Kdo je to?
Kdo je Peter Šastný? Životopis Peter Šastný, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Peter Šastný

Kdo je Peter Šastný? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Peter Šastný je legendární slovenský hokejista, který reprezentoval Československo i Kanadu. Narodil se v Bratislavě, kde započal svou hokejovou kariéru v klubu HC Slovan Bratislava (1974). V klubu spolu s jeho bratry Mariánem a Antonem tvořili nebezpečné útočné trio. V sezóně 1978/79 získal Šastný s klubem ligový titul. O rok později obdržel ocenění Zlatá hokejka pro nejlepšího hokejistu roku.
Sezónu (1980/81) započal s bratrem Antonem v NHL v klubu Quebec Nordiques, ke kterému se po roce připojil i druhý bratr Marián (teprve druhé bratrské trio v jednom týmu NHL). Peter Šastný po první sezóně získal cenu Calder Memorial Trophy za nejlepšího nováčka soutěže. Celkem strávil v klubu 10 sezón a poté přestoupil do klubu New Jersey Devils (1989/90). Po čtyřech sezónách odešel na jednu sezónu do klubu St. Louis Blues (1993/94), kde rok na to ukončil kariéru. V 80. letech byl druhým nejproduktivnějším hokejistou NHL. V NHL odehrál celkem 1070 zápasů, za které si připsal 1344 bodů (483 gólů a 861 asistencí). Účastnil se celkem 6x NHL All-Star Game. V roce 1998 se jako první Evropan objevil v hokejové síni slávy v kanadském Torontu.
V St. Louis Blues poté pracoval jako skaut do roku 2000. Po návratu na Slovensko byl do roku 2005 generálním manažerem Slovenského svazu ledního hokeje. Od roku 2004 zastával funkci poslance v evropském parlamentu.
S reprezentací Československa získal Šastný dvě zlaté medaile z Mistrovství světa 1976 a 1977. Následující roky 1978 a 1979 získalo Československo stříbrné medaile.



Kdo je Peter Šastný? Životopis Peter Šastný, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní informace o osobě Peter Šastný

Národnost: slovenská
Datum narození: 18. 9. 1956
Místo narození: Bratislava, Československo

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku kdo je Peter Šastný? se známými na Pinterestu, Facebooku nebo Twitteru.

 Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Znáte termín Markýza? Vzpomněli byste si na význam slova Balíkovna? Vzpomenete si na definici slova Kontinentální snídaně? Znáte definici termínu Depozitář?

Klíčová slova: životopis, vysvětlení, život, osobnost, osobnosti, wiki, zajímavosti, sport, kde se narodil Peter Šastný?, biografie, Peter Šastný, kdy se narodil Peter Šastný?, Peter Šastný, kdo je Peter Šastný?, sport, wikipedie

Pojem Peter Šastný je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Hledejte pojem Peter Šastný v následujících vyhledávačích

Zkusit najít Peter Šastný v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Peter Šastný ve Wikimedia Commons

Hledat výraz Peter Šastný ve vyhledávači Yandex

Hledat heslo Peter Šastný ve vyhledávači Yahoo

Najít pojem Peter Šastný ve Wikipedii

Dál můžete zkusit hledat slovo Peter Šastný například ve ruském vyhledávači Yandex, v Google překladači, ve Wikislovníku, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Výběr pojmů, slov, hesel, termínů, výrazů, osobností

Stručná biografie, resp. životopis osoby Peter Šastný

Právě jste se dozvěděli odpověď na otázku Kdo je to Peter Šastný? Kdy se narodil Peter Šastný? Kde se narodil Peter Šastný? Peter Šastný je v kategorii Sport

Kategorie sport, kanoistka, peter Šastný, ilustrační obrázek

Text napsán pro Superia.cz. Neručíme za správnost a úplnost informací na Webových stránkách uvedených. Informace v textu mohou být zastaralé. Stránky jsou aktualizovány nepravidelně dle možností. Zkuste též hledat informace osobnost, osobu, člověka Peter Šastný řekněme například ve známé Wikipedii, kde naleznete nejspíš podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Peter Šastný i v jiné kategorii než je sport.