Kdo je to?
Kdo je Martina Navrátilová? Životopis Martina Navrátilová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Martina Navrátilová

Kdo je Martina Navrátilová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Martina Navrátilová je bývalá profesionální česko-americká tenistka, světová jednička ve dvouhře v letech 1978-1987.Navrátilová se narodila v pražských Řevnicích s příjmením Šubertová. Když ji byly tři roky, její rodiče se rozvedli. Následně se její matka provdala za Miroslava Navrátila a Martina získala nové příjmení (1962). Navrátil začal šestiletou Martinu trénovat v tenise a poté nastupovala za tenisový oddíl LTC Řevnice. Později začala studovat na Gymnáziu Na Zatlance, avšak studium nedokončila.
Teprve v patnácti letech v roce 1972 vyhrála mistrovství Československa. O dva roky později vyhrála svůj první profesionální turnaj ve dvouhře v americkém Orlandu (1974). V následujícím roce po US Open zůstala v New Yorku, kde požádala o americké občanství. Získala zelenou kartou a oficiální Američankou se stala v roce 1981. Ve stejném roce zvítězila na French Open ve čtyřhře spolu s Američankou Chris Evertovou. Na French Open zvítězila ve čtyřhře ještě šestkrát a ve dvouhře dvakrát (1982 a 1984). Za svou kariéru dokázala Navrátilová vyhrát celkem devětkrát Wimbledon ve dvouhře a sedmkrát ve čtyřhře. Na US Open se radovala čtyřikrát ve dvouhře a devětkrát ve čtyřhře. Během účastí na Australian Open stála na stupních vítězů třikrát za výkon ve dvouhře a osmkrát ve čtyřhře. Spolu s Američankou Pam Shriverovou vytvořily jednu z nejlepších tenisových dvojic. Dokázaly spolu získat 20 deblových grandslamových titulů (7x Australian Open, 5x Wimbledon, 4x French Open a 4x US Open), 10x Turnaj mistryň a 79 deblových turnajů WTA. Během své kariéry strávila na čele žebříčku ve dvouhře celkem 332 týdnů (druhá v pořadí za Steffi Grafovou). V žebříčku deblů strávila na vrcholu 237 týdnů (nejdéle ze všech tenistek v historii).
Roku 2000 byla Navrátilová uvedená do Mezinárodní tenisové síně slávy. V roce 2006 začala chodit s Julií Lemigovou, se kterou vychovávala dvě dcery z předchozího manželství Lemigovové. Během semifinále mužské dvouhry na US Open Navrátilová požádala Lemigovovou o ruku a ta žádost přijala. Následně se vzaly. Navrátilová byla předtím ve vztahu s Toni Laytonovou (8 let) a s královnou krásy Judy Nelsonovou.
V roce 2008 obdržela znovu státní občanství České republiky. V průběhu sezóny 2015 trénovala polskou tenistku Agnieszku Radwańskou.



Kdo je Martina Navrátilová? Životopis Martina Navrátilová, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Základní údaje o osobě Martina Navrátilová

Národnost: česká
Datum narození: 18. 10. 1956
Místo narození: Praha, Československo

Zaujala vás biografie osobnosti Martina Navrátilová? Potom se podělte s partnery, kolegy a kamarády na sociálních sítích Pinterestu, Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Víte, co je to Bod mrazu? Vzpomněli byste si na význam slova Akcent? Vzpomněli byste si na význam slova Jistina? Znáte definici termínu Paella?

Klíčová slova: wiki, lexikon, osobnosti, sport, sport, život, datum narození, místo narození, osobnost, národnost, kde se narodila Martina Navrátilová?, Martina Navrátilová, narození, informace, wikipedie, vysvětlení

Pojem Martina Navrátilová je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Hledat videa s názvem Martina Navrátilová na Youtube

Najít slovo Martina Navrátilová ve vyhledávači Yandex

Hledejte bez špehování slovo Martina Navrátilová ve vyhledávači DuckDuckGo

Najít heslo Martina Navrátilová na Google obrázcích

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Martina Navrátilová ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Martina Navrátilová například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve fulltextu Google.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v projektu slovnik.cz.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Životopis, kdo je Martina Navrátilová? Stručná biografie

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo je to Martina Navrátilová? Kdy se narodila Martina Navrátilová? Kde se narodila Martina Navrátilová? Martina Navrátilová patří do sekce Sport

Text napsán pro Superia.cz. Velmi pečlivě jsme procházeli veškeré zveřejněné texty. Přes to vše se může stát, že je zde nesprávná, nepřesná či neaktuální informace. Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Zkuste hledat informace osobnost, osobu, člověka Martina Navrátilová dejme tomu v internetové Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Martina Navrátilová i v jiné kategorii než je sport.