roce 1978 byl uveden do Hokejové síně slávy NHL. Na jeho počest je v týmu New York Rangers vyřazeno číslo 9. Stalo se tak při ceremonii v roce 2009. Při stém výročí NHL v roce 2017 byl zařazen mezi sto nejlepších hráčů historie. Andy Bathgate zemřel 26. února 2016 ve věku 83 let.



Kdo byl Andy Bathgate? Životopis Andy Bathgate, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Andy Bathgate

Národnost: kanadská
Datum narození: 28. srpna 1932
Místo narození: Winnipeg
Datum úmrtí: 26. února 2016

Líbí se stručný životopis s osobou Andy Bathgate? Pak se podělte s vašimi sledujícími na webových službách typu Pinterest, Facebook, Twitter nebo Reddit.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Víte co je Fotosyntéza? Pamatujete si definici pojmu Ganache? Rozumíte pojmu Hattrick? Vzpomněli byste si co znamená slovo Eternit?

Klíčová slova: Andy Bathgate, životopis, národnost, biografie, vysvětlení, datum úmrtí, život, místo narození, osobnost, popis, narození, Kdy zemřel Andy Bathgate, národnost, kdy se narodil Andy Bathgate?, osobnosti, Andy Bathgate

Pojem Andy Bathgate je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné informační zdroje o frázi Andy Bathgate

Najít termín Andy Bathgate ve vyhledávači Yahoo

Najít pojem Andy Bathgate na Google obrázcích

Zkusit najít výraz Andy Bathgate ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat termín Andy Bathgate ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít heslo Andy Bathgate v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Andy Bathgate například v Google obrázcích, v Google překladači, ve ruském vyhledávači Yandex, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Často hledané výrazy, osobnosti, termíny a odborné pojmy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Andy Bathgate

Na této webové stránce jste se dozvěděli Kdo byl Andy Bathgate? Kdy se narodil Andy Bathgate? Kde se narodil Andy Bathgate? Kdy zemřel Andy Bathgate? Andy Bathgate patří do kategorie Sport

Kategorie sport, běžec, andy Bathgate, ilustrační obrázek

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Informace jsou bez jakékoliv záruky, neručíme za faktickou správnost, aktuálnost a jazykovou přesnost uvedených informací. Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Andy Bathgate dejme tomu třeba v projektu Wikipedia, kde naleznete rozsáhlejší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Andy Bathgate i v jiné kategorii než je sport.