Kdo je to?
Kdo byl Muhammad Ali? Životopis Muhammad Ali, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Muhammad Ali

Kdo byl Muhammad Ali? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Muhammad Ali, rodným jménem Cassius Marcellus Clay Jr., byl americký profesionální boxer v těžké váze. Ali se narodil ve městě Louisville v Kentucky. Boxu se začal věnovat již ve dvanácti letech. Za dobu studia na střední škole dokázal ve 108 zápasech zvítězit celkem 100krát a 2krát vyhrál Mistrovství amatérské atletické unie. V 18 letech získal zlatou medaili v polotěžké váže na Letních Olympijských hrách v Římě. Jeho zvláštností bylo, že měl ruce spuštěné dolů podél těla a spoléhal se na svou rychlost a práci nohou.
Mezi profesionály Ali debutoval v roce 1960 vítězstvím ve svém rodném městě Louisville. Do roku 1963 dokázal vyhrát 19 zápasů (15 KO). Poté se stal dalším vyzyvatelem mistra světa těžké váhy, kterým byl Sonny Liston. Před zápase pronesl Ali legendární větu: „Budu létat jako motýl a bodat jako včela.“ Zápas Ali dne 25. února 1964 vyhrál a získal tak pásy organizací WBA, WBC, NYSAC, The Ring a stal se šampionem těžké váhy. Poté si nechal změnit jméno na Muhammad Ali po Elijahu Muhammadovi a konvertoval k islámu. Odveta s Listonem proběhla o tři měsíce později. Ali Listona knokautoval hned v prvním kole. Do roku 1967 ještě osmkrát obhájil své tituly. Další pás organizace WBA získal po výhře nad Ernie Terrellem (1967).
V roce 1967 byla Alimu odebrána boxerská licence, protože odmítl nastoupit vojenskou službu kvůli válce ve Vietnamu. Byl dokonce odsouzen k pěti letům vězení, nicméně jej právníci zachránili. Boxerskou licenci získal zpět až v roce 1970, kdy vyhrál dva zápasy a stal se vyzyvatelem tehdejšího šampiona Joea Fraziera. Zápas Ali vs. Frazier z roku 1971 je dodnes znám jako Zápas století. V něm Ali prohrál na body a poprvé pocítil porážku po 31 vyhraných zápasech. Následně vyhrál dalších 10 zápasů do roku 1973, kdy prohrál po druhé v kariéře s Kenem Nortonem. V odvetném zápase však Ali vyhrál. O rok později si vychutnal výhru nad Joe Frazierem (1974), díky čemuž se mohl utkat se šampionem Georgem Foremanem. Jejich zápas se uskutečnil 30. Října 1974 v Kinshase a je znám jako Rachot v Džungli (The Rumble in the Jungle). Ali dokázal Foremana porazit KO a stal se znovu šampionem v těžké váze.
Třetím zápasem s Joe Frazierem byl tzv. Masakr v Manile v roce 1975, kdy Ali podruhé zvítězil. Ring Magazine označil souboj za zápas roku a také největším zápasem všech dob. V roce 1978 prohrál po třetí v kariéře proti Leonu Spinksovi, načež jej ve stejném roce dokázal v odvetě porazit. Poté Ali odešel do důchodu, ze kterého se však vrátil v roce 1980 v zápase s Larry Holmesem. Ali s Holmesem prohrál. V následujícím roce prohrál svůj pátý zápas v kariéře s Trevorem Berbickem a ukončil tak definitivně svou boxerskou kariéru s 56 výhrami (37 KO) a pěti prohrami.
Od roku 1980 trpěl Parkinsonovou chorobou. Za svůj život byl celkem čtyřikrát ženatý a měl 9 dětí (7 dcer a 2 syny). Muhammad Ali zemřel v roce 2016 ve věku 74 let.



Kdo byl Muhammad Ali? Životopis Muhammad Ali, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Muhammad Ali

Národnost: americká
Datum narození: 17. 1. 1942
Místo narození: Louisville, Kentucky, Spojené státy americké
Datum úmrtí: 3. 6. 2016

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Muhammad Ali s přáteli na Twitteru, Redditu, Facebooku nebo jinde.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Znáte definici termínu Behaviorismus? Víte co je Brainstorming? Vzpomněli byste si co označuje výraz Ratatouille? Vzpomněli byste si co označuje výraz Nindžucu?

Klíčová slova: wikipedie, život, kdo to je, místo narození, datum úmrtí, národnost, nežijící, kdo je Muhammad Ali?, Kdy zemřel Muhammad Ali, kdy se narodil Muhammad Ali?, životopis, informace, Muhammad Ali, narození, národnost, wiki

Pojem Muhammad Ali je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Linky na další online zdroje

Najít výraz Muhammad Ali v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit najít heslo Muhammad Ali ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít výraz Muhammad Ali ve fulltextu vyhledávače Info.com

Najít heslo Muhammad Ali na Google.cz

Najít heslo Muhammad Ali na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Muhammad Ali například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Google překladači, ve fulltextu Google.cz, ve ruském vyhledávači Yandex nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Doporučené pojmy, slova, osobnosti, odborné termíny a výrazy

Biografie, životopis, kdo je to Muhammad Ali?

Tyto webové stránky vám přinesly odpověď na otázku Kdo byl Muhammad Ali? Kdy se narodil Muhammad Ali? Kde se narodil Muhammad Ali? Kdy zemřel Muhammad Ali? Muhammad Ali patří do kategorie Sport

Kategorie sport, cyklistka, muhammad Ali, ilustrační obrázek

Text byl sepsán pro server Superia.cz. Uvedené texty jsou poskytovány bez záruky. Mohou obsahovat faktické, resp. pravopisné chyby za něž se předem omlouváme. Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Muhammad Ali třeba v projektu Wikipedia, kde můžete najít podrobný popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Muhammad Ali i v jiné kategorii než je sport.