Kdo je to?
Kdo je Mike Gartner? Životopis Mike Gartner, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Mike Gartner

Kdo je Mike Gartner? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Michael Alfred Gartner je bývalý kanadský profesionální hokejista, trenér a jeden z nejlepších hráčů v historii hokeje. Gartner se narodil v Ottawě. V dětství začal s ledním hokejem a teprve v 15 letech debutoval mezi muži za tým St. Catharines Black Hawks (1975-1976). Následně působil v týmech Niagara Falls Flyers (1976-1978) a Cincinnati Stingers (1978-1979). V Cincinnati hrál po boku legendárního Marka Messiera.
Díky skvělým výkonům si jej ze Cincinnati vyhlídl klub Washington Capitals z NHL, kam přestoupil v roce 1979. Ve Washingtonu následně hrál v letech 1979-1988. V polovině sezóny 1988-1989 byl vyměněn do týmu Minnesota North Star, kde hrál během roku 1989. V polovině sezóny 1989-1990 zamířil do New Yorku Rangers. V New Yorku hrál Gartner v letech 1990-1993. Začátkem roku 1994 byl opět vyměněn, tentokrát do kanadského týmu Toronto Maple Leafs (1994-1996). Jeho poslední angažmá bylo v klubu Phoenix Coyotes, kde odehrál své poslední 2 sezóny (1996-1998).
Jen v NHL odehrál Gartner během své kariéry úctyhodných 19 sezón. Ještě jako hráč zastával v letech 1993-1998 funkci prezidenta Hráčské asociace.
Je držitelem několika rekordů NHL. 3x se během dovednostních soutěží na All-Star Game stal nejrychlejším bruslařem (1991, 1993, 1996) a v 17 sezonách vsítil 30 a více branek.
Gartner byl také reprezentantem Kanady. Z Mistrovství světa juniorů 1978 si přivezl bronz. Poté reprezentoval Kanadu mezi muži. Bronzovou medaili má i z Mistrovství světa 1982, 1983. Zlatou medaili s týmem vybojoval v Kanadském poháru v letech 1984 a 1987.
Během hráčské kariéry nosil na dresu číslo 11, které Washington Capitals v roce 2008 vyřadil.
Od roku 2001 patří do Hokejové síně slávy a v roce 2017 byl při výročí 100 let NHL vybrán jako jeden ze 100 nejlepších hráčů v historii soutěže.
Mike Gartner je ženatý a má 2 syny (Joshua, Dylan) a 1 dceru (Natalie). Jeho syn Joshua hraje lední hokej na pozici brankáře.



Kdo je Mike Gartner? Životopis Mike Gartner, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Mike Gartner

Národnost: kanadská
Datum narození: 29. 10. 1959
Místo narození: Ottawa, Ontario, Kanada

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Mike Gartner sdílet s bližními prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si co označuje výraz IP adresa? Víte, co je to Deprese? Znáte pojem Sukralóza? Rozumíte pojmu Rešerše?

Klíčová slova: wiki, Mike Gartner, datum narození, zajímavosti, kdo je Mike Gartner?, vysvětlení, popis, životopis, osobnosti, narození, wikipedie, Mike Gartner, sport, lexikon, biografie, informace

Pojem Mike Gartner je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte v dalších zdrojích

Hledejte bez špehování slovo Mike Gartner ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít heslo Mike Gartner na Google.cz

Hledat výraz Mike Gartner ve Wikipedii

Zkusit najít slovo Mike Gartner ve Wikislovníku

Hledat slovo Mike Gartner ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Mike Gartner například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v projektu slovnik.cz, ve Wikislovníku, v metavyhledávači Info.com nebo v Google překladači.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Životopis, kdo je Mike Gartner? Stručná biografie

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Mike Gartner? Kdy se narodil Mike Gartner? Kde se narodil Mike Gartner? Mike Gartner se nachází v sekci Sport

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Omlouváme se za možné chyby v textech. Pochopte prosím, že definice nemohou být pravidelně aktualizovány. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Mike Gartner třeba v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Mike Gartner i v jiné kategorii než je sport.