Kdo je to?
Kdo byl Franz Beckenbauer? Životopis Franz Beckenbauer, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Franz Beckenbauer

Kdo byl Franz Beckenbauer? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Franz Beckenbauer je bývalý německý fotbalový obránce, dvojnásobný držitel Zlatého míče, mistr světa, prezident a trenér, který si vysloužil přezdívku der Kaiser Franz („císař Franz“). Beckenbauer se narodil v Mnichově. V dětství začal s fotbalem v týmu SC Mnichov 06. Ve svých 14 letech se připojil k juniorskému týmu FC Bayern Mnichov.
V A-týmu Bayernu Mnichov Franz debutoval ve 20 letech v sezóně 1965-1966. Na konci druhé sezóny 1966-1967 se s týmem radoval ze zisku Německého poháru a Poháru vítězů pohárů. Ve své čtvrté sezóně za bavorský klub převzal kapitánskou pásku a dovedl tým k vítězství v lize (1968-1969). Od té doby vyhrál s klubem mistrovský titul ještě třikrát (1972, 1973 a 1974). Celkem třikrát se radoval také z vítězství v Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ), a to v letech 1974-1976. Během působení v Bayernu získal Beckenbauer ocenění Fotbalista roku (1966, 1968, 1974 a 1976) a dvakrát se stal nejlepším hráčem Evropy v anketě Zlatý míč (1972, 1976).
V roce 1977 Franz přestoupil do americké ligy North American Soccer League do týmu New York Cosmos, kde hrál až do roku 1981. Za čtyři roky v USA slavil s New Yorkem Cosmos třikrát mistrovský titul. Po roce 1981 se vrátil do Německa, kde jednu sezónu strávil v týmu SV Hamburger. Poslední hráčskou sezónu odehrál opět v týmu New York Cosmos. Beckenbauer ukončil hráčskou fotbalovou kariéru v roce 1983 ve věku 38 let.
Beckenbauer se proslavil na mezinárodní scéně v německé reprezentaci, kde hrával v letech 1965-1977 (od roku 1971 jako kapitán). Během působení v reprezentaci si zahrál na třech mistrovstvích světa, a to v roce 1966 (stříbro), 1970 (bronz) a 1974 (zlato). Z Mistrovství Evropy 1972 má ve sbírce zlato a z ME 1976 stříbro. Ve finále prohráli na penalty s výběrem Československa po Panenkově dloubáku. V reprezentaci vstřelil ve 103 zápasech 14 gólů.
Po aktivní hráčské kariéře se stal v roce Beckenbauer trenérem Německé reprezentace (1984-1990). Z prvního Mistrovství světa 1986 v pozici trenéra přivezl stříbro. Na dalším MS 1990 s týmem získal zlato. Na Mistrovství Evropy 1988 vybojovali jeho svěřenci bronz. Po konci v reprezentaci trénoval Olympique Marseille (1990-1991) a Bayern Mnichov (1992-1996), se kterým získal mistrovský titul (1993-1994) a Pohár UEFA (1995-1996). V roce 1994 se stal dokonce prezidentem FC Bayern Mnichov. V roce 1998 získal post viceprezidenta Německého fotbalového svazu (DFB).
Franz Beckenbauer je jedním ze tří hráčů v historii fotbalu, kteří vyhráli Mistrovství světa jako hráči i jako trenéři (Didier Deschamps, Mario Zagallo). Patři mezi nejlepší hráče ve fotbalové historii.



Kdo byl Franz Beckenbauer? Životopis Franz Beckenbauer, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Franz Beckenbauer

Národnost: německá
Datum narození: 11. 9. 1945
Místo narození: Mnichov, Bavorsko, Německo
Datum úmrtí: 7. ledna 2024

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Franz Beckenbauer? s kolegy na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Vzpomenete si na definici slova Obrat? Víte, co je to Úrok? Vzpomněli byste si co znamená slovo Mikroplyš? Rozumíte pojmu Server?

Klíčová slova: zajímavosti, popis, biografie, místo narození, Franz Beckenbauer, datum úmrtí, wiki, kde se narodil Franz Beckenbauer?, kdo je Franz Beckenbauer?, vysvětlení, sport, sport, wikipedie, Kdy zemřel Franz Beckenbauer, národnost, kdo to je

Pojem Franz Beckenbauer je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na jiné weby a vyhledávače

Zkusit najít heslo Franz Beckenbauer ve vyhledávači Qwant

Zkusit najít heslo Franz Beckenbauer ve vyhledávači Yahoo

Najít slovo Franz Beckenbauer ve Wikipedii

Vyhledat pojem Franz Beckenbauer na Google obrázcích

Hledejte bez špehování slovo Franz Beckenbauer ve vyhledávači DuckDuckGo

Dál můžete zkusit hledat slovo Franz Beckenbauer například ve fulltextu Google.cz, v Google překladači, ve fulltextu Yahoo.com, v Google obrázcích nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Biografie, životopis, kdo je to Franz Beckenbauer?

Nyní již víte Kdo byl Franz Beckenbauer? Kdy se narodil Franz Beckenbauer? Kde se narodil Franz Beckenbauer? Kdy zemřel Franz Beckenbauer? Franz Beckenbauer patří do sekce Sport

Uvedený text byl přidán redaktory Superia.cz. Naše stránky mají pouze informativní charakter, neručíme za tiskové chyby. Informace uvedené zde mohou být zastaralé či neaktuální. Texty neaktualizujeme pravidelně. Vyzkoušejte nalézt informace osobnost, osobu, člověka Franz Beckenbauer řekněme třeba ve známé Wikipedii, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Franz Beckenbauer i v jiné kategorii než je sport.