Kdo je to?
Kdo je Bob Gainey? Životopis Bob Gainey, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Bob Gainey

Kdo je Bob Gainey? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Robert Michael Gainey, zkráceně Bob Gainey, je bývalý profesionální kanadský hokejový obránce, trenér a jeden z nejlepších hráčů v historii NHL, který se nejvíce proslavil jako hráč týmu Montreal Canadiens. Gainey se narodil ve městě Peterborough ve státě Ontario. V dětství začal hrát lední hokej a brzy se připojil k místnímu týmu Peterborough Petes (Ontario Hockey League). Mezi muži debutoval v 17 letech. V klubu odehrál 2 sezóny 1971-1973. Po druhé úspěšné sezóně si jej vybral tým Montreal Canadiens z NHL, kde následně Gainey odehrál úctyhodných 16 sezón (1973-1989).
Za 16 let v dresu Canadiens získal 4x Frank J. Selke Trophy pro nejlepšího obránce sezóny (1976-1979), 1x Connie Smith Trophy pro nejužitečnějšího hráče ročníku (1978-1979), 5x se s týmem radoval ze zisku Stanley Cupu (4x po sobě v letech 1976-1979 a po páté v sezóně 1985-1986). Od roku 1982 působil v týmu jako kapitán. V sezóně 1988-1989 se s týmem dostal do finále play-off, kde nakonec podlehli celku Calgary Flames. Po této sezóně Gainey oznámil konec kariéry, během níž odehrál 1 160 utkání.
Poté, co ukončil profesionální kariéru, se odstěhoval do Francie, kde jeden rok hrál a trénoval v týmu Epinal Écureuils (divize Nationale 1B). Po roce se vrátil do Ameriky. V sezóně 1990-1991 trénoval klub Minnesota North Stars. V roce 1992 se stal dokonce generálním manažerem. Později se tým přestěhoval do Dallasu a přejmenoval se na dnes známý tým Dallas Stars. Od roku 1996 v klubu Gainey působil už jen jako generální manažer. Pod jeho vedením získal Dallas v sezóně 1998-1999 Stanley Cup.
Roku 2003 se Gainey vrátil do Montrealu, kde se stal generálním manažerem. O 3 roky později se sám ujal role hlavního trenéra družstva. Jako trenér pracoval u Canadiens v letech 2006-2010. Poté
působil v pozici konzultanta až do konce sezóny 2011-2012. Následně působil jako konzultant v Dallas Stars (2012-2014) a nakonec u týmu St. Louis Blues (od sezóny 2014-2015).
Gainey je od roku 1992 uveden v Hokejové síni slávy. Tým Montreal Canadiens vyřadil roku 2008 dres s číslem 23 na jeho počest. Při výročí 100 let NHL v roce 2017 byl vybrán jako jeden ze 100 nejlepších hráčů v historii soutěže.
Bob Gainey má 4 děti (Laura, Anna, Colleen, Steve). Syna Steva sám Gainey draftoval do Dallasu, když u týmu působil jako generální manažer.



Kdo je Bob Gainey? Životopis Bob Gainey, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Bob Gainey

Národnost: kanadská
Datum narození: 13. 12. 1953
Místo narození: Peterborough, Ontario, Kanada

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Bob Gainey? s vaším okruhem známých osob na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Vzpomněli byste si co znamená slovo Insolvence? Vzpomněli byste si co označuje výraz Babyka? Víte, co je to Mandel? Znáte termín Lanýž?

Klíčová slova: popis, zajímavosti, sport, životopis, sport, místo narození, národnost, život, wiki, wikipedie, narození, osobnost, kdo je Bob Gainey?, vysvětlení, osobnosti, kde se narodil Bob Gainey?

Pojem Bob Gainey je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další možné informační zdroje

Vyhledat výraz Bob Gainey ve Wikislovníku

Najít slovo Bob Gainey ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít termín Bob Gainey ve vyhledávači Yandex

Hledejte bez špehování slovo Bob Gainey ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Bob Gainey ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Bob Gainey například v evropském vyhledávači Qwant, v Google překladači, v Microsoft Bing, v Google obrázcích nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Stručná biografie, resp. životopis osoby Bob Gainey

Nyní již víte Kdo je to Bob Gainey? Kdy se narodil Bob Gainey? Kde se narodil Bob Gainey? Bob Gainey patří do sekce Sport

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Naše stránky mají pouze informativní charakter, neručíme za tiskové chyby. Není v našich silách pravidelně aktualizovat texty na tomto webu. Zkuste najít informace osobnost, osobu, člověka Bob Gainey např. v projektu Wikipedia.cz, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bob Gainey i v jiné kategorii než je sport.