Kdo je to?
Kdo byl Jean Béliveau? Životopis Jean Béliveau, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jean Béliveau

Kdo byl Jean Béliveau? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jean Béliveau byl kanadský hokejista. Narodil se 31. srpna 1931 v kanadském Trois-Riviéres.
V počátcích své kariéry hrával za týmy Victoriaville Tigres a Quebec Citadelles juniorskou soutěž. V patnácti letech si jeho nesporného talentu všiml Frank Selke, manažer Montrealu Canadiens. Podepsal s mladým Jeanem smlouvu, v níž stálo, že pokud by se v budoucnu rozhodl pro profesionální kariéru, stane se tak v barvách Canadiens. On se však po juniorském období věnoval hokeji v amatérské soutěži QSHL, kde hrával za tým Quebec Aces, a zdálo se, že o dráhu profesionálního hokejisty nejeví příliš zájem. V sezóně 1952–53 navíc vyhrál kanadské bodování této amatérské soutěže a manažeři Montrealu si stále více lámali hlavy, jak přetáhnout mladého Jeana do svého týmu. Vymysleli proto způsob, jak uplatnit dříve podepsanou smlouvu. Klub koupil licenci QSHL a udělal z této soutěže soutěž poloprofesionální. Pak již nic nebránilo tomu, aby měli nadmíru talentovaného Jeana ve svém týmu.
Béliveau se stal brzy po svém příchodu hvězdou NHL. Již v roce 1956 ovládl kanadské bodování NHL a získal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Postupně se propracoval až na pozici kapitána a respektovaného vůdce týmu. V dresu Montrealu odehrál osmnáct sezón a dosáhl s ním desetkrát na Stanley Cup. Je také prvním, kdo získal ocenění Conn Smythe Trophy, jež se uděluje nejužitečnějšímu hráči play-off. Když pak v sezóně 1970–71 uzavřel svou bohatou kariéru, měl na svém kontě úctyhodných 1125 odehraných zápasů. Ve statistikách již bude navždy zapsáno, že si v nich připsal 1219 kanadských bodů za 507 branek a 712 asistencí. V play-off si pak připsal 162 utkání s bilancí 79 branek a 97 asistencí. Byl ve své době teprve druhým hráčem, jemuž se povedlo překonat hranici 1000 kanadských bodů. Tím prvním byl Gordie Howe. Také byl teprve čtvrtým hráčem historie, jenž překonal hranici 500 gólů.
Po ukončení hráčské kariéry pokračoval v klubu na různých postech a má významný podíl na zisku dalších sedmi titulů Canadiens. Od roku 1972 je členem hokejové síně slávy. V žebříčku týdeníku The Hockey News je mezi sto nejlepšími hráči historie uveden na sedmém místě. V neposlední řadě je od roku 2001 uvedeno jeho jméno na Kanadském chodníku slávy. Jean Béliveau zemřel 2. prosince 2014 ve věku 83 let.



Kdo byl Jean Béliveau? Životopis Jean Béliveau, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Jean Béliveau

Národnost: kanadská
Datum narození: 31. srpna 1931
Místo narození: Trois-Riviéres
Datum úmrtí: 2. prosince 2014

Líbí se stručný životopis s osobou Jean Béliveau? Pak se podělte s kolegy, přáteli a partnery na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Znáte termín Firewall? Víte, co je to Rump steak? Vzpomenete si na definici slova Afebrilní? Rozumíte pojmu Hangouts?

Klíčová slova: národnost, Jean Béliveau, datum narození, wiki, sport, narození, Kdy zemřel Jean Béliveau, zajímavosti, osobnosti, datum úmrtí, národnost, wikipedie, místo narození, osobnost, nežijící, kde se narodil Jean Béliveau?

Pojem Jean Béliveau je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Vyhledat slovo Jean Béliveau na Google obrázcích

Hledat videa s názvem Jean Béliveau na Youtube

Zkusit najít frázi Jean Béliveau ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat výraz Jean Béliveau ve Wikislovníku

Najít slovo Jean Béliveau ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Jean Béliveau například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v Google překladači.

Vybrané odborné pojmy, slova, osobnosti, termíny

Biografie, životopis, kdo je to Jean Béliveau?

Právě jste zjistili Kdo byl Jean Béliveau? Kdy se narodil Jean Béliveau? Kde se narodil Jean Béliveau? Kdy zemřel Jean Béliveau? Jean Béliveau je v sekci Sport

Kategorie sport, basketbalista, jean Béliveau, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Navzdory veškeré pečlivosti neručíme za úplnost a správnost zveřejněného obsahu. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Doporučujeme taktéž hledat informace osobnost, osobu, člověka Jean Béliveau třeba v projektu Wikipedia, kde naleznete nejspíš podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jean Béliveau i v jiné kategorii než je sport.