Kdo je to?
Kdo je Yvan Cournoyer? Životopis Yvan Cournoyer, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Yvan Cournoyer

Kdo je Yvan Cournoyer? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Yvan Serge Cournoyer je bývalý kanadský hokejový útočník, jehož profesní hokejová kariéra započala v roce 1961. Tehdy začal hrát v 18 letech za tým Montreal Junior Canada. Traduje se vzpomínka, že jeho svalnaté nohy potřebovaly speciálně upravené kalhoty. Díky těmto svalům získal přezdívku The Roadrunner neboť vyvíjel až neskutečnou rychlost na ledě. On sám to skromně připisoval delším čepelím na bruslích.
Cournoyevům debut v NHL přišel o dva roky později. Tehdy honil puk za tým Montreal Canadiens a v roce 1964 tak získal místo na plný úvazek. Stalo se tak po pouhých sedmi zápasech. Za celou svoji kariéru dokázal vstřelit celkem 72 gólů. Sám ale za nejlepší rok považuje 1973, kdy vstřelil 15 gólů, měl 10 asistencí, a to vše v pouhých 17 zápasech. Uznání za svoji hokejovou práci dosáhl v roce 1975, kdy byl jmenován kapitánem Canadiens. To ho doslova donutilo k tomu, aby hrál ještě tvrději. Zlom nastal až v roce 1977, kdy kvůli dlouhodobým problémům s ploténkou, a hlavně velkým bolestem musel podstoupit operaci a vynechat tak celou sezónu. V roce 1978 už ale opět stál na ledě a odehrál celkem 68 zápasů. Dlouho mu to ovšem nevydrželo a kvůli zdravotním komplikacím svoji hokejovou kariéru musel ukončit. Stalo se tak po sezóně 1979.
Hokej neopustil a začal se mu věnovat alespoň z trenérské lavičky. Pod svá křídla si vzal tým Montreal Roadrunners. Současně fungoval jako ambasador Montreal Canadiens.
Za jeho celoživotní hráčskou kariéru se mu dostalo odměny v podobě Uvedení do Hokejové síně slávy, a to v roce 1982. Jedním ze sta největších hráčů NHL v historii se stal v roce 2017.



Kdo je Yvan Cournoyer? Životopis Yvan Cournoyer, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Yvan Cournoyer

Národnost: kanadská
Datum narození: 22. listopadu 1943
Místo narození: Drummondville, Québec

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Yvan Cournoyer sdílet s vaším okruhem známých osob na sociálních sítích Twitter, Facebook, Pinterest a Reddit.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku 

Vzpomněli byste si co znamená slovo HDMI? Rozumíte pojmu Sestina? Víte, co je to Svrab? Znáte pojem Evropská unie?

Klíčová slova: vysvětlení, informace, osobnost, datum narození, kde se narodil Yvan Cournoyer?, sport, Yvan Cournoyer, místo narození, lexikon, život, narození, wikipedie, kdo je Yvan Cournoyer?, biografie, životopis, Yvan Cournoyer

Pojem Yvan Cournoyer je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací o slovu Yvan Cournoyer

Najít výraz Yvan Cournoyer na Google obrázcích

Zkusit najít termín Yvan Cournoyer ve vyhledávači Qwant

Vyhledat pojem Yvan Cournoyer ve Wikipedii

Vyhledat slovo Yvan Cournoyer ve fulltextu Seznam.cz

Vyhledat výraz Yvan Cournoyer ve fulltextu vyhledávače Info.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Yvan Cournoyer například ve ruském vyhledávači Yandex, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve Wikislovníku nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Stručná biografie, resp. životopis osoby Yvan Cournoyer

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Yvan Cournoyer? Kdy se narodil Yvan Cournoyer? Kde se narodil Yvan Cournoyer? Yvan Cournoyer patří do sekce Sport

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Zveřejněné texty nemohou sloužit jako stoprocentní zdroj informací a mohou se v nich objevovat faktické chyby. Nemáme možnost pravidelné aktualizace článků. Pro aktuální informace zkuste hledat osobnost, osobu, člověka Yvan Cournoyer řekněme v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Yvan Cournoyer i v jiné kategorii než je sport.