Kdo je to?
Kdo je Bobby Charlton? Životopis Bobby Charlton, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Bobby Charlton

Kdo je Bobby Charlton? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Sir Robert „Bobby“ Charlton byl slavný anglický fotbalista, mistr světa a držitel Zlatého míče z roku 1966 a jeden z nejlepších fotbalistů historie. Charlton se narodil ve městě Ashington do rodiny horníka. Bobby se věnoval fotbalu již od mala spolu s jeho starším bratrem Jackem.
Fotbal hrál také za středoškolský tým v Bedlingtonu. Při jednom zápase si jej vyhlédli skauti slavného anglického klubu Manchester United a Bobby se tak v 15 letech připojil k juniorskému týmu (1952). Mezi profesionály se poprvé objevil v sezóně 1954-1955. Patřil k tzv. Busbyho dětem (podle trenéra Matta Busbyho).
Během několika sezón se propracoval na jednoho z nejdůležitějších hráčů United, se kterým se v sezóně 1957-1958 probojoval do Poháru mistrů evropských zemí. Po zápase s Crvenou zvezdou Bělehrad měli mezipřistání v Mnichově. Po vzlétnutí narazilo jejich letadlo do domu a ten den zemřelo 7 hráčů anglického týmu. Charlton trpěl po této havárii depresemi a na nějaký čas se vrátil domů k rodičům do Ashingtonu.
Po návratu do Manchesteru United se stal tahounem celého mužstva. V dresu rudých ďáblů hrával na pozici záložníka. V letech 1954-1973, během kterých nastoupil do 606 ligových utkání, vstřelil 198 branek. S klubem vyhrál dvakrát ligový titul (1965 a 1967) a jednou Pohár mistrů evropských zemí (1968). Ve finále porazili Benficu Lisabon 4:1 (Charlton přispěl dvěma góly). Roku 1966 získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy a stal se také nejlepším hráčem Anglie.
Za anglickou reprezentaci hrál Charlton v letech 1958-1970. Odehrál 106 mezistátních utkání, ve kterých dal 49 gólů. Objevil se na světovém šampionátu v roce 1962 a následně v roce 1966 vedl jako kapitán Anglii k zisku prvního titulu mistrů světa na šampionátu na domácí půdě v Anglii. O dva roky později vybojoval s Anglií bronz na Mistrovství Evropy v Itálii.
Po konci hráčské kariéry se stal funkcionářem. Jednu sezónu trénoval anglický tým Preston North End (1973-1974). Roku 1983 se stal ředitelem týmu Wigan Athletic a o rok později přijal místo v představenstvu Manchesteru United. V roce 2018 se dokonce stal ředitelem klubu. Založil několik fotbalových škol pro nadějné fotbalisty ve Velké Británii, Austrálii a Kanadě.
Bobby pracoval také pro BBC a podílel se na tvorbě spousty pořadů o fotbale. Roku 2018 obdržel cenu BBC za celoživotní přínos sportu.
Královna Alžběta II. předala Bobbymu roku 1976 Řád britského impéria a roku 1994 rytířský titul. V roce 2002 se dostal do Síně slávy anglického fotbalu.
Charlton se v roce 1961 oženil s Normou Ballovou. Manželům se později narodily dvě dcery (Suzanne a Andrea). V roce 2020 mu lékaři diagnostikovali demenci.



Kdo je Bobby Charlton? Životopis Bobby Charlton, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Bobby Charlton

Národnost: anglická
Datum narození: 11. 10. 1937
Místo narození: Ashington, Anglie

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Bobby Charlton sdílet s vašimi kamarády, známými a přáteli na webových službách typu Pinterest, Facebook, Twitter nebo Reddit.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu  

Víte co je Paypal? Pamatujete si definici pojmu Migrace? Rozumíte pojmu Kýla? Vzpomněli byste si co znamená slovo Menstruace?

Klíčová slova: wikipedie, kde se narodil Bobby Charlton?, Bobby Charlton, kdy se narodil Bobby Charlton?, popis, informace, vysvětlení, lexikon, datum narození, narození, sport, místo narození, sport, wiki, národnost, zajímavosti

Pojem Bobby Charlton je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Pro více informací o heslu Bobby Charlton zkuste navštívit tyto odkazy

Hledejte bez špehování slovo Bobby Charlton ve vyhledávači DuckDuckGo

Hledat slovo Bobby Charlton na Google obrázcích

Zkusit najít výraz Bobby Charlton ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít termín Bobby Charlton ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít frázi Bobby Charlton ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Bobby Charlton například ve ekologickém vyhledávači Ecosia, v projektu slovnik.cz, v Seznam.cz slovníku cizích slov, v evropském vyhledávači Qwant nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Stručná biografie, resp. životopis osoby Bobby Charlton

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo je to Bobby Charlton? Kdy se narodil Bobby Charlton? Kde se narodil Bobby Charlton? Bobby Charlton se nachází v kategorii Sport

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Přes veškerou snahu je možné, že v text bude obsahovat chyby. Předem se za ně omlouváme. Upozorňujeme, že informace na tomto webu mohou být neaktuální či zastaralé. Doporučujeme taktéž hledat informace osobnost, osobu, člověka Bobby Charlton řekněme v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bobby Charlton i v jiné kategorii než je sport.