Kdo je to?
Kdo je Hana Mandlíková? Životopis Hana Mandlíková, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Hana Mandlíková

Kdo je Hana Mandlíková? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Hana Mandlíková je bývalá profesionální československá a australská (od roku 1988) tenistka. Mandlíková se narodila v Praze do rodiny olympijského běžce na 100 metrů Viléma Mandlíka.
Od malička se věnovala sportu, zejména tenisu. Na juniorském mistrovství světa v roce 1978 zvítězila a stala se tak úplně první juniorskou mistryní světa. Díky úspěchu se dostala mezi profesionály, kde se držela v letech 1978-1990.
První velký úspěch zaznamenala Mandlíková v roce 1980. Sice nejprve prohrála ve finále US Open, ale následně zvítězila na Australian Open. V následujícím roce zvítězila na French Open a dostala se do finále Wimbledonu, kde prohrála s Chris Evertovou. S Evertovou prohrála i ve finále US Open roku 1982. V roce 1985 dokázala na US Open poprvé uspět, když porazila krajanku Martinu Navrátilovou. Navrátilová vrátila Mandlíkové porážku na Wimbledonu 1986. Poslední titul ve dvouhře získala podruhé na Australian Open, kde porazila opět Martinu Navrátilovou. Během své kariéry se ve dvouhře umístila nejlépe na třetím místě v roce 1984.
Ve čtyřhře se Mandlíková dostala v roce 1984 do finále na French Open, nicméně se svou spoluhráčkou nestačily na americké duo Navrátilová a Shriverová. V roce 1986 se oženila s Australanem a ve stejném roce reprezentovala Austrálii na Wimbledonu, kde s Wendy Turnbullovou prohrála opět s Navrátilovou a Shriverovou. Se stejnou dvojicí prohrály i na US Open 1986. Jediný grandslamový titul ve čtyřhře vyhrála na US Open 1989, kde hrála po boku Martiny Navrátilové. Ve čtyřhře se umístila nejlépe na sedmém místě v roce 1986.
Profesionální kariéru Mandlíková ukončila v roce 1990. Od roku 1994 patří do Tenisové síně slávy. Následně trénovala Janu Novotnou, která zvítězila na Turnaji mistryň (1997) a ve Wimbledonu (1998).
Mandlíková byla v letech 1986-1987 provdaná za Jana Sedláka (Australan českého původu). V roce 2001 se ji narodila dvojčata Elizabeth Hana a Marek Vilém. Jméno otce však nikdy nezveřejnila. Její dcera Elizabeth je juniorskou tenistkou, která se v roce 2019 dostala na 594. příčku v žebříčku WTA.



Kdo je Hana Mandlíková? Životopis Hana Mandlíková, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Základní informace o osobě Hana Mandlíková

Národnost: česká
Datum narození: 19. 2. 1962
Místo narození: Praha, Československo

Líbí se stručný životopis s osobou Hana Mandlíková? Pak se podělte s přáteli a kamarády na sociálních sítích Pinterestu, Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Redditu         Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu  

Pamatujete si definici pojmu Polyamorie? Vzpomněli byste si na význam slova Syfilis? Znáte termín Oxytocin? Znáte definici termínu Webhosting?

Klíčová slova: kde se narodila Hana Mandlíková?, sport, zajímavosti, informace, popis, vysvětlení, národnost, život, životopis, místo narození, biografie, sport, kdy se narodila Hana Mandlíková?, Hana Mandlíková, datum narození, kdo je Hana Mandlíková?

Pojem Hana Mandlíková je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste zjistit více informací o slovu Hana Mandlíková v následujících zdrojích

Zkusit najít Hana Mandlíková na Google obrázcích

Najít slovo Hana Mandlíková ve vyhledávači Qwant

Najít slovo Hana Mandlíková ve vyhledávači Yahoo

Vyhledat pojem Hana Mandlíková ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít Hana Mandlíková na Google.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Hana Mandlíková například ve Wikipedii, v Lingea slovnících, ve vyhledávači Seznam.cz, ve ruském vyhledávači Yandex nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Životopis, kdo je Hana Mandlíková? Stručná biografie

Nyní již víte Kdo je to Hana Mandlíková? Kdy se narodila Hana Mandlíková? Kde se narodila Hana Mandlíková? Hana Mandlíková je v kategorii Sport

Text napsán pro Superia.cz. Přes veškerou pečlivost mohou texty chyby. Za případné faktické nebo pravopisné chyby se dopředu omlouváme. Bohužel, častá aktualizace není v našich silách. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Hana Mandlíková dejme tomu třeba v internetové encyklopedii Wikipedia, kde naleznete komplexní text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Hana Mandlíková i v jiné kategorii než je sport.