Kdo je to?
Kdo je Robert Lewandowski? Životopis Robert Lewandowski, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Robert Lewandowski

Kdo je Robert Lewandowski? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Robert Lewandowski je profesionální polský fotbalový útočník, reprezentant a od roku 2022 hráč španělského klubu FC Barcelona. Lewandowski se narodil v polské Varšavě. S fotbalem začal v týmu Partizán Lešno, kde pracoval jeho otec. V devíti letech přestoupil do klubu Varsovia Varšava, kde působil v letech 1997-2005.
V 17 letech hrál dvě sezóny (2006-2008) za klub Znicz Pruszków, se kterým si zahrál třetí a druhou polskou ligu. Za dvě sezóny vstřelil celkem 78 branek. Odtud putoval do prvoligového týmu Lech Poznaň, za který nastupoval v letech 2008-2010. Na konci první sezóny s týmem získal polský fotbalový pohár a o pár měsíců později také polský Superpohár. Ve druhé sezóně 2009-2010 se stal s Lechem Poznaň šampiónem Polské Ekstraklasy. K zisku titulu přispěl 34 góly a stal se také králem střelců.
Následně se připojil k německému klubu Borussia Dortmund. Za německý velkoklub odehrál celkem 4 sezóny (2010-2014). V prvních dvou sezónách dopomohl svými výkony k mistrovským titulům. V sezóně 2011-2012 Dortmund vyhrál také pohár Německého fotbalového svazu (DFB-Pokal). V Lize mistrů v sezóně 2012-2013 se v prvním semifinále trefil do sítě Realu Madrid celkem čtyřikrát. Dortmund poté postoupil do finále, kde nakonec prohrál 1:2 s Bayernem Mnichov. V roce 2013 vyhrál s Dortmundem německý Superpohár DFL.
Sezónu 2014-2015 započal v konkurenčním německém klubu FC Bayern Mnichov. V bavorském klubu strávil celkem 8 sezón (2014-2022) ve kterých pokaždé získal mistrovský titul. Třikrát se radoval ze zisku poháru DFB (2015-2016, 2018-2020), pětkrát z německého Superpoháru DFL (2016-2018, 2020 a 2021). Po sezóně 2019-2020 se poprvé radoval z vítězství v Lize mistrů, když ve finále Bayern porazil PSG 1:0. Následně získal s Bayernem Superpohár UEFA a zvítězil na Mistrovství světa klubů FIFA. Na konci sezóny 2020-2021 měl Lewandowski na kontě 41 ligových gólů, čímž překonal rekord Gerda Müllera (40 gólů) a získal Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského střelce. V roce 2020 a 2021 získal cenu Nejlepší fotbalista FIFA. Během působení v Bayernu se stal pětkrát nejlepším střelcem ligy. Za 8 let vsítil celkem 344 branek v 375 utkáních.
V létě 2022 Lewandowski přestoupil do španělského klubu FC Barcelona, kde podepsal čtyřletou smlouvu.
Za polskou reprezentaci si doposud zahrál třikrát na Mistrovství Evropy (2012, 2016 a 2020) a dvakrát na Mistrovství světa (2018 a 2022). Během své kariéry zatím vstřelil více než 500 gólů.
Robert Lewandowski je ženatý s polskou karatistkou Annou Lewandowskou, se kterou má dvě dcery (Klára a Laura).



Kdo je Robert Lewandowski? Životopis Robert Lewandowski, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Robert Lewandowski

Národnost: polská
Datum narození: 21. 8. 1988
Místo narození: Varšava, Polsko

Zaujala vás biografie osobnosti Robert Lewandowski? Potom se podělte s vašimi kamarády, známými a přáteli na sociálních sítích jako je Facebook a Twitter.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Znáte definici termínu Umělá inteligence? Vzpomněli byste si co znamená slovo Žlutý trikot? Vzpomněli byste si co označuje výraz Šedá ekonomika? Víte co je Tinder?

Klíčová slova: život, zajímavosti, sport, Robert Lewandowski, lexikon, popis, biografie, datum narození, životopis, wikipedie, osobnosti, kdo je Robert Lewandowski?, wiki, místo narození, Robert Lewandowski, kde se narodil Robert Lewandowski?

Pojem Robert Lewandowski je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Linky na jiné informační zdroje

Vyhledat výraz Robert Lewandowski ve Wikislovníku

Zkusit najít Robert Lewandowski ve fulltextu Seznam.cz

Hledat frázi Robert Lewandowski ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat slovo Robert Lewandowski ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat termín Robert Lewandowski ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Robert Lewandowski například v Google obrázcích, v Lingea slovnících, ve Wikislovníku, ve ekologickém vyhledávači Ecosia nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Robert Lewandowski

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo je to Robert Lewandowski? Kdy se narodil Robert Lewandowski? Kde se narodil Robert Lewandowski? Robert Lewandowski se nachází v kategorii Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Neručíme za pravdivost, aktuálnost a přesnost informací uvedených na těchto internetových stránkách. Věříme, že chápete, že texty nemohou být často aktualizovány. Můžete se pokusit také najít informace osobnost, osobu, člověka Robert Lewandowski dejme tomu třeba v internetové Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Robert Lewandowski i v jiné kategorii než je sport.