Kdo je to?
Kdo je Ken Dryden? Životopis Ken Dryden, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ken Dryden

Kdo je Ken Dryden? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Ken Dryden je kanadský politik a bývalý profesionální hokejový brankář.
Ken Dryden se stejně jako jeho bratr Dave Dryden od dětství věnoval lednímu hokeji.
Jako gólman debutoval Ken Dryden v NHL v roce 1971 v dresu Canadiens a v tomtéž roce vyhrál s tímto týmem Stanley Cup. Zároveň získal Conn Smythe Trophy udělovaný nejužitečnějšímu hráči v play-off.
V NHL Dryden zůstal až do roku 1979, kromě sezóny 73-74. Během jeho gólmanské kariéry vyhráli Canadiens Stanley Cup ještě v letech 1973 a 1976-1979. V těchto letech se Dryden také stal držitelem Vezina Trophy udělované nejlepšímu brankáři v dané sezóně a byl vybrán do NHL First All-Star Team. V NHL All-Star Games si zahrál v letech 1972 a 1975-78.
V roce 1983 byl Ken Dryden uveden do Hokejové síně slávy.
Během hokejové kariéry Dryden ještě vystudoval historii.
Po ukončení aktivní kariéry se Dryden dále pohyboval v hokeji jako funkcionář - například se stal v 90. letech prezidentem Toronto Maple Leafs.
Jeho sportovní kariéra trvala na poměry NHL poměrně krátce - jen sedm celých sezón. Nicméně po jejím skončení Dryden z veřejného prostoru nezmizel - naopak vydal se na politickou dráhu. Stal se členem Liberální strany a v roce 2004 se mu podařilo uspět ve volbách a následně se stal ministrem sociálních věcí. Uspěl i v následujících volbách v roce 2006. V tomtéž roce se po prohraných volbách pokusil převzít vedení Liberální strany, avšak neuspěl
Kromě politické kariéry uspěl Dryden také na literárním poli. Řada jeho knih měla úspěch jak u čtenářů, tak u kritiky. Známá je jeho kniha The Game z roku 1983. Poté zmiňme oceňovanou knihu z roku 1990 Home Game: Hockey and Life in Canada. Z roku 1995 je potom jeho kniha věnovaná kanadskému školství In School: Our Kids, Our Teachers, Our Classrooms. A v roce 2010 následoval jakýsi manifest či vize s názvem Becoming Canada.
Ken Dryden byl oceněn jedním z nejvyšších kanadských státních vyznamenání.



Kdo je Ken Dryden? Životopis Ken Dryden, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Ken Dryden

Národnost: kanadská
Datum narození: 8. srpna 1947
Místo narození: Hamilton, Ontario, Kanada

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Ken Dryden s rodinou a kamarády na svých sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest)..

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si na význam slova Hvězda? Znáte pojem Token? Víte co je Osobní bankrot? Vzpomenete si na definici slova Anotace?

Klíčová slova: datum narození, informace, zajímavosti, osobnosti, Ken Dryden, vysvětlení, wiki, sport, popis, kdo je Ken Dryden?, kdy se narodil Ken Dryden?, život, místo narození, osobnost, národnost, narození

Pojem Ken Dryden je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte výraz Ken Dryden v dalších zdrojích

Vyhledat heslo Ken Dryden ve vyhledávači Yahoo

Najít heslo Ken Dryden ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Najít slovo Ken Dryden ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat frázi Ken Dryden ve Wikislovníku

Hledat videa s názvem Ken Dryden na Youtube

Dál můžete zkusit hledat slovo Ken Dryden například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v metavyhledávači Info.com, ve Wikipedii nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Ken Dryden

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo je to Ken Dryden? Kdy se narodil Ken Dryden? Kde se narodil Ken Dryden? Ken Dryden je v kategorii Sport

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Provozovatel neručí za správnost či přesnost obsahu webových stránek. Texty bohužel nestíháme pravidelně upravovat, proto mohou obsahovat zastaralé, neaktuální, neplatné nebo nepřesné údaje. Můžete též zkusit najít informace osobnost, osobu, člověka Ken Dryden dejme tomu třeba v české Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ken Dryden i v jiné kategorii než je sport.