Kdo je to?
Kdo je Michael Jordan? Životopis Michael Jordan, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Michael Jordan

Kdo je Michael Jordan? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Michael Jeffrey Jordan je bývalý americký basketbalista, dvojnásobný olympijský vítěz, podnikatel a jeden z nejlepších basketbalistů všech dob, který se nejvíce proslavil v dresu Chicago Bulls. Jordan se narodil v New Yorku ve čtvrti Brooklyn. Krátce po narození se s rodinou přestěhoval do města Wilmington v Severní Karolíně. Ve Wilmingtonu docházel na střední školu Emsley A. Laney. Na střední škole se věnoval americkému fotbalu, baseballu a basketbalu. Nakonec se rozhodl pro basketbal a v 18 letech získal sportovní stipendium na University of North Carolina at Chapel Hill (1981). Na univerzitě studoval kulturní geografii. Hned po své první sezóně 1981-1982 se díky skvělým výkonům stal univerzitním nováčkem východní konference USA a s týmem také vyhrál univerzitní pohár NCAA. Na univerzitě hrál ještě další 2 sezóny, během kterých získal Naismithův pohár pro nejlepšího hráče (1983) a Woodenův pohár (1984).
Roku 1984 Jordan studium na univerzitě přerušil, protože jej draftoval tým Chicago Bulls z NBA. Studium dokončil o dva roky později, když si v sezóně 1985-1986 zlomil nohu. V Chicagu hrál v letech 1984-1993, během kterých slavil 3x titul v NBA (1991-1993), 3x se stal nejužitečnějším hráčem v play-off NBA a 2x nejužitečnějším hráčem NBA (1991 a 1992).
V polovině roku 1993 byl zavražděn jeho otec a Michael přerušil kariéru. V následujícím roce začal hrát baseball. Podepsal smlouvu s Chicago White Sox a nastupoval za týmy Birmingham Barons a Scottsdale Scorpions v Minor league baseball.
Velký comeback přišel v roce 1995, kdy se Jordan vrátil k týmu Chicago Bulls. V Chicagu poté působil v letech 1995-1998. Ve všech 3 sezónách s klubem vyhrál NBA, 2x vyhrál ocenění pro nejužitečnějšího hráče NBA a počtvrté se stal nejužitečnějším hráčem play-off.
V roce 1999 se rozhodl pro konec kariéry. O rok později se stal spoluvlastníkem klubu Washington Wizards, za který nastupoval jako hráč ještě v sezónách 2001-2003. Následně ukončil profesionální kariéru ve věku 40 let. Dres s číslem 23 je od té doby vyřazený jak v Chicago Bulls, tak ve Washington Wizards.
V létě 1984 reprezentoval USA na Olympijských hrách v Los Angeles, kde s týmem slavil zisk zlaté medaile. Úspěch zopakoval v roce 1992 na Olympijských hrách v Barceloně, když hrál za tzv. Dream Team.
Po konci kariéry spolupracoval se značkami jako Nike (tenisky Air Jordan), Coca-Cola, McDonald’s, Chevrolet. Koupil si také basketbalový tým Charlotte Hornets. V roce 1996 si zahrál hlavní roli v rodinném filmu Space Jam (1996).
V letech 1989-2006 byl ženatý s Juanitou Vanoy. Páru se narodily 3 děti (Jeffrey, Marcus a Jasmine).



Kdo je Michael Jordan? Životopis Michael Jordan, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Michael Jordan

Národnost: americká
Datum narození: 17. 2. 1963
Místo narození: Brooklyn, New York, New York, USA

Popis osobnosti Michael Jordan můžete sdílet s vašimi přáteli na specializovaných společenských sítích Twitter, Redditu nebo Facebook.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Znáte definici termínu Swag? Znáte pojem Astigmatismus? Vzpomněli byste si co označuje výraz EDGE? Vzpomenete si na definici slova Cvikla?

Klíčová slova: osobnosti, zajímavosti, kdy se narodil Michael Jordan?, Michael Jordan, lexikon, životopis, kdo je Michael Jordan?, wikipedie, sport, biografie, wiki, sport, popis, vysvětlení, místo narození, kde se narodil Michael Jordan?

Pojem Michael Jordan je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Doporučené zdroje informací k dalšímu studiu

Hledejte bez špehování slovo Michael Jordan ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit najít frázi Michael Jordan na Google.cz

Zkusit najít frázi Michael Jordan na Google obrázcích

Najít pojem Michael Jordan ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít Michael Jordan ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Michael Jordan například ve Wikipedii, v projektu slovnik.cz, ve fulltextu Yahoo.com, ve videích na Youtube nebo v Lingea slovnících.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Biografie, životopis, kdo je to Michael Jordan?

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Michael Jordan? Kdy se narodil Michael Jordan? Kde se narodil Michael Jordan? Michael Jordan je v kategorii Sport

Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz. Nemůžeme ručit za přesnost, správnost a aktuálnost informací. Veškeré zde uvedené informace jsou bez záruky. Údaje na stránkách nemusí být aktuální. Přes veškerou snahu bohužel nestíháme pravidelnou aktualizaci informací. Můžete též zkusit najít informace osobnost, osobu, člověka Michael Jordan například ve Wikipedii, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Michael Jordan i v jiné kategorii než je sport.