Kdo je to?
Kdo byl Niki Lauda? Životopis Niki Lauda, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Niki Lauda

Kdo byl Niki Lauda? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Niki Lauda byl pilot Formule 1, sportovní komentátor a majitel letecké společnosti. Jezdecké začátky byly komplikované, protože rodina se závoděním nesouhlasila. Později s rodinou kvůli sporům dokonce přerušil kontakt. Snažil se prosadit ve Formuli 1 a několikrát si musel vzít půjčku, aby se závodění mohl věnovat. První větší úspěch přišel v roce 1973, kdy skončil třetí na Velké ceně Monaka. Skvělá jízda zaujala stáj Ferrari a nabídla mu smlouvu, kterou bez váhání podepsal, aby závodil za elitní stáj a mohl zaplatit předchozí dluhy.
Navzdory mladému věku měl Lauda velkou důvěru a hned v prvním závodě zajel skvělé druhé místo na Velké ceně Argentiny. Brzy poté přidal první výhru, když zvítězil na Velké ceně Španělska. Druhou sezónu začal pomaleji, ale když získal formu, začal opět vítězit a na okruhu Nürburgring dokonce zajel nový časový rekord. V roce 1975 tak poprvé v životě získal titul mistra světa.
Sezónu v roce 1976 začal skvěle a zdálo se, že mistrovský titul bez větších problémů obhájí. Před Velkou cenou Německa na Nürburgringu si stěžoval na špatná bezpečností opatření a vyzýval k bojkotu, ale neúspěšně. V druhém kole závodu měl nehodu, vyjel z trati a jeho vůz začal hořet. Lauda uvízl a nemohl se dostat ven, ale vytáhl ho italský jezdec Arturo Merzario. Jelikož byl dlouho vystaven ohni a toxickému kouři, jeho zdravotní stav byl kritický a upadl do kómatu. Nakonec se dokázal uzdravit, ale kvůli ohni přišel o pravé ucho, o oční víčka a do konce života měl viditelné následky.
Po necelých dvou měsících se k závodění vrátil, přestože měl čerstvé popáleniny a poškozené oči. Boj o titul nevzdal a bojoval do posledního závodu, ale nakonec těsně zvítězil jeho velký rival James Hunt. V následující sezóně si už titul nenechal utéci a získal tak druhý mistrovský titul. Na konci sezóny opustil Ferrari a přijal nabídku stáje Brabham-Alfa Romeo. V novém týmu se mu nedařilo a nakonec se rozhodl ukončit smlouvu i závodnickou kariéru.
Po konci kariéry se naplno věnoval řízení letecké společnosti Lauda Air, kterou nedávno předtím založil. V roce 1982 se za stáj McLaren vrátil k závodění a v roce 1984 získal třetí titul mistra světa. V roce 1985 definitivně ukončil profesionální kariéru. Následně se věnoval vlastní firmě a na manažerských postech působil u stájí F1. Napsal rovněž několik knih o formulích a závodění. V roce 2013 byl natočen film Rivalové, který sleduje Laudův životní příběh a jeho rivalitu s Huntem. Lauda je obecně považován za jednoho z nejlepších závodníků všech dob, přestože byla jeho kariéra narušena těžkou nehodou.



Kdo byl Niki Lauda? Životopis Niki Lauda, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Niki Lauda

Národnost: rakouská
Datum narození: 22. února 1949
Místo narození: Vídeň, Rakousko
Datum úmrtí: 20. května 2019

Líbí se stručný životopis s osobou Niki Lauda? Pak se podělte s vašimi kamarády, známými a přáteli na Pinterestu, Facebooku nebo Twitteru.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Pamatujete si definici pojmu OSPOD? Vzpomněli byste si na význam slova Monokultura? Znáte termín Bengalín? Znáte definici termínu Trader?

Klíčová slova: zajímavosti, osobnost, Kdy zemřel Niki Lauda, Niki Lauda, Niki Lauda, popis, sport, biografie, datum narození, kdo je Niki Lauda?, život, kde se narodil Niki Lauda?, wiki, místo narození, informace, kdo to je

Pojem Niki Lauda je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte pojem Niki Lauda v následujících vyhledávačích

Hledat termín Niki Lauda na Google.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Niki Lauda ve Wikimedia Commons

Zkusit najít slovo Niki Lauda ve vyhledávači Yahoo

Hledat frázi Niki Lauda v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Najít slovo Niki Lauda ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Niki Lauda například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve Wikipedii nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Stručná biografie, resp. životopis osoby Niki Lauda

Nyní již víte Kdo byl Niki Lauda? Kdy se narodil Niki Lauda? Kde se narodil Niki Lauda? Kdy zemřel Niki Lauda? Niki Lauda se nachází v kategorii Sport

Text napsán pro Superia.cz. Provozovatel neručí za to, že informace uvedené na portálu, nebo na stránkách na které portál odkazuje, jsou správné, úplné a aktuální. Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Niki Lauda např. v projektu Wikipedia, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Niki Lauda i v jiné kategorii než je sport.