Kdo je to?
Kdo je Jan Kodeš? Životopis Jan Kodeš, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Jan Kodeš

Kdo je Jan Kodeš? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Jan Kodeš je bývalý český profesionální tenista, trenér a jeden z nejlepších tenistů československé historie. Kodeš se narodil v březnu 1946 v Praze do sportovní rodiny. Má dvě starší sestry – Anna Bálková a Vlasta Vopičková, která také hrávala tenis. Kodeš začal s tenisem již od dětství.
Mezi profesionály se dostal v 60. letech 20. století a brzy se vypracoval mezi světovou elitu.
Během své kariéry hrál za tenisové kluby Čechie Karlín, I. ČLTK Praha a TK SPARTA Praha.
Mezi Kodešovy největší úspěchy v kariéře patří tři vítězství na French Open ve dvouhře (1970, 1971, 1980), vítězství na Wimbledonu 1973 ve dvouhře a vítězství na US Open 1973 ve čtyřhře. Na US Open hrál dvakrát finále ve dvouhře v letech 1971 a 1973, ale obě finále prohrál. V roce 1973 obdržel státní vyznamenání Za zásluhy a stal se také Sportovcem roku.
V letech 1966-1980 reprezentoval Kodeš ČSSR v Davis Cupu. Odehrál celkem 96 zápasů – z toho 60 ve dvouhře a 36 ve čtyřhře. Z 96 zápasů si připsal 59 vítězství.
Během let 1966-1977 byl Kodeš nejlepším českým tenistou ve dvouhře. Ve světovém žebříčku byl nejlépe umístěn na 4. místě na podzim 1973. Ve čtyřhře se umístil nejlépe na 12. místě roku 1979.
Po konci tenisové kariéry trénoval mladé tenisy. V roce 1990 se stal členem Mezinárodní tenisové síně slávy. Od roku 1994 do roku 1998 působil na postu prezidenta Českého tenisového svazu a v letech 1994-2003 zastával funkci jednatele firem Prague CZ Fashion a KP Fashion Group. Je také členem nominační komise pro vstup do Mezinárodní síně slávy (Enshrinee Nominating Committee) a komise pro udělení zlatého vyznamenání ITF/ITHF (Golden Achievement Award).
Kodeš má titul Ing. za studium na Vysoké škole ekonomické v Praze.
Roku 2011 obdržel Cenu Emila Zátopka během ankety Sportovec roku. O rok později se umístil na 83. místě v televizní anketě 100 Greatest of All Time. V následujícím roce se stal držitelem ceny Českého klubu fair play (2013).
Jan Kodeš je podruhé ženatý. S první ženou Lenkou Rosslerovou má syna Jana (*1972) a dceru Terezu (*1976). Podruhé se oženil s Martinou Schlonzovou, se kterou má dceru Annu (1996).



Kdo je Jan Kodeš? Životopis Jan Kodeš, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Jan Kodeš

Národnost: česká
Datum narození: 1. 3. 1946
Místo narození: Praha, Československo

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Jan Kodeš? s kolegy na internetových společenských sítích typu Pinterest, Reddit, Twitter či Facebooku, který je z nich nejznámější a nejpopulárnější.

 Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu  

Znáte termín Tachykardie? Vzpomněli byste si co označuje výraz Šifon? Vzpomenete si na definici slova Etický kodex? Znáte termín CNG?

Klíčová slova: Jan Kodeš, život, osobnost, vysvětlení, zajímavosti, kdy se narodil Jan Kodeš?, biografie, místo narození, wiki, národnost, lexikon, sport, sport, životopis, kdo je Jan Kodeš?, popis

Pojem Jan Kodeš je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Více informací o slovu Jan Kodeš doporučujeme hledat v těchto zdrojích

Zkusit najít termín Jan Kodeš ve vyhledávači Qwant

Najít slovo Jan Kodeš ve fulltextu Seznam.cz

Zkusit najít frázi Jan Kodeš ve vyhledávači Yandex

Hledat videa s názvem Jan Kodeš na Youtube

Vyhledat termín Jan Kodeš ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Jan Kodeš například v evropském vyhledávači Qwant, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v Microsoft Bing, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo v Google překladači.

Náhodných výběr z osobností, slov odborných termínů, pojmů a hesel

Biografie, životopis, kdo je to Jan Kodeš?

Teďka už zajisté víte Kdo je to Jan Kodeš? Kdy se narodil Jan Kodeš? Kde se narodil Jan Kodeš? Jan Kodeš patří do sekce Sport

Kategorie sport, sumo žena, jan Kodeš, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Texty mohou obsahovat chyby nebo překlepy, za které se předem omlouváme. Nemáme prostředky na pravidelnou aktualizace textů. Doporučujeme zkusit nalézt informace osobnost, osobu, člověka Jan Kodeš například v projektu Wikipedia.cz, kde naleznete podrobně vysvětlený popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Jan Kodeš i v jiné kategorii než je sport.