Kdo je to?
Kdo byl Ayrton Senna? Životopis Ayrton Senna, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ayrton Senna

Kdo byl Ayrton Senna? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Ayrton Senna da Silva byl brazilský profesionální závodník Formule 1 a trojnásobný držitel titulu mistra světa ve Formuli 1. Senna se narodil v brazilském městě Sao Paulo. Závodění se začal věnovat v útlém věku a prvního závodu se zúčastnil ve 13 letech (1973). Ve stejném roce zvítězil ve svém prvním závodě. O čtyři roky později se stal mistrem v motokárách Jižní Ameriky v sezóně 1976-77. Od roku 1981 působil v Anglii, kde závodil v britské formuli Ford 1600. Hned v první sezóně získal titul. V následujícím roce mu šéf stáje McLaren Ron Dennis dal možnost závodit ve Formuli 1, ale tehdy to Senna odmítl.
Ve Formuli 1 začal závodit až v roce 1984 (ve 24 letech) ve stáji Toleman, a to ve Velké ceně Brazílie (Rio de Janeiro). Po první sezóně skončil na 9. místě. V další sezóně přestoupil do stáje Lotus. V sezóně zvítězil celkem ve dvou závodech GP (v Portugalsku a v Belgii) a celkově skončil na 4. místě.
Sezóna 1986 byla pro Sennu stejně úspěšná jako sezóna 1985, protože skončil opět na celkovém 4. místě. Sezónu 1987 dokončil na 3. místě.
V sezóně 1988 přestoupil do stáje McLaren a hned v první sezóně u nové stáje vyhrál svůj první titul. Ve druhé sezóně v McLarenu (1989) skončil na celkovém druhém místě. O rok později se opět radoval z titulu mistra světa (1990), stejně tak o rok později (1991). Senna zažil slabší sezónu v roce 1992, kdy skončil až na 4. místě. O comeback se pokusil v následujícím roce, ale nakonec skončil na 2. místě.
V sezóně 1994 se přesunul do stáje Williams. Bohužel se mu nedařilo a dokonce nedokončil první dva závody. Den 1. 5. 1994 se stal pro Sennu osudným, když v závodě GP San Marina v Imole vyjel z tratě, naboural do betonové zdi a na následky zranění hlavy zemřel. Bylo mu pouhých 34 let.
Po jeho smrti vznikla nevládní organizace s názvem Institut Ayrtona Senny, která má pomoct mladým Brazilcům vytvářet lepší příležitosti pro život a rozvoj.



Kdo byl Ayrton Senna? Životopis Ayrton Senna, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Ayrton Senna

Národnost: brazilská
Datum narození: 21. 3. 1960
Místo narození: Sao Paulo, Brazílie
Datum úmrtí: 1. 5. 1994

Popis osobnosti Ayrton Senna můžete sdílet s partnery, kolegy a kamarády na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Znáte definici termínu Palice? Znáte pojem Mezoterapie? Vzpomněli byste si co označuje výraz Ezoterika? Vzpomenete si na definici slova Špejchar?

Klíčová slova: sport, zajímavosti, místo narození, Ayrton Senna, kde se narodil Ayrton Senna?, sport, kdo to je, Ayrton Senna, popis, osobnosti, národnost, osobnost, nežijící, lexikon, kdo je Ayrton Senna?, wiki

Pojem Ayrton Senna je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte v dalších zdrojích

Najít slovo Ayrton Senna v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ayrton Senna ve Wikimedia Commons

Hledat videa s názvem Ayrton Senna na Youtube

Zkusit najít frázi Ayrton Senna ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat slovo Ayrton Senna ve vyhledávači Yandex

Dál můžete zkusit hledat slovo Ayrton Senna například ve ruském vyhledávači Yandex, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve videích na Youtube, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v projektu slovnik.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Životopis, kdo je Ayrton Senna? Stručná biografie

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byl Ayrton Senna? Kdy se narodil Ayrton Senna? Kde se narodil Ayrton Senna? Kdy zemřel Ayrton Senna? Ayrton Senna patří do sekce Sport

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Zveřejněné texty nemohou sloužit jako stoprocentní zdroj informací a mohou se v nich objevovat faktické chyby. Pochopte prosím, že definice nemohou být pravidelně aktualizovány. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Ayrton Senna třeba ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ayrton Senna i v jiné kategorii než je sport.