Kdo je to?
Kdo byl Don Budge? Životopis Don Budge, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Don Budge

Kdo byl Don Budge? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Don Budge, celým jménem Johan Donald Budge, byl jedním z nejvýznamnějších tenistů v historii. Budge byl prvním hráčem v historii tenisu, který dokázal vyhrát všechny čtyři Grand Slam turnaje v jednom roce, a to roku 1938.
Budge se narodil v rodině, kde hrál sport velkou roli. Jeho otec John byl skotský přistěhovalec a fotbalista a matka hrála tenis. Don se začal věnovat tenisu již v mladém věku a brzy se ukázalo, že má pro tuto sportovní disciplínu velké nadání.
Po otci zdědil lásku ke sportu a už jako malý chlapec hrál různé sporty včetně fotbalu, basketbalu a tenisu. Teprve během dospívání se rozhodl věnovat právě tenisu.
Profesionálním tenistou se stal v roce 1932 a brzy byl jedním z nejlepších hráčů své doby. V roce 1937 vyhrál svůj první Wimbledon, když porazil Gottfrieda von Cramma v dramatickém zápase, který trval pět setů. V roce 1938 se stal prvním tenistou v historii, který dokázal získat tzv. Grand Slam, tedy vyhrát všechny čtyři Grand Slam turnaje v jednom roce. Získal tak tituly na Australian Open, French Open, Wimbledonu a US Open. Tento úspěch se mu podařil jako jedinému muži v historii do roku 1962. Druhým takto úspěšným hráčem historie je Rod Laver.
Stal se dominantním hráčem na profesionálním okruhu, i když zranění ramene, které utrpěl během vojenského výcviku na počátku čtyřicátých let, brzdilo jeho hru.
Budge celých pět let v řadě figuroval na 1. místě světového žebříčku.
Jeden z jeho nejproduktivnějších roků byl rok 1939, kdy vyhrál dva skvělé profesionální turnaje, French Pro Championship nad Vines a turnaj Wembley Pro nad Hansem Nüssleinem. V roce 1940 se stal šampionem United States Pro Championship.
Don Budge se stal symbolem amerického tenisu a jeho popularita byla obrovská. V roce 1937 a 1938 byl vyhlášen nejlepším sportovcem světa, což byla velká čest a potvrzení jeho výjimečného talentu. Roku 1964 byl uveden do Mezinárodní tenisové síně slávy.
Mezi jeho nejzajímavější propagační počin patří reklama z roku 1940 v časopise Life na Bromo - Seltzer - antacidum, používané k úlevě od bolesti hlavy, ustálení nervů a uklidnění podrážděného žaludku.
Don Budge byl dvakrát ženatý, poprvé s Diedre Conselmanovou v roce 1922, z tohoto manželství má dva syny, Davide Bruce a Jeffrey Donald. Roku 1967 se podruhé oženil s Loriel McPherson.
Po ukončení kariéry se Budge nadále věnoval tenisu jako trenér a komentátor. Roku 1950, při svém odchodu do důchodu, začal trénovat děti a angažoval se v charitativních aktivitách. Ve věku 58 let se spojil s bývalým šampionem Frankem Sedgmanem, aby vyhrál veteránský šampionát ve čtyřhře ve Wimbledonu v roce 1973.
Zemřel 26. ledna 2000 ve věku 84 let na následky zranění při autonehodě.
Budge byl známý nejen svými tenisovými schopnostmi, ale i svým charakterem.



Kdo byl Don Budge? Životopis Don Budge, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Don Budge

Národnost: americká
Datum narození: 13. června 1915
Místo narození: Oakley, Kalifornie
Datum úmrtí: 26. ledna 2000

Zaujala vás biografie osobnosti Don Budge? Potom se podělte s partnery, kolegy a kamarády na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Pinterest, síť X (dříve Twitter), Reddit apod.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Vzpomněli byste si na význam slova Esej? Rozumíte pojmu Formát A5? Víte co je Skype? Znáte pojem Metafyzika?

Klíčová slova: národnost, kdo je Don Budge?, životopis, vysvětlení, život, nežijící, informace, datum úmrtí, narození, wiki, popis, kdy se narodil Don Budge?, sport, sport, lexikon, Don Budge

Pojem Don Budge je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné zdroje informací o výrazu Don Budge

Hledat slovo Don Budge ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat heslo Don Budge ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Don Budge ve Wikimedia Commons

Hledat výraz Don Budge ve vyhledávači Qwant

Hledejte bez špehování slovo Don Budge ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Don Budge například ve ruském vyhledávači Yandex, v ABC slovníku cizích slov a synonym, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve fulltextu Google.cz nebo v Google překladači.

Vybrané odborné pojmy, slova, osobnosti, termíny

Životopis, kdo je Don Budge? Stručná biografie

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku Kdo byl Don Budge? Kdy se narodil Don Budge? Kde se narodil Don Budge? Kdy zemřel Don Budge? Don Budge patří do sekce Sport

Kategorie sport, házenkář, don Budge, ilustrační obrázek

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Velmi pečlivě jsme procházeli veškeré zveřejněné texty. Přes to vše se může stát, že je zde nesprávná, nepřesná či neaktuální informace. Omluvte nás, že, nestíháme pravidelnou aktualizaci všechny textů. Aktuální informace lze většinou nalézt osobnost, osobu, člověka Don Budge dejme tomu na stránkách Wikipedie, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Don Budge i v jiné kategorii než je sport.