Kdo je to?
Kdo je Jan Ullrich? Životopis Jan Ullrich, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jan Ullrich

Kdo je Jan Ullrich? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jan Ullrich je bývalý profesionální německý cyklista. V roce 1986 se jeho rodina přestěhovala do Západního Německa, kde začal projevovat zájem o cyklistiku. V roce 1993 se stal juniorským mistrem světa a o rok později podepsal smlouvu s týmem Telekom.
Roku 1997 Ullrich vyhrál svůj první Tour de France, když porazil Lance Armstronga. V následujících letech byl jedním z nejúspěšnějších cyklistů své generace, vyhrál mnoho prestižních závodů a získal stříbrnou medaili na olympijských hrách v Sydney v roce 2000.
Svůj první velký úspěch zaznamenal v roce 1994, když vyhrál mistrovství světa v časovce jednotlivců. O rok později se stal mistrem Německa v silničním závodě.
Roku 1996 podepsal smlouvu s týmem Team Telekom, který se později přejmenoval na T-Mobile. Tohoto roku se na Tour de France umístil na druhém místě za Francouzem Richardem Virenquem. O rok později se stal prvním německým vítězem této soutěže. Ullrich porazil Lance Armstronga, který se stal jeho největším rivalem v následujících letech.
V roce 1997 se Ullrich umístil na druhém místě v Tour de France za Marco Pantanim. O rok později, když Armstrong vyhrál svou první z pěti Tour de France, do závodu Ullrich nezasáhl kvůli zranění. V roce 2000 se vrátil na Tour de France a vyhrál dvě etapy a celkově se umístil na druhém místě za Armstrongem. Na této olympiádě se stal také prvním německým cyklistou, který vyhrál etapu Tour de France. Ullrich získal stříbrnou medaili na olympijských hrách v Sydney v individuální časovce. Často byl kritizován za to, že mimo sezónu přibral na váze a necvičil tolik, jak by měl, ale Armstrong vždy říkal, že Ullrich je jeho nejsilnějším konkurentem.
Ullrich byl vícekrát zadržen kvůli řízení pod vlivem alkoholu. V roce 2002 měl vážnou dopravní nehodu, při které se zranil a musel podstoupit operaci ramene.
V následujících letech se stále účastnil Tour de France, ale jeho výkony byly kolísavé. V roce 2003 se umístil na druhém místě za Armstrongem. Roku 2004 byl Ullrich diskvalifikován z Tour de France, kvůli pozitivnímu dopingovému testu na amfetaminy. V roce 2005 skončil Ullrich opět na druhém místě za Armstrongem.
Ullrich měl v kariéře několik rivalů, mezi něž patřili například Lance Armstrong, Marco Pantani, nebo Alexandre Vinokurov. S Armstrongem se neustále potkával v Tour de France a jejich rivalita byla jednou z největších v historii cyklistiky.
Roku 2006 se stal nejstarším cyklistou, který kdy vyhrál etapu Tour de France. Bylo mu tehdy 32 let.
Po ukončení kariéry v roce 2007 se Ullrich přestěhoval do Švýcarska, kde se věnoval trenérské práci. V roce 2013 byl zadržen kvůli podezření z účasti na dopingovém programu, ale později byl osvobozen.
V roce 1994 se Ullrich oženil s Gaby Weissovou, se kterou má dceru Sarah Marii. Pár se později rozešel, nejspíš kvůli Weissové neochotě být stále v centru pozornosti médií. Bývalá manželka odjela s dcerou Sarah zpátky do Merdingenu. Ullrich si roku 2006 našel novou ženu, Saru Steinhauserovou, spolu mají syna Maxe.
V posledních letech se zúčastnil několika charitativních cyklistických závodů a v roce 2021 se objevil v dokumentu o své kariéře s názvem The Last Dance.
Po ukončení kariéry se Ullrich zúčastnil několika reality show a také se objevil v reklamách na různé produkty, jako jsou káva, nebo automobil.
Dokonce o něm byla napsána kniha se jménem Jan Ullrich: To nejlepší, co nikdy nebylo, kniha je jeho první biografií.
Jan Ullrich zůstává jednou z nejvýznamnějších postav v historii cyklistiky, ale zároveň i kontroverzní osobností kvůli svému dopingovému skandálu.



Kdo je Jan Ullrich? Životopis Jan Ullrich, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Jan Ullrich

Národnost: německá
Datum narození: 2. prosince 1973
Místo narození: Rostock, Německo

Popis osobnosti Jan Ullrich můžete sdílet s přáteli na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Víte, co je to Vinkulace? Znáte termín Přeslice? Vzpomněli byste si na význam slova Fleece? Víte, co je to Dislokace?

Klíčová slova: wiki, zajímavosti, biografie, sport, wikipedie, kde se narodil Jan Ullrich?, kdo je Jan Ullrich?, Jan Ullrich, osobnost, kdy se narodil Jan Ullrich?, Jan Ullrich, vysvětlení, životopis, místo narození, život, popis

Pojem Jan Ullrich je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Linky na další online zdroje

Hledat frázi Jan Ullrich v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledat výraz Jan Ullrich ve Wikipedii

Hledat slovo Jan Ullrich ve vyhledávači Yahoo

Hledejte bez špehování slovo Jan Ullrich ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat slovo Jan Ullrich ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Jan Ullrich například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Google překladači, ve ruském vyhledávači Yandex, v Microsoft Bing nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Biografie, životopis, kdo je to Jan Ullrich?

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Jan Ullrich? Kdy se narodil Jan Ullrich? Kde se narodil Jan Ullrich? Jan Ullrich patří do kategorie Sport

Napsáno redaktory Superia.cz. Snažili jsme se kontrolovat a ověřovat texty a informace. Přesto se mohlo stát, že je zde nepřesný údaj nebo chyba. Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. Vyzkoušejte nalézt informace osobnost, osobu, člověka Jan Ullrich například ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jan Ullrich i v jiné kategorii než je sport.