Kdo je to?
Kdo je Alois Hadamczik? Životopis Alois Hadamczik, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Alois Hadamczik

Kdo je Alois Hadamczik? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Alois Hadamczik je český podnikatel, funkcionář, hokejový trenér, bývalý trenér české hokejové reprezentace a od roku 2022 prezident Českého svazu ledního hokeje. Hadamczik se narodil 20. června 1952 v Kravařích u Opavy do německy mluvící a také sportovní rodiny. Česky se naučil až v první třídě. Jeho starší bratr Evžen několik let trénoval prvoligový fotbalový tým FC Baník Ostrava, se kterým získal dva ligové titul (1980, 1981).
S ledním hokejem začal Alois až v dorosteneckém věku. Prošel hokejovými týmy jako Kravaře, Opava, Nový Jičín, Havířov nebo Tatra Kopřivnice (1. národní liga).
Alois se vyučil strojním zámečníkem. Poté chvíli pracoval v Nové huti Klementa Gottwalda v Ostravě jako údržbář.
Ve věku 21 let se Hadamczik oženil se svou přítelkyní Sylvou, se kterou měl následně dvě děti – dceru Nikol a syna Marcela.
V té době dálkově studoval obor trenérství na Fakultě tělesné výchovy a sportu na UK v Praze. Trenérskou licenci obdržel v roce 1984. V letech 1984-1990 trénoval hokejový Třinec. Poté trénoval dva roky v Německu týmy Sonthofen a Füssen. Po návratu do ČR trénoval Olomouc (1992-1993) a Vítkovice (1993-1995). Následně působil v letech 1995-2000 opět v Třinci. V sezóně 1997-1998 se probojoval s týmem do finále extraligy, kde prohrál s HC Petra Vsetín. V další sezóně s týmem vybojoval třetí místo.
Po Třinci působil dvě sezóny ve Vítkovicích. V první sezóně dovedl tým na třetí místo a v sezóně 2001-2002 až do finále, kde prohrál se Spartou Praha. Hned poté se upsal právě Spartě Praha, kde trénoval v letech 2002-2005. S týmem získal dvě bronzové medaile (2003 a 2004).
Během působení ve Spartě začal od roku 2003 trénovat i juniorskou reprezentaci do 20 let, se kterou vybojoval bronz na MS 2005. Po konci ve Spartě se Alois Hadamczik stal roku 2005 hlavním trenérem české hokejové reprezentace. V roce 2006 tým nejprve vybojoval bronz na Zimních olympijských hrách v Turíně a o pár měsíců později také stříbrnou medaili na MS v Lotyšsku.
V roce 2008 se na jednu sezónu stal trenérem Vítkovic. Poté vedl českou reprezentaci ještě v letech 2010-2014, během kterých získal s týmem dvě bronzové medaile na MS 2011 a 2012. V letech 2018-2019 trénoval reprezentaci do 18 let.
Vedle své trenérské kariéry se Alois Hadamczik věnoval také podnikání. Je spoluzakladatelem a spolumajitelem společnosti Bonatrans Group, která je jedním z největších světových výrobců kolejových vozidel.
V letech 2000-2003 byl spoluvlastníkem fotbalového klubu FC Baník Ostrava.
V rodných Kravařích nechal Alois Hadamczik vybudovat hokejový areál.



Kdo je Alois Hadamczik? Životopis Alois Hadamczik, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Alois Hadamczik

Národnost: česká
Datum narození: 20. června 1952
Místo narození: Kravaře, Československo

Tento text (Alois Hadamczik) můžete samozřejmě sdílet s dalšími lidmi na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Vzpomenete si na definici slova Grant? Pamatujete si definici pojmu Kortikoidy? Vzpomněli byste si co znamená slovo Krupeto? Vzpomněli byste si co znamená slovo Frustrace?

Klíčová slova: život, sport, Alois Hadamczik, wikipedie, datum narození, sport, národnost, biografie, kdo je Alois Hadamczik?, Alois Hadamczik, kde se narodil Alois Hadamczik?, osobnost, popis, narození, lexikon, místo narození

Pojem Alois Hadamczik je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Linky na další online zdroje

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Alois Hadamczik ve Wikimedia Commons

Hledat slovo Alois Hadamczik na Google obrázcích

Najít slovo Alois Hadamczik ve Wikipedii

Zkusit najít pojem Alois Hadamczik v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Hledat slovo Alois Hadamczik na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Alois Hadamczik například v metavyhledávači Info.com, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v Microsoft Bing nebo v projektu slovnik.cz.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Biografie, životopis, kdo je to Alois Hadamczik?

Tyto stránky vám umožnili zjistit Kdo je to Alois Hadamczik? Kdy se narodil Alois Hadamczik? Kde se narodil Alois Hadamczik? Alois Hadamczik se nachází v sekci Sport

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Předem se omlouváme za případné chyby v textech. Uvítáme vaši pomoc a zpětnou vazbu.Některé informace již mohou být zastaralé nebo neaktuální. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Alois Hadamczik kupř. na české Wikipedii, kde naleznete nejspíše mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Alois Hadamczik i v jiné kategorii než je sport.