Kdo je to?
Kdo je Ray Bourque? Životopis Ray Bourque, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ray Bourque

Kdo je Ray Bourque? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Málokdo se může pochlubit rekordním počtem gólů, jako právě bývalý kanadský profesionální hokejista Raymond Bourgue. Hokejoví fandové ho znají také jako kanadského olympionika (Boston Bruins), za který odehrál celkem 21 sezon. Tím se zapsal jako nejdéle hrající kapitán Bostonu.
Bourgue nastoupil do Bostonu co by nováček v roce 1979. Okamžitě se prosadil díky vstřelenému gólu, a to hned při prvním zápase proti Winnipeg Jets. Jako nováček v obraně získal za jednu sezonu rekordních 65 bodů. O šest let později byl společně s veteránem Rickem Middletonem jmenován kapitánem týmu. Po Rickově odchodu do hokejového důchodu, se Bourgue stal jediným kapitánem týmu. Tento post vykonával od roku 1988 až do roku 2000. V průběhu let 1981, 1984 a 1987 si odskočil zahrát do týmu Kanady na Kanadském poháru.
Po dobu jeho působení prokázal Boston díky němu doslova fenomenální způsob hry. Bourgue proslul kombinací ofenzivních schopností. Pouze minimum obránců se může pochlubit touto dovedností.
Smůlu přinesla sezona 1996-97. Tehdy se Bourgue nedostal poprvé za svoji hokejovou kariéru do play off. V této době zaznamenal Bruins nejhorší bilanci v NHL.
Bourgue nebyl jenom fenomenální hráč, ale prokázal i svoji lidskou stránku. V roce 2000 nastoupil co by veterán za Avalanche, kde odehrál jeden a půl sezony. Za tu krátkou dobu pomohl hráčům týmu zlepšit nejen formu, ale hlavně dobýt divizi.
Ačkoliv se na Bourgeovo konto během úspěšných let připsala spousta úspěchů, čekal na zisk svého prvního poháru daleko delší dobu než kterýkoliv jiný vítěz poháru. Za 108 let historie Stanley Cupu se tak stalo poprvé. Bourgue musel odehrát celkem 1612 zápasů v základní části a 214 zápasů play off, než se konečně dočkal výhry v podobě ceny nejvyšší. 12. června 2001, tři dny po jejím získání se pohár díky Bourgeovi ocitl zpět v Bostonu. Zúčastnil se velmi emotivního shromáždění, kde ho přivítalo na 20 tisíc fanoušků. Stalo se tak na bostonské radnici Plazza. Záhy na to Bourgue svoji hokejovou kariéru ukončil. Na jeho kontě zůstalo 410 gólů a 1169 asistencí. Celkově tedy 1579 bodů.
V roce 2004 se Bourgue dočkal další pocty, kdy byl uveden do Hokejové síně slávy. Na jeho počest bylo také přejmenováno jeho rodiště. Ze Saint-Laurent v Quebecu byla najednou „Aréna Raymond-Bourgue.“ Zde se Bourgue v roce 1960 narodil. Jeho rodiče pocházeli z Nového Brunšviku a v roce 1950 se přestěhovali do Montrealu. Když bylo Raymondovi pouhých 12 let, zemřela mu matka na rakovinu. Otce pochoval až v roce 2009. Malý Bourgue z důvodu původu jeho rodičů mluvil doma anglicky a francouzsky. Školu absolvoval ve francouzštině.
V současné době žije Bourgue se svojí ženou Christiane v Massachusetts. Společně podporují různé charitativní organizace. Bourgue je spolumajitelem italské restaurace Tresca v North Endu. Z manželství vzešli dva synové, kteří se po vzoru otce věnují také hokeji, i když zatím nedosáhli mistrovství svého otce.



Kdo je Ray Bourque? Životopis Ray Bourque, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Ray Bourque

Národnost: kanadská
Datum narození: 28. prosince 1960
Místo narození: Saint-Laurent v Quebecu

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Ray Bourque s kamarády prostřednictvím sociálních sítích Facebook, Pinterest, Reddit nebo Twitter.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si co znamená slovo Fašismus? Víte, co je to Screenshot? Víte, co je to Franchising? Rozumíte pojmu Microsoft Office?

Klíčová slova: biografie, národnost, Ray Bourque, místo narození, popis, zajímavosti, lexikon, život, sport, Ray Bourque, životopis, wiki, sport, wikipedie, osobnosti, kdy se narodil Ray Bourque?

Pojem Ray Bourque je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné doporučené zdroje informací

Najít slovo Ray Bourque ve vyhledávači Yahoo

Hledejte bez špehování slovo Ray Bourque ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat slovo Ray Bourque na Google.cz

Zkusit najít Ray Bourque ve vyhledávači Yandex

Hledat videa s názvem Ray Bourque na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Ray Bourque například ve videích na Youtube, v Google překladači, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve vyhledávači Seznam.cz nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr náhodných osobností, odborných termínů, pojmů a hesel

Životopis, kdo je Ray Bourque? Stručná biografie

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo je to Ray Bourque? Kdy se narodil Ray Bourque? Kde se narodil Ray Bourque? Ray Bourque se nachází v kategorii Sport

Kategorie sport, lyžařka, ray Bourque, ilustrační obrázek

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Pečlivě jsme prošli a zkontrolovali všechny naše texty. I přesto je možné, že jsme některou chybu přehlédli. Nemůžeme pravidelně aktualizovat všechny texty. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Ray Bourque dejme tomu třeba v české Wikipedii, kde můžete najít nejspíše podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ray Bourque i v jiné kategorii než je sport.