Kdo je to?
Kdo byl Johan Cruijff? Životopis Johan Cruijff, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Johan Cruijff

Kdo byl Johan Cruijff? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Hendrik Johannes Cruijff, známější pod jménem Johan Cruyff, byl nizozemský fotbalový záložník, reprezentant, trenér a jeden z nejlepších fotbalistů všech dob. Cruijff se narodil v holandském Amsterdamu. V dětství začal hrát fotbal a ve 12 letech se připojil k mládežnickému týmu AFC Ajax Amsterdam, kde působil v letech 1959-1964. Teprve v 17 letech debutoval v A-týmu.
V Ajaxu Cruyff odehrál celkem 9 sezón (1964-1973), během kterých s týmem vyhrál šestkrát ligový titul, třikrát po sobě Pohár mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) v letech 1971-1973, Superpohár UEFA (1972) a Interkontinentální pohár (1972). Během působení v Ajaxu se dokonce třikrát stal držitelem ocenění Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy (1971, 1973, 1974).
Z Ajaxu Cruyff přestoupil do Barcelony v roce 1973. V katalánském velkoklubu působil 5 let (1973-1978). Na konci první sezóny 1973-1974 slavil jediný mistrovský titul a po sezóně 1977-1978 s klubem získal vítězství v poháru Copa del Rey.
Z Barcelony Johan Cruyff přestoupil na jednu sezónu do týmu Los Angeles Aztecs (1979-1980). Další sezónu odehrál v dalším americkém týmu Washington Diplomats (1980-1981). Roku 1981 odehrál několik zápasů za španělské Levante, odkud se přemístil zpět do rodného klubu – Ajaxu Amsterdam. V Ajaxu strávil 2 sezóny (1981-1983), během kterých slavil dva mistrovské tituly. Z Amsterdamu na jednu sezónu přestoupil do konkurenčního nizozemského klubu FC Feyenoord Rotterdam (1983-1984), se kterým na konci sezóny získal další mistrovský titul a KNVB Cup. Po této sezóně ukončil hráčskou kariéru ve věku 37 let.
Za nizozemskou reprezentaci hrál Cruyff v letech 1966-1978. Ve 48 mezistátních utkáních přispěl 33 góly. Na Mistrovství světa 1974 vybojoval s reprezentací stříbrnou medaili a o dva roky později na Mistrovství Evropy 1976 bronzovou medaili.
Po konci hráčské kariéry začal roku 1985 trénovat AFC Ajax Amsterdam, se kterým získal dvakrát KNVB Cup (1986, 1987) a Pohár vítězů pohárů (1987). Amsterdam vyměnil v roce 1988 za španělskou Barcelonu, kterou trénoval 8 sezón. Za 8 let s klubem vyhrál 4 ligové tituly (1991-1994), Pohár vítězů pohárů (1989), Pohár mistrů evropských zemí (1992) a Superpohár UEFA (1992). Díky těmto úspěchům se z něj stal nejúspěšnější trenér v historii Barcelony.
Po tomto slavném fotbalistovi je pojmenován nizozemský superpohár – Johan Cruijff Schaal.
Cruyff byl ženatý s Danny Costerovou, se kterou měl syna Jordiho Cruijffa. Jordi hrál v Barceloně, když klub trénoval právě jeho otec Johan.
Johan Cruyff zemřel v roce 2016 ve věku 68 let na rakovinu plic.



Kdo byl Johan Cruijff? Životopis Johan Cruijff, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Johan Cruijff

Národnost: nizozemská
Datum narození: 25. 4. 1947
Místo narození: Amsterdam, Nizozemsko
Datum úmrtí: 24. 3. 2016

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Johan Cruijff sdílet s vašimi známými a kamarády na svých sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest)..

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Znáte definici termínu Operační systém? Znáte pojem Zápustka? Vzpomněli byste si co označuje výraz Bluetooth? Vzpomenete si na definici slova Progrese?

Klíčová slova: Johan Cruijff, kdy se narodil Johan Cruijff?, Kdy zemřel Johan Cruijff, životopis, datum úmrtí, sport, datum narození, kdo to je, biografie, život, kde se narodil Johan Cruijff?, národnost, osobnosti, sport, osobnost, zajímavosti

Pojem Johan Cruijff je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Pro další informace o termínu Johan Cruijff zkuste tyto odkazy

Hledat heslo Johan Cruijff ve Wikislovníku

Hledejte bez špehování slovo Johan Cruijff ve vyhledávači DuckDuckGo

Vyhledat heslo Johan Cruijff ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít Johan Cruijff ve vyhledávači Yandex

Hledat videa s názvem Johan Cruijff na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Johan Cruijff například v evropském vyhledávači Qwant, v Google překladači, ve videích na Youtube, v Google obrázcích nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Stručná biografie, resp. životopis osoby Johan Cruijff

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byl Johan Cruijff? Kdy se narodil Johan Cruijff? Kde se narodil Johan Cruijff? Kdy zemřel Johan Cruijff? Johan Cruijff se nachází v sekci Sport

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Omlouváme se za možné chyby v textech. Litujem, že není v našich silách provádět pravidelně aktualizace všech textů. Zkuste hledat informace osobnost, osobu, člověka Johan Cruijff řekněme v projektu Wikipedie, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Johan Cruijff i v jiné kategorii než je sport.