Kdo je to?
Kdo byl Jim Clark? Životopis Jim Clark, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jim Clark

Kdo byl Jim Clark? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Skotský automobilový závodník Jimmy Clark získal za svoji krátkou kariéru pilota F 1 několik významných cen a ocenění. V letech 1963 a 1965 se stal mistrem světa. Zvítězil v soutěži 500 mil Indianapolis. Byl považovaný za nejlepšího jezdce své doby a je řazený mezi největší velikány Formule 1. Na své konto si připsal několik rekordů, z nichž některé dodnes nebyly překonány.
Narodil se do rodiny skotského farmáře jako nejmladší potomek z pěti dětí, jako jediný syn. V jeho rodném listě bylo zapsané jméno James. Dětství prožíval ve skotském hrabství Fifeshire. Po dosažení 15 let si poprvé přičichl k závodním autům, a to díky manželovi své nejstarší sestry. Byl to místní závodník, který Jimmyho zasvětil do všech tajů závodění. Clark byl od té doby doslova posedlý usednout za volant závodního auta, a to i přes velký odpor jeho rodiny. Poprvé se dočkal výstupu na stupeň vítězů hned na ten nejvyšší v sedmnácti letech. Tehdy poprvé ochutnal výhru v místním automobilovém testu. O tři roky později již startoval jako pravý závodník ve vypůjčeném sedanu DKW.
Po dovršení dvaceti dvou let (1958) začal jezdit pro tým Border Reivers. Vyzkoušel sílu Jaguáru D, aby později přesedlal na vůz Elite začínající automobilky Lotus. S touto společností podepsal smlouvu a už při svém čtvrtém startu na domácí půdě v Brands Hatch zvítězil.
Při Velké ceně Nizozemska na okruhu v Zandvoortu si Jim odbýval svůj debut. Ačkoliv si vedl velmi dobře, havaroval. Tehdy vyvázl bez zranění, ale cena mu díky tomu utekla. Následoval start na belgické Grand Prix ve Spa. Během tréninku jeho kolega havaroval a polámal si obě nohy. Tehdy začal být Jim maličko opatrnější. Při samotném závodě na tomto okruhu se stala tragická nehoda, kdy zemřeli dva jeho kolegové. Jednomu z nich přispěchal právě Jim na pomoc, ale pozdě. Tehdy pojal k tomuto okruhu doslova odpor. Přesto ale závodil dál.
Až přišla jeho osudová sezóna 1968. Jim startoval v silně obsazeném závodě F2 v německém Hockenheimu. Když jel páté kolo prvního závodu na extrémně rychlé trati, Jim nezvládl zřejmě v důsledku prasklé pneumatiky zatáčku a havaroval. Narazil při vysoké rychlosti do stromu a utrpěl vážné zranění hlavy a krční páteře. Zemřel dřív, než k němu dojela první pomoc. Bylo mu pouhých 32 let.



Kdo byl Jim Clark? Životopis Jim Clark, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Jim Clark

Národnost: skotská
Datum narození: 4. března 1936
Místo narození: Kilmany, skotské hrabství Fifeshire
Datum úmrtí: 7. dubna 1968

Sdílejte tuto stránku s osobností Jim Clark s kamarády na komunitních sítích Facebook, Síť X, Reddit a Pinterest prostřednictvím tlačítek Sdílet.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Rozumíte pojmu Karma? Vzpomněli byste si co znamená slovo Infinitiv? Znáte definici termínu Roupy? Víte co je Myrha?

Klíčová slova: Jim Clark, osobnost, nežijící, místo narození, wiki, popis, zajímavosti, narození, kde se narodil Jim Clark?, kdy se narodil Jim Clark?, lexikon, wikipedie, národnost, život, sport, osobnosti

Pojem Jim Clark je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste zjistit více informací o slovu Jim Clark v následujících zdrojích

Vyhledat slovo Jim Clark ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledejte bez špehování slovo Jim Clark ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat výraz Jim Clark ve Wikislovníku

Hledat pojem Jim Clark ve vyhledávači Yandex

Hledat videa s názvem Jim Clark na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Jim Clark například ve vyhledávači Seznam.cz, v projektu slovnik.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, v Seznam.cz slovníku cizích slov nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Životopis, kdo je Jim Clark? Stručná biografie

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo byl Jim Clark? Kdy se narodil Jim Clark? Kde se narodil Jim Clark? Kdy zemřel Jim Clark? Jim Clark se nachází v kategorii Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Provozovatel neručí za správnost a aktuálnost zde uvedených informací. Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Aktuální informace lze většinou nalézt osobnost, osobu, člověka Jim Clark dejme tomu například v populární Wikipedii, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jim Clark i v jiné kategorii než je sport.