Kdo je to?
Kdo byla Hana Benešová? Životopis Hana Benešová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Hana Benešová

Kdo byla Hana Benešová? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, politika

Hana Benešová, původním jménem Anna Vlčková, se narodila 16. července 1885 v Domaslavicích a zemřela 2. prosince 1974 v Praze. Byla manželkou druhého československého prezidenta Edvarda Beneše, a tím i první dámou. Původní profesí byla zdravotní sestra a byla jednou z veřejností nejoblíbenějších prvních dam.
Se svým budoucím manželem Edvardem Benešem se Hana Benešová seznámila v Paříži, kde společně navštěvovali přednášky na Sorbonně. Po zásnubách, které proběhly v květnu 1906, si změnila jméno na Hana, zatímco Edvard upravil své jméno z původního Eduard. Jejich svatba se konala 6. listopadu 1909 v Praze. Během svého života byla Hana svému manželovi oporou a kromě péče o domácnost zastávala také úlohu sekretářky. Během první světové války se oba zapojili do odboje. Po odchodu manžela do exilu v září 1915 čelila obvinění z přechovávání spisů Tomáše Garrigue Masaryka.
Během první republiky byla Hana Benešová velmi oblíbená jakožto vzdělaná a okouzlující manželka ministra zahraničí a první dáma. Během druhé světové války pracovala pro Mezinárodní červený kříž a po roce 1945 se dokonce stala předsedkyní jeho československé pobočky. Po komunistickém puči v únoru 1948 prožívala své nejlepší roky. Byla uznávaná národem a jejím jménem bylo pojmenováno několik institucí. Po smrti svého manžela v září 1948 žila Hana ještě 26 let a až do své smrti byla aktivní v kulturním životě. Často a ráda navštěvovala výstavy a koncerty klasické hudby. Zemřela 2. prosince 1974 v Praze a byla pochována vedle svého manžela v Sezimově Ústí.



Kdo byla Hana Benešová? Životopis Hana Benešová, osobnosti, slavná žena z kategorie politika

Základní informace o osobě Hana Benešová

Národnost: česká
Datum narození: 16.7.1885
Místo narození: Domaslavice, Česká republika
Datum úmrtí: 2.12.1974

Líbí se stručný životopis s osobou Hana Benešová? Pak se podělte se známými na Pinterestu, Facebooku nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Znáte termín Ppm? Vzpomněli byste si na význam slova Adekvátní? Vzpomenete si na definici slova Pilíř? Znáte definici termínu Justice?

Klíčová slova: datum úmrtí, národnost, narození, osobnosti, popis, národnost, vysvětlení, místo narození, nežijící, kdo je Hana Benešová?, kdo to je, politika, datum narození, život, kdy se narodila Hana Benešová?, zajímavosti

Pojem Hana Benešová je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Hledejte výraz Hana Benešová v dalších zdrojích

Zkusit najít pojem Hana Benešová ve Wikipedii

Hledejte bez špehování slovo Hana Benešová ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít slovo Hana Benešová ve Wikislovníku

Najít výraz Hana Benešová v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledat videa s názvem Hana Benešová na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Hana Benešová například ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve fulltextu Google.cz nebo v Lingea slovnících.

Další osobnosti, lidé, pojmy, významy slov, hesla, výrazy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Hana Benešová

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku Kdo byla Hana Benešová? Kdy se narodila Hana Benešová? Kde se narodila Hana Benešová? Kdy zemřela Hana Benešová? Hana Benešová je v kategorii Politika

Kategorie politika, sekretář , hana Benešová, ilustrační obrázek

Text napsán pro Superia.cz. Text zveřejněný na těchto webových stránkách má pouze informativní charakter a může obsahovat nepřesnosti či chyby. Texty bohužel nestíháme pravidelně upravovat, proto mohou obsahovat zastaralé, neaktuální, neplatné nebo nepřesné údaje. Zkuste najít informace osobnost, osobu, člověka Hana Benešová řekněme v projektu Wikipedia, kde naleznete podrobně vysvětlený popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Hana Benešová i v jiné kategorii než je politika.