Kdo je to?
Kdo je Alex Delvecchio? Životopis Alex Delvecchio, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Alex Delvecchio

Kdo je Alex Delvecchio? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Za gentlemanské chování na ledě třikrát oceněný cenou Lady Byng Memoral Trophy Alexandr Petr Delvecchio, se slovanskými kořeny, je bývalý kanadský hokejový matador, trenér a generální ředitel. Alexandr strávil celou svoji hráčskou kariéru v jednom týmu – Detroit Red Wings. Za celkem 24 sezón, které trvaly od roku 1951 až do roku 1973, sesbíral 1281 bodů. Celkově za tento tým odehrál 1549 zápasů. Že byl hokej celý jeho život, prokázal i po jeho odchodu do důchodu (1973), kdy se stal hlavním trenérem týmu. V roce 1974 se dokonce stal generálním manažerem týmu. Do Hokejové síně slávy byl uveden v roce 1977. Ocenění jednoho ze sta největších hráčů NHL v historii se dočkal v roce 2017. Je také čestným členem Detroit Red Wings Alumni Association. Aktivitu také vyvíjí pro získání peněz v rámci dětských charitativních akcí.
Alexandrův hokejový debut v NHL se odehrál 25. března 1951. Tehdy nastoupil do zápasu proti Montreal Canadiens. Byl vynikající jak na centru, tak na levém křídle. Po celou svoji dlouholetou kariéru vynechal pouze jednu sezónu 1956-57. Tehdy si zlomil kotník a jeho vyléčení se protáhlo.
Delvecchio začínal hrát coby junior za tým Oshawa Generals v OHA. V dresu Detroit Red Wings naskočil na led v roce 1951. Od té doby za tento tým nastupoval pravidelně, čímž se stal obrovskou oporou týmu. A ačkoliv se vyznačoval především vynikající střeleckou produktivitou, nikdy se nedočkal prvenství v kanadském bodování týmu.
Alexandr má oravské kořeny. Matka, Slovenka Anna a otec pocházející z Apenin, dali v roce 1931 život malému Alexovi. Už jako malý prcek vynikal ve sportu. Zkoušel několik možností, až teprve ve dvanácti letech inklinoval k hokeji. V tomto bodě si ho povšiml tzv. lovec talentů Lou Passador. Přesvědčil generálního manažera Jacka Adamse, že má pro něho „drahokam“ se slovenským původem. Hokejová cesta Alexandra tak dostala nový cíl. Neměl ještě ani dvacet roků, když nastoupil za tým v NHL. Od této chvíle měla jeho kariéra doslova bleskový vzestup.
Ačkoliv má Delvecchio slovenské kořeny, nikdy se nepřijel do rodiště své matky podívat. Přesto zůstal věrný slovenským tradicím, které mu vštípila matka. Nebyl se nikdy ani podívat v Podbielu na severu Slovenska, kde stojí muzeum úspěšných Slováků z NHL. Je samozřejmé, že ačkoliv na Slovensku nikdy nebyl, má tam svoje čestné místo.



Kdo je Alex Delvecchio? Životopis Alex Delvecchio, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Alex Delvecchio

Národnost: kanadská
Datum narození: 4. prosince 1931
Místo narození: Fort William, Ontario, Kanada

Líbí se stručný životopis s osobou Alex Delvecchio? Pak se podělte s vašimi známými a kamarády na sociálních sítích jako je Facebook a Twitter.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Víte, co je to HAARP? Vzpomněli byste si co znamená slovo Hádanka? Vzpomněli byste si na význam slova Revitalizace? Víte co je Chlorela?

Klíčová slova: kde se narodil Alex Delvecchio?, kdo je Alex Delvecchio?, wiki, osobnost, biografie, osobnosti, vysvětlení, Alex Delvecchio, zajímavosti, sport, wikipedie, Alex Delvecchio, datum narození, životopis, narození, národnost

Pojem Alex Delvecchio je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Pro další informace o termínu Alex Delvecchio zkuste tyto odkazy

Hledat výraz Alex Delvecchio na Google obrázcích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Alex Delvecchio ve Wikimedia Commons

Vyhledat heslo Alex Delvecchio ve Wikislovníku

Zkusit najít výraz Alex Delvecchio ve Wikipedii

Hledejte bez špehování slovo Alex Delvecchio ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Alex Delvecchio například v Google obrázcích, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve videích na Youtube nebo v projektu slovnik.cz.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Stručná biografie, resp. životopis osoby Alex Delvecchio

Nyní již víte Kdo je to Alex Delvecchio? Kdy se narodil Alex Delvecchio? Kde se narodil Alex Delvecchio? Alex Delvecchio se nachází v sekci Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Neručíme za eventuální chyby v textech. Litujem, že není v našich silách provádět pravidelně aktualizace všech textů. Doporučujeme taktéž hledat informace osobnost, osobu, člověka Alex Delvecchio např. v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Alex Delvecchio i v jiné kategorii než je sport.