Kdo je to?
Kdo byl Pelé? Životopis Pelé, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Pelé

Kdo byl Pelé? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Pelé, rodným jménem Edson Arantes do Nascimento, byl brazilský fotbalový útočník, trojnásobný mistr světa a jeden z nejlepších fotbalistů v historii. Podle mnohých je označován za nejlepšího hráče v dějinách fotbalu. Pelé se narodil v brazilském Três Corações ve státě Minas Gerais do chudé rodiny. Jeho otec v minulosti působil jako profesionální fotbalista pod jménem Dondinho. Otec pojmenoval syna Edson podle vynálezci Edisonovi.
S fotbalem začal Pelé ve 13 letech v juniorském týmu klubu Bauru, kde strávil tři roky (1953-1956). Trenér týmu Waldemar de Brito mladého hráče doporučil do brazilského klubu Santos FC, kam skutečně přestoupil roku 1956. V Santosu hrál Pelé 18 sezón (1956-1974), během kterých nastřílel 784 gólů. S týmem se celkem šestkrát radoval ze zisku ligového titulu (1961-1965 a 1968), ze dvou vítězství v Poháru osvoboditelů a jednoho Interkontinentálního poháru (1962).
Po 18 letech v Santosu roku 1974 původně Pelé oznámil konec své kariéry, ale nakonec se o rok později upsal na 2 roky americkému klubu New York Cosmos. Za 2 roky v severoamerické fotbalové lize dal 57 branek. Na konci své poslední sezóny 1976-1977 získal s týmem ligový titul. Po této sezóně ukončil profesionální kariéru ve věku 36 let.
V brazilské reprezentaci Pelé debutoval v 17 letech. Za národní tým hrál v letech 1957-1971, během kterých se stal trojnásobným mistrem světa (1958, 1962 a 1970). V 92 mezistátních utkáních přispěl 77 góly a je doposud nejlepším střelcem brazilské reprezentace. Během své kariéry údajně vsítil 1 284 branek a je považován za nejlepšího střelce v historii fotbalu a také nejlepšího hráče v jeho historii. V jednom zápase za FC Santos dal 8 branek.
Po konci kariéry mu byla udělena Mezinárodní cenu míru (1978). V roce 1994 se stal vyslancem dobré vůle pro organizaci UNESCO v boji s narkomanií a dětskou chudobou. Následně zastával v Brazílii post ministra sportu (1995-1998).
Pelé se objevil i v televizních seriálech (Os Estranhos) a ve filmech Marcha (1972) nebo ve válečném dramatu Vítězství z roku 1981, kde si zahrál s herci Sylvestrem Stallonem a Michaelem Cainem.
Pelé byl vyhlášen nejlepším fotbalistou 20. století podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA.
V životě byl třikrát ženatý. Nejprve s Rosemeri dos Reis Cholbi (1966-1978), se kterou měl tři děti (Kelly, Edson a Jennifer). Podruhé byl v letech 1994-2010 ženatý se zpěvačkou Assírií Lemosovou, se kterou měl děti Celeste a Joshuu. Potřetí se oženil s Marcií Aoki. Kromě manželských dětí měl další dvě nemanželské (Sandra a Flávia Cristina). Jeho syn Edson, známý jako Edinho, odehrál také několik sezón za FC Santos na pozici brankáře.
Pelé zemřel v roce 2022 ve věku 82 let na rakovinu tlustého střeva.



Kdo byl Pelé? Životopis Pelé, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Pelé

Národnost: brazilská
Datum narození: 23. 10. 1940
Místo narození: Três Corações, Brazílie
Datum úmrtí: 29. 12. 2022

Popis osobnosti Pelé můžete sdílet s jinými osobami na Redditu, Facebooku, Pinterestu nebo na jiných tzv. sociálních sítích.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Víte, co je to Obec? Znáte termín Sandbox? Vzpomněli byste si na význam slova Próza? Víte, co je to Purin?

Klíčová slova: lexikon, datum narození, popis, narození, osobnosti, kdo je Pelé?, Pelé, sport, národnost, životopis, vysvětlení, informace, národnost, Kdy zemřel Pelé, datum úmrtí, život

Pojem Pelé je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Internetové odkazy na vyhledávače

Zkusit najít termín Pelé ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít frázi Pelé ve Wikislovníku

Hledat termín Pelé ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat pojem Pelé ve Wikipedii

Najít výraz Pelé na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Pelé například v Microsoft Bing, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve ruském vyhledávači Yandex, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Lingea slovnících.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Životopis, kdo je Pelé? Stručná biografie

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byl Pelé? Kdy se narodil Pelé? Kde se narodil Pelé? Kdy zemřel Pelé? Pelé je v kategorii Sport

Napsáno redaktory Superia.cz. Omlouváme se za případné neaktuální údaje a pravopisné chyby na webových stránkách. Snažíme se neustále zlepšovat obsah a kvalitu stránek, a vaše zpětná vazba je pro mě velmi důležitá. Děkujeme za pochopení.Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Pro aktuální informace zkuste hledat osobnost, osobu, člověka Pelé třeba na webovkách projektu Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Pelé i v jiné kategorii než je sport.