Kdo je to?
Kdo je Björn Borg? Životopis Björn Borg, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Björn Borg

Kdo je Björn Borg? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Bjorn Borg je bývalý švédský profesionální tenista, který je považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob. Během své kariéry získal 11 grandslamových titulů ve dvouhře, včetně šesti titulů z French Open a pěti po sobě jdoucích titulů z Wimbledonu.
Borg je známý také díky svému intenzivnímu soupeření s americkým hráčem Johnem McEnroem na přelomu 70. a 80. let.
Borg se narodil 6. června 1956 ve Stockholmu ve Švédsku. Tenis začal hrát v osmi letech a rychle projevil přirozený talent pro tento sport. Již ve 13 letech se Borg účastnil národních juniorských turnajů. V 18 letech se stal profesionálem a okamžitě se prosadil na profesionálním okruhu.
V roce 1974 se Borg ve svých 18 letech dostal do finále French Open, kde prohrál s Manuelem Orantesem. V následujícím roce získal na French Open svůj první grandslamový titul a stal se tak v té době nejmladším mužským hráčem, který tento turnaj vyhrál. French Open vyhrál ještě pětkrát, a to v letech 1975, 1978, 1979, 1980 a 1981.
V roce 1976 získal Borg svůj první titul ve Wimbledonu a tento turnaj vyhrál ještě pětkrát v letech 1977, 1978, 1979, 1980 a 1981. Je jediným mužským hráčem, který získal pět wimbledonských titulů za sebou v otevřené éře.
Borgova rivalita s Johnem McEnroem byla jednou z nejikoničtějších a nejintenzivnějších v historii tenisu. Setkali se spolu 14krát, přičemž McEnroe vyhrál 8 zápasů a Borg 6. Jejich zápasy byly známé svou intenzitou a kontrastními herními styly, kdy Borgova stabilní a konzistentní hra kontrastovala s McEnroeovým agresivním a proměnlivým stylem.
Borgova kariéra byla přerušena, když ve věku 26 let ukončil profesionální tenisovou kariéru. Jako důvod svého odchodu uvedl vyhoření a nedostatek motivace. V roce 1991 se pokusil o návrat, ale neúspěšně.
Po odchodu do důchodu se Borg věnoval různým podnikatelským aktivitám včetně vlastní oděvní řady, a působil také jako komentátor a trenér. V roce 1987 byl uveden do Mezinárodní tenisové síně slávy a v roce 2002 do Mezinárodní síně slávy židovského sportu. Borgův je vnímán jako jeden z nejlepších tenistů v historii tohoto sportu. Jeho styl, půvab a neutuchající odhodlání se navždy vryly do paměti tenisových fanoušků po celém světě.
Bjorn Borg byl nejen legendární tenista, ale jeho soukromý osobní život byl velmi složitý. Poznamenalo ho několik vztahů a manželství. Navzdory úspěchům na kurtu se Borg potýkal s tlakem slávy a nároky profesionálního tenisového okruhu. Byl známý jako plachý a introvertní člověk, který se často snažil vyrovnat s neustálou pozorností, které se mu dostávalo jako jednomu z nejlepších světových sportovců.
Se svou první ženou, rumunskou tenistkou Marianou Simionescuovou, se oženil v roce 1980, ale již o dva roky později se manželé rozvedli. Poté měl vztah se švédskou zpěvačkou a herečkou Miou Nygrenovou, s níž měl syna Lea. Pár se rozešel v roce 1984 a Borg se v roce 1989 oženil s italskou modelkou Loredanou Berteovou, ale v roce 1993 se rozvedli.
Borg také bojoval s osobními démony včetně závislosti na drogách a alkoholu. O svých problémech otevřeně hovořil a za pomoc při jejich překonávání vděčil terapii a podpoře přátel a rodiny.
Navzdory osobním problémům zůstal Borg oddaný svému sportu a nadále se angažoval v tenisové komunitě. Trénoval několik hráčů a příležitostně se účastnil seniorských turnajů, ale většinou se věnoval svým podnikatelským záměrům a rodině.
Život Bjorna Borga byl poznamenán jeho velkými úspěchy a intenzivním soupeřením, ale také osobními problémy a snahou je překonat, což z něj činí komplexní a mnohostrannou osobnost, která je stále připomínána a obdivována nejen pro své tenisové dovednosti, ale také pro svou lidskost.



Kdo je Björn Borg? Životopis Björn Borg, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Björn Borg

Národnost: švédská
Datum narození: 5.6. 1956
Místo narození: Södertälje, Švédsko

Popis osobnosti Björn Borg můžete sdílet s kamarády na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Pinterest, síť X (dříve Twitter), Reddit apod.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si co znamená slovo Deprese? Rozumíte pojmu Ketamin? Víte, co je to Region? Znáte pojem Hierarchie?

Klíčová slova: biografie, lexikon, život, kdy se narodil Björn Borg?, narození, osobnost, informace, národnost, místo narození, životopis, Björn Borg, wiki, kdo je Björn Borg?, vysvětlení, sport, wikipedie

Pojem Björn Borg je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste zjistit více informací o slovu Björn Borg v následujících zdrojích

Zkusit najít frázi Björn Borg ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít slovo Björn Borg na Google obrázcích

Hledat výraz Björn Borg ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Björn Borg ve Wikimedia Commons

Hledat pojem Björn Borg ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Björn Borg například ve videích na Youtube, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v metavyhledávači Info.com, ve fulltextu Google.cz nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Životopis, kdo je Björn Borg? Stručná biografie

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Björn Borg? Kdy se narodil Björn Borg? Kde se narodil Björn Borg? Björn Borg se nachází v kategorii Sport

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Přes veškerou snahu je možné, že v text bude obsahovat chyby. Předem se za ně omlouváme. Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Zkuste najít informace osobnost, osobu, člověka Björn Borg třeba ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Björn Borg i v jiné kategorii než je sport.