Kdo je to?
Kdo je to Komunista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Komunista? Lidé, politika

Komunista

Co znamená a jaký je význam slova Komunista?

Komunista je člověk, který se pasivně či aktivně hlásí ke komunistické ideologii, také může jít o příslušníka Komunistické strany.
Komunismus je krajně levicová ideologie, která staví na kolektivním vlastnictví, setření společenských rozdílů a předání moci do rukou tzv. pracující třídy.
Za rozšířením komunistických myšlenek stáli v 19. století myslitelé Karl Marx a Friedrich Engels. Jejich myšlenky se hojně rozšířily ve 20. století. Zásadní pro etablování této ideologie byl rok 1917, kdy se komunisté v čele s V.I. Leninem po převratu chopili moci v Rusku. Pod vlivem Sovětského svazu se potom komunistické režimy objevovaly především po 2. světové válce po celé střední a východní Evropě, ale také například ve Střední a Jižní Americe nebo Asii.
V Československu se komunisté dostali k moci po únorovém převratu v roce 1948. Po 50. letech, během kterých docházelo k tvrdému potlačování oponentů, následovalo v roce 1968 uvolnění známé jako Pražské jaro. Snahu o zmírnění tuhé totality však přerušila okupace vojsky Varšavské smlouvy. Komunistický režim zůstal v Československu až do roku 1989.
Prosazování komunistické ideologie vedlo v těchto zemích ke vzniku totalitních režimů. V zemích byla zavedena cenzura, zlikvidována nezávislá justice, ovládnuta média i školství. Centrálně plánovaná ekonomika přinášela obvykle špatné výsledky. Docházelo k zinscenovaným soudním procesům s odpůrci komunistických režimů a násilnému potlačování protestů a demokratizačních snah.
Komunistické režimy v centrální a východní Evropě se zhroutily na přelomu 80. a 90. let, v dalších zemích však stále přetrvávají. Komunistické strany jsou v řadě zemí součástí levicového politického spektra.



Kdo je to Komunista? Vysvětlení, význam, co znamená slovo, termín, pojem Komunista? Lidé, politika

Zaujala vás definice slova Komunista? Pak se o tuto stránku podělte s blízkými na Redditu, Twitteru nebo Facebooku.

 Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu      

Znáte pojem Trojský kůň? Pamatujete si definici pojmu Osteopenie? Pamatujete si definici pojmu Sugesce? Vzpomněli byste si co znamená slovo Moneta Money Bank?

Klíčová slova: přesný výraz, Komunista, politika, politika, přesný výraz, původ slova, informace, definice, vysvětlení, odborný výraz, slovo, synonymum, heslo, lexikon, etymologie, význam pojmu

Pojem Komunista je v kategorii Politika, ilustrační obrázek

Další informační zdroje

Zkusit najít výraz Komunista ve vyhledávači Yandex

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Komunista ve Wikimedia Commons

Hledat heslo Komunista v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Najít heslo Komunista na Google obrázcích

Zkusit najít slovo Komunista ve fulltextu Seznam.cz

Dál můžete zkusit hledat slovo Komunista například v Microsoft Bing, v Lingea slovnících, v metavyhledávači Info.com, ve Wikipedii nebo v projektu slovnik.cz.

Víte co znamenají tato slova, hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy?

Význam slova, definice, pojem, vysvětlení co znamená Komunista

Nyní již víte Kdo je to Komunista? Vysvětlení, co znamená výraz, resp. slovo Komunista? Definice pojmu Komunista je v kategorii Politika

Text vytvořen redaktory Superia.cz. Veškeré texty jsou bez záruky. Chápejte, že nemáme prostředky na pravidelnou aktualizaci. Můžete též vyzkoušet hledat informace výraz,heslo, text, pojem řekněme třeba v projektu Wikipedia, kde naleznete komplexní text. Jednotlivá slova, termíny, hesla můžou mít víc definic v závislosti na oboru a kontextu. Zkuste proto hledat termín Komunista hledat i v jiných kategoriích (než politika).